Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Witamina C w walce z nadciśnieniem

Witamina C w walce z nadciśnieniem
Witamina C, zwana także kwasem askorbinowym zażywana jest w postaci suplementów w celu zwiększenia odporności immunologicznej w okresach zwiększonego ryzyka zapadalności na choroby górnych dróg oddechowych, a także jako substancja wspomagająca ich leczenie. Choć dane dotyczące wpływu tej witaminy na przebieg przeziębienia czy grypy nie są jednoznaczne, to pogląd, zgodnie z którym przyjmowanie jej w dużych dawkach w okresie wystąpienia choroby, nie należy do rzadkości - również wśród lekarzy czy farmaceutów.

Eksperymenty wykonane przez naukowców z Boston University School of Medicine i Instytutu Paulinga wykazały, że kwas askorbinowy może mieć przynajmniej jeszcze jedno równie ciekawe zastosowanie.

W badaniu z podwójną ślepą próbą wzięło udział 45 pacjentów z nadciśnieniem tętniczym krwi, (rozkurczowe ciśnienie krwi ponad 90 i skurczowe ciśnienie tętnicze powyżej 140 mm Hg). W badaniu wzięli również udział palacze, wykluczone natomiast zostały osoby z cukrzycą oraz chorobą wieńcową. Wszyscy przyjmujący leki na nadciśnienie przerwali ich stosowanie na czas badania. Na podstawie zebranych danych autorzy stwierdzili, że jednorazowe, wysokie dawki witaminy C (2g), nie miały istotnego wpływu na ciśnienie krwi, jednakże w dłuższej perspektywie dawki w wysokości 0,5g witaminy C dziennie, powodowały spadek ciśnienia średnio o 9%. Zauważalny wpływ notowano po miesiącu od rozpoczęcia suplementacji.

Mechanizm hipotensyjnego (obniżającego ciśnienie krwi) działania kwasu askorbinowego nie jest do końca poznany. Przypuszcza się, że wynika to z antyoksydacyjnego potencjału tej witaminy. Najprawdopodobniej kwas askorbinowy zapobiega dezaktywacji tlenku azotu (NO). Ten związek chemiczny odgrywa istotną rolę w procesie relaksacji mięśniówki naczyń krwionośnych . Stres oksydacyjny może bowiem zmniejszać syntezę i upośledzać aktywność NO. Warto podkreślić zatem, że dawka witaminy C, choć wielokrotnie przewyższa RDA (dawkę rekomendowaną), jest bezpieczna dla zdrowia. Poleca się przy tym bazować raczej na konwencjonalnej żywności będącej jej źródłem, a suplementy stosować w drugiej kolejności.

Oregon State University. Vitamin C Can Reduce High Blood Pressure, Study Finds. ScienceDaily, 21 Dec. 1999. Web. 21 Oct. 2011

Treatment of hypertension with ascorbic acid. Duffy SJ, Gokce N, Holbrook M, Huang A, Frei B, Keaney JF Jr, Vita JA.