Jak dostarczyć 1g witaminy C

Witamina C oraz jej wpływ na zdrowie to ostatnio dość modny temat w obiegowej dietetyce. Sporo uwagi poświęca się aktualnie aspektom związanym ze zwiększaniem dziennej podaży wspomnianego związku do pułapów przekraczających wielokrotnie rekomendowane dzienne spożycie (RDA), co ma nieść za sobą rzekomo szereg potencjalnych korzyści. Co istotne, istnieje takie przekonanie, że w celu dostarczenia dawek witaminy C sięgających 500 – 1000mg konieczna jest suplementacja. Okazuje się, że w praktyce, przy odpowiednio ukierunkowanych działaniach, można takie ilości tej substancji dostarczyć z konwencjonalnej żywności.

Przeczytaj koniecznie:

Witamina C obniża poziom hormonu stresu – kortyzolu

 

Drugie śniadanie – jeśli jest to posiłek wytrawny mający postać czy to kanapek, czy też dania typu mięso z ryżem, czy też – najlepiej – sałatki, to warto uwzględnić w nim warzywa takie jak czerwona papryka, która także jest obfitym źródłem witaminy C. Uwzględnienie około 130 – 150g papryki z dodatkiem sałaty (30 – 50g) i pomidora (100 – 200g) pozwolić może na uzyskanie 250 – 300mg witaminy C dodatkowo!

Obiad – jeśli w ramach głównego posiłku pojawią się ziemniaki (ok 400g), wspomniana wcześniej papryka (ok 100g) i np. jarmuż (ok 50g) z sosem z sokiem cytryny, to w ten sposób możliwe będzie dostarczenie kolejnej, solidnej porcji witaminy C sięgającej 250 – 300mg!

Podwieczorek – w tym miejscu idealnie sprawdziłby się koktajl z użyciem niewielkiej ilości jogurtu naturalnego, odżywki białkowej i owoców, takich jak wspomniane przy śniadaniu porzeczki (ok 100g), a także takich jak banan, jagody czy maliny z dodatkiem masła orzechowego. W ten sposób śmiało dostarczyć można około 200mg witaminy C.

Kolacja – jeśli uwzględnimy w kolacji około 150 – 200g warzyw, zawierających średnio 50mg witaminy C na 100g to uzyskamy już koło 75 – 100mg tego związku. Jako dodatek do kolacji warto też dodać 1 – 2 kiwi. W 100g tego owocu zawiera się około 60mg witaminy C. Kiwi dodatkowo zawiera enzym trawienny, rozkładający białko pokarmowe oraz melatoninę – hormon snu. Wszystko to sprawia, że jest cennym składnikiem diety.

Kilka słów na koniec

Reasumując, opisane powyżej zabiegi żywieniowe pozwalają na dostarczenie dawki witaminy C przekraczającej 1000mg (nawet do 1300mg). Co prawda powyższe wyliczenia nie uwzględniają strat związanych z obróbką termiczną wspomnianych pokarmów oraz z ich nieodpowiednim przetwarzaniem (np. pokrojeniem owoców na drobne kawałki i wystawieniem na dłuższy czas na działanie światła i tlenu), ale nawet jeśli weźmiemy te aspekty pod uwagę to finalna dawka witaminy C okaże się skrajnie wysoka w porównaniu do RDA.