Dieta „na masę” na mnie nie działa…

Pomimo, iż wydawać by się mogło, że w pracy nad sylwetką najwięcej problemów przysparza redukcja nadmiernej masy ciała, to w praktyce problem jest bardziej złożony. Okazuje się, że do klubów fitness przychodzi regularnie spora liczba osób, które chciałyby po prostu przytyć, zwiększając ilość tkanki mięśniowej. Niestety w praktyce proces rozbudowy sylwetki niekoniecznie jest prosty, a już zwłaszcza nie jest tak szybki jakbyśmy chcieli. Co więcej, niekiedy konwencjonalne zabiegi treningowe i żywieniowe nie przynoszą zamierzonych rezultatów w ogóle. Warto się zastanowić jaka jest tego przyczyna.

Niedostateczna podaż energii, jako czynnik ograniczający rozwój

Jak zostało wspomniane, główną przyczyną braku efektów podczas budowania masy mięśniowej jest zbyt niskie spożycie energii ogółem, któremu owszem - może towarzyszyć spożywanie dużych ilości pokarmu, z tym, że jest to zazwyczaj pokarm o niskiej gęstości energetycznej, podany w sposób niesprzyjający konsumpcji. Rozwiązaniem tego problemu jest zmiana doboru produktów żywnościowych na takie, które charakteryzują się przynajmniej trochę wyższą gęstością energetyczną, większą smakowitością oraz przyjemniejszą konsystencją. W tym celu można wprowadzić następujące korekty do codziennego menu:

  • zamiast chudej piersi z kurczaka warto sięgnąć po mięsa bardziej zasobne w tłuszcz, takie jak choćby z udźca z kurczaka, antrykotu wołowego lub schabu wieprzowego;
  • używać dodatków takich jak domowej roboty sosy (z użyciem jogurtu, śmietany czy koncentratu pomidorowego);
  • uwzględniać sałatki z dodatkiem tłuszczu (np. oliwy z oliwek);
  • wprowadzić desery (np. ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem);
  • dodawać ulubionych przypraw, wzmacniając smakowitość potraw – dzięki temu będziemy mogli ich zjeść więcej.

Podsumowanie

Często wbrew temu co nam się wydaje, wcale nie jemy wystarczająco dużo by osiągnąć stan choćby delikatnej nadwyżki energetycznej, sprzyjającej rozwojowi tkanki mięśniowej. W efekcie postępy w budowaniu muskulatury są niesatysfakcjonujące, bądź wręcz żadne. Chcąc przełamać ograniczenia i w efekcie jeść więcej warto wprowadzić pewne modyfikacje do codziennego menu, sięgając po produkty o wyższej gęstości energetycznej. Należy też pamiętać, że smak i konsystencja także wpływają na naszą chęć i możliwość zjedzenia odpowiedniej ilości pokarmu. Przy należytym podejściu do wspomnianych kwestii każdy ma szansę zjeść odpowiednio dużo by zapewnić organizmowi właściwe warunki do rozwoju.