Czym zastąpić jajka?

Jajka to jeden z takich produktów, który wykorzystywany jest do produkcji wielu artykułów spożywczych, jak również do przyrządzania wielu dań i wypieków. Jajka pojawiają się w składzie dań i produktów niemalże tak często jak biały cukier. Sprawia to, że jajka są produktem stosunkowo ciężkim do zastąpienia. Nie jest to jednak niemożliwe. Nawet w przypadku wypieków.

Przeczytaj koniecznie:

Odchudzasz się? Zjedz jajko na śniadanie!

Jajko skarbnica wartości odżywczych

Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Jajko, jako jedyny produkt spożywczy, zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jajka dostarczają również witaminy A, E, D oraz K i B2, B12 oraz kwas pantotenowy. Znajdziemy w nich również wiele cennych składników mineralnych takich jak potas, żelazo czy sód i wapń. W żółtku znajdziemy również beta karoten, luteinę oraz cholesterol.

Jajka w potrawach

Jajka mogą w przepisach pełnić wiele ról. Mogą odpowiadać za nadanie wypiekom puszystości, tak jest w przypadku biszkopta. Zadaniem jajek bardzo często jest spojenie suchych składników – wszelkiego rodzaju ciasteczka i babeczki. Jajka możemy dodawać również po to by nadać potrawie wilgotności oraz oczywiście stosujemy je ze względu na walory smakowe.

Alergia na jajka

Jajka są jednak również jednym z silniejszych alergenów pokarmowych. Najczęściej uczula białko jajka.

W białku jajka znajduje się ponad 20 frakcji białkowych. Do głównych alergenów zalicza się owoalbuminę, owomukoid, owotransferynę, lizozym.

W żółtku jajka najczęściej reakcję alergiczną wywołują alfa-liwetyna, globuliny oraz lipoproteiny.

Alergia na jajka może objawiać się bezpośrednio po ich spożyciu lub występować z opóźnieniem. W przypadku reakcji natychmiastowych obserwuje się wymioty, biegunki, rumień wokół ust, pokrzywkę, alergiczne zapalenie spojówek czy też wstrząs anafilaktyczny.

Opóźnione reakcje alergiczne to przede wszystkim przewlekły kaszel oraz astma oskrzelowa.

Alergie i nietolerancje pokarmowe to jeden z głównych czynników, z powodu których należy wykluczyć jaja z diety.

Zamienniki jajek

Zamienniki dla jajek można znaleźć niemalże dla każdego przepisu.

Z tym, że im mniej jajek było wykorzystanych w oryginalnym przepisie, tym łatwiej będzie nam danie te odwzorować bez użycia jaj.

W przypadku potraw, w których jajka odgrywają kluczową rolę, znalezienie zamiennika jest jednak trudne. Ciężko jest bowiem przygotować jajecznicę bez użycia jaj. Alternatywą dla jaj do przygotowania takiej „jajecznicy” może być zmielone tofu. Z pewnością nie osiągniemy jednak szokująco zadowalającego efektu.

Szukając zamiennika do jajek musimy na początku zastanowić się jaką funkcję ma ten zamiennik w danym przypadku spełniać. Inny zamiennik będzie właściwy w przypadku kotletów warzywnych, a inny w przypadku słodkich wypieków.

Poniżej przedstawiam zamienniki jednego jajka:

  • pół rozgniecionego, dojrzałego banana
  • ¼ szklanki puree z jabłek
  • ¼ szklanki zmielonego tofu
  • ¼ szklanki puree z dyni
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego zalana 3 łyżkami gorącej wody
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub mąki z tapioki
  • ¼ szklanki jogurtu sojowego
  • 1 łyżeczka sody z 1 łyżką octu jabłkowego
  • 1 łyżka płatków owsianych zalana 3 łyżkami gorącej wody
  • 1 łyżka agar agar rozpuszczonego w gorącej wodzie
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki wody + łyżka oleju + 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatki takie jak owoce, puree z dyni czy z ziemniaków świetnie nadają się do wypieków. Nadają im wilgoci i wiążą suche składniki.

Musy owocowe sprawdzą się przede wszystkich w słodkich wypiekach.

Podobne działanie wykazuje papka z siemienia lnianego. Możemy wykorzystać ją zarówno do dań słodkich jak i wytrawnych.

Rozdrobnione tofu może posłużyć jako alternatywa dla jajek dodawanych do sałatki, jak również do wspomnianej wcześniej jajecznicy. W tym wypadku nie liczmy jednak na odwzorowanie walorów smakowych.

Dodatek sody z octem zapewni natomiast wypiekom puszystość.

Przykładowo w przypadku wypieku wegańskiego biszkoptu na 1,5 szklanki mąki potrzebujemy szklankę mleka roślinnego, 6 łyżek oleju (np. rozpuszczony kokosowy), łyżkę octu jabłkowego, 1 łyżeczkę sody, ekstrakt waniliowy oraz cukier lub inny jego zamiennik.

Niestety żaden z wymienionych zamienników nie zastąpi jajek pod względem ich wartości odżywczej.

Jeśli jesteśmy zmuszeni do rezygnacji ze spożywania jaj, pamiętajmy o tym by jeszcze bardziej dbać o prawidłowe zbilansowanie makro i mikro składników w diecie.

Podsumowując, niekiedy zmuszeni jesteśmy do eliminacji jajek z diety. W artykule tym znajdziesz zamienniki jajek, które z powodzeniem sprawdzą się we wszelkiego rodzaju wypiekach. Zarówno tych na słodko, jak i tych wytrawnych. Pamiętaj jednak, że żaden z tych zamienników nie jest w stanie zastąpić wartości odżywczych, jakie znajdują się w jajkach.