Potrawy mięsne  – praktyczne wskazówki

Mięso w diecie aktywnych osób zajmuje szczególne miejsce. I jak wiadomo niekoniecznie musi to być gotowana pierś z kurczaka z ryżem i brokułami. Co warto wziąć pod uwagę wprowadzając nowe pomysły na potrawy mięsne, aby były one nie tylko smaczne, ale również wartościowe pod względem odżywczym?

Przeczytaj koniecznie:

Ile mięsa jest w szynce?

Po pierwsze: wybór rodzaju mięsa

Dość powszechne jest przekonanie, że najlepszym i jedynym słusznym wyborem dla osób aktywnych jest drób, a w szczególności filety z kurczaka. Tymczasem nic nie stoi na przeszkodzie, aby uwzględnić w codziennym menu również inne elementy tuszy drobiowej (np. udka), a także  wieprzowinę, wołowinę i inne. Wszystko zależy od naszych preferencji kulinarnych, jak również ustalonego bilansu kalorycznego. Pamiętać należy, aby zachować szczególną uwagę co do jakości wybieranych mięs – wszelkie podejrzanie wyglądające i „pachnące” fragmenty lepiej jest sobie odpuścić. Niezbyt optymalnym rozwiązaniem będą mięsa mielone garmażeryjne – często zawierają dodatki sporych ilości soli, skrobi czy konserwantów. Lepiej zmielić mięso samodzielnie w domu lub poprosić obsługę sklepu o zmielenie konkretnego kawałka.

Po drugie: wybór metody obróbki termicznej

Gotowanie i gotowanie na parze to najbardziej pożądanie metody obróbki mięs – szczególne dla osób z wrażliwym przewodem pokarmowym. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby stosować inne metody obróbki termicznej, takiej jak choćby pieczenie, grillowanie, duszenie, krótkotrwałe smażenie. Pamiętać przy tym należy, aby niepotrzebnie nie przedłużać pieczenia, grillowania czy smażenia – powstające zwęglone lub mocno przypieczone fragmenty są niezdrowe (wręcz toksyczne), ciężkostrawne i drażniące dla przewodu pokarmowego. Do obróbki termicznej tego typu często używamy tłuszczu – starannie należy wybrać jego rodzaj. Najlepiej do tego nadają się: olej kokosowy, rzepakowy, oliwa, smalec oraz masło klarowane. Niewskazane są natomiast: olej słonecznikowy, sojowy, z pestek winogron czy też lniany, który w zasadzie w ogóle nie nadaje się do obróbki termicznej.

Po trzecie: dobieranie przypraw

Pod tym względem posiadamy naprawdę niemal nieograniczone pole manewru. Przyprawy dość mocno wpływają na smakowitość potraw, dzięki nim można w prosty sposób odmienić charakter znanych nam dań. Wybór jest przeogromny, warto zainteresować się ziołami suszonymi jak i świeżymi, korzennymi, warzywnymi, etc. Ostrożność zachować trzeba względem mieszanek przyprawowych – często zawierają przede wszystkim sól, a także kostek rosołowych będących źródłem utwardzonych tłuszczy roślinnych. Inna sprawa to domowe peklowanie mięs przy użyciu specjalnych soli, które również traktowane są jako przyprawy. Warto mieć na uwadze, iż w ten sposób konserwujemy mięso chemicznie przy użyciu azotynu potasu lub azotynu sodu, co jak wiadomo nie jest najzdrowszym rozwiązaniem.

Podsumowanie

Mięso przygotowywać można na bardzo wiele sposobów, aby jednak nie obniżyć jego wartości odżywczej i nie zafundować sobie problemów zdrowotnych zwracać należy uwagę na jego jakości oraz stosowane metody obróbki termicznej. Nie bez znaczenia pozostaje także wybór odpowiednich przypraw – pod tym względem działając nierozważnie, zafundować możemy obniżyć wartość przygotowywanego posiłku.