Badania naukowe
Naukowcy z Wydziału Psychologii, Unierwsytetu w Saint Louis (Vander i wsp.) zaobserwowali, że izolakloryczne śniadania w postaci jajek lub pieczywa inaczej wpływa na uczucie poposiłkowej sytości. Osoby biorcę udział w badaniu, które jadły rano jaja spożywały mniej kalorii w ciągu dnia niż osoby, które jadły precle. Okazało się, że jest to związane m.in. z poziomem hormonów takich jak grelina i insulina, które wpływają na uczucie głodu i których poziom podnosi się bardziej po posiłku w postaci pieczywa.
Wcześniejsze badania naukowe wykazały, że spożywanie lub pomijanie śniadania ma istotny wpływ na nasze zachowanie żywieniowe w późniejszych okresach dnia. Osoby, które nie jedzą śniadania, zazwyczaj spożywają więcej kalorii w kolejnych posiłkach i przekąskach pomiędzy posiłkami i często wybierają pokarmy o niższej jakości odżywczej. Eksperymenty Vander’a na przykładzie jaj i pieczywa pokazały dodatkowo, że dobór produktów żywnościowych ma również bardzo istotne znaczenie.