IDZIEMY RAZEM PO TWOJĄ FORMĘ! 40% RABATU NA PLAN DIETETYCZNY I TRENINGOWY! SKORZYSTAJ Z KODU "40PT"

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Witamina C w walce z nadciśnieniem

Witamina C, zwana także kwasem askorbinowym zażywana jest w postaci suplementów w celu zwiększenia odporności immunologicznej w okresach zwiększonego ryzyka zapadalności na choroby górnych dróg oddechowych, a także jako substancja wspomagająca ich leczenie.

Choć dane dotyczące wpływu tej witaminy na przebieg przeziębienia czy grypy nie są jednoznaczne, to pogląd, zgodnie z którym przyjmowanie jej w dużych dawkach w okresie wystąpienia choroby, nie należy do rzadkości - również wśród lekarzy czy farmaceutów.

Eksperymenty wykonane przez naukowców z Boston University School of Medicine i Instytutu Paulinga wykazały, że kwas askorbinowy może mieć przynajmniej jeszcze jedno równie ciekawe zastosowanie.

W badaniu z podwójną ślepą próbą wzięło udział 45 pacjentów z nadciśnieniem tętniczym krwi, (rozkurczowe ciśnienie krwi ponad 90 i skurczowe ciśnienie tętnicze powyżej 140 mm Hg). W badaniu wzięli również udział palacze, wykluczone natomiast zostały osoby z cukrzycą oraz chorobą wieńcową.

Wszyscy przyjmujący leki na nadciśnienie przerwali ich stosowanie na czas badania. Na podstawie zebranych danych autorzy stwierdzili, że jednorazowe, wysokie dawki witaminy C (2 g), nie miały istotnego wpływu na ciśnienie krwi, jednakże w dłuższej perspektywie dawki w wysokości 0,5 g witaminy C dziennie, powodowały spadek ciśnienia średnio o 9%. Zauważalny wpływ notowano po miesiącu od rozpoczęcia suplementacji.

Mechanizm hipotensyjnego (obniżającego ciśnienie krwi) działania kwasu askorbinowego nie jest do końca poznany. Przypuszcza się, że wynika to z antyoksydacyjnego potencjału tej witaminy.

Najprawdopodobniej kwas askorbinowy zapobiega dezaktywacji tlenku azotu (NO). Ten związek chemiczny odgrywa istotną rolę w procesie relaksacji mięśniówki naczyń krwionośnych. Stres oksydacyjny może bowiem zmniejszać syntezę i upośledzać aktywność NO.

Warto podkreślić zatem, że dawka witaminy C, choć wielokrotnie przewyższa RDA (dawkę rekomendowaną), jest bezpieczna dla zdrowia. Poleca się przy tym bazować częściej na konwencjonalnej żywności będącej jej źródłem, a suplementy stosować w drugiej kolejności.

 

Źródła: Oregon State University. Vitamin C Can Reduce High Blood Pressure, Study Finds. ScienceDaily, 21 Dec. 1999. Web. 21 Oct. 2011 Treatment of hypertension with ascorbic acid. Duffy SJ, Gokce N, Holbrook M, Huang A, Frei B, Keaney JF Jr, Vita JA.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.