Pięć produktów, po które warto sięgnąć w grudniu

Po pomidory warto sięgać latem. Są wtedy czerwone, pachnące i smakują wyśmienicie. Natomiast w grudniu nie są niestety tak pyszne. Każda pora roku charakteryzuje się swoimi produktami, które są wtedy najlepsze. Warto więc zamiast niesmacznego pomidora sięgnąć po te produkty, które w grudniu są najsmaczniejsze.

Zima kojarzy nam się najczęściej z brakiem świeżych owoców i warzyw. Wbrew pozorom znajdziemy ich w grudniu całkiem sporo. W dzisiejszym artykule przedstawię pięć produktów, które warto włączyć w grudniu do swojego menu.

Mandarynki i pomarańcze

Nie bez powodu zwykło mówić się, że zimą człowiek składa się w 65% z mandarynek.

Grudzień, Święta Bożego Narodzenia to czas, który wielu osobom kojarzy się z zapachem pomarańczy i mandarynek.

Mandarynki są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Stanowią bogate źródło witaminy A, C oraz flawanoidu – nobiletyny. Nobiletyna zapobiega otyłości, chroni przed cukrzycą typu drugiego i miażdżycą tętnic.

Znajdziemy w nich również kwasy organiczne (cytrynowy i jabłkowy), które wspomagają trawienie i pomagają w pozbywaniu się toksyn.

Mandarynki to dość słodki owoc, mimo to nie należą do produktów tuczących. Mandarynki są owocami niskokalorycznymi. Jedna sztuka waży średnio 65 g i dostarcza jedynie 34kcal, 8,7g węglowodanów. Mandarynki w 85% składają się z wody.

Mandarynki podobnie jak pozostałe owoce cytrusowe mogą być przyczyną alergii.

Granaty

Granat to owoc w Polsce mało popularny, a szkoda. Jest bowiem nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego. Granat nazywany jest owocem życia.

Granaty są bogatym źródłem polifenoli, czyli związków o działaniu przeciwutleniającym.

Polifenole hamują działanie wolnych rodników, dzięki czemu zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Ponadto wykazują działanie przeciwzapalne, korzystnie wpływają na serce i naczynia krwionośne.

Średniej wielkości owoc waży około 220g. Po obraniu znajdziemy w nim nasiona o wadze około 100g. Dostarcza on 83kcal, 18,7g węglowodanów.

Najtrudniejsza część to obranie granatu. Można przekroić go na pół i wydobyć z niego ziarenka za pomocą łyżki. Ten sposób powoduje jednak zwykle bałagan, jak po wybuchnięciu granatu.

Jest na to inna metoda. Należy odciąć wierzchnią część owocu (koronę). Następnie naciąć granat tak, jakbyśmy chcieli podzielić go na osiem części. Tak przygotowany owoc wkładamy na 10 min do miski z wodą. W naczyniu z wodą rozdzielamy granat na mniejsze części, aż nasiona zaczną opadać na dno, a łupina zacznie unosić się na powierzchni. Wyciągamy łupiny i odcedzamy nasiona.

Brukselka

Brukselka to warzywo, które powstało z połączenia kapusty z jarmużem. Nie każdy lubi brukselkę, ponieważ nieodpowiednio ugotowana staje się gorzka w smaku.

Brukselkę należy gotować krótko. Wrzucamy ją do osolonej wody lub jeszcze lepiej, gotujemy na parze. Jeśli gotujemy brukselkę w wodzie możemy dodać do niej odrobinę mleka, jeśli na parze warto dodać szczyptę cynamonu.

Brukselka jest źródłem sulforafanu. Jest to przeciwutleniacz wykazujący działanie przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne.

Sulforafan może być pomocny w leczeniu Helicobacter pylori. Jest to bakteria, która może powodować wrzody żołądka.

Brukselka to również bogate źródło kwasu foliowego (ok. 61 µg/100 g). Jest on niezwykle ważny dla prawidłowego rozwoju płodu, odpowiada również za jakość spermy. Zarówno dieta mężczyzn, jak i kobiet powinna być bogata w kwas foliowy.

Zaleca się spożywanie 180–200 mcg na dobę przez osoby dorosłe. Kobietom ciężarnym zaleca się spożywanie 400 mcg folianów na dobę.

Fenkuł

Fenkuł to warzywo nazywane inaczej koprem włoskim. Koper włoski to świetne warzywo dla amatorów kuchennych eksperymentów.

Średniej wielkości fenkuł pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Warzywo to jest też cennym źródłem błonnika. Fenkuł zawiera także olejki eteryczne, związki białkowe, flawonoidy – przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki oraz olej tłusty.

W koprze włoskim znajdziemy też potas, który obniża wysokie ciśnienie krwi i chroni przed uszkodzeniami naczyń krwionośnych. Już jedno warzywo pokrywa dzienne zapotrzebowanie na potas w 50 proc. W składzie kopru włoskiego są również witaminy z grupy B – zwłaszcza B1 i kwas foliowy  oraz witamina A. Inne cenne pierwiastki obecne w fenkule to magnez, fosfor i wapń.

Dzięki tak bogatemu wnętrzu koper włoski wspomaga układ odpornościowy, neutralizuje wolne rodniki oraz obniża ciśnienie krwi.

Przy tym wszystkim koper ma też niewiele kalorii. W 100 gramach tego warzywa znajduje się 27 kcal.

Kasztany jadalne

Owoce kasztana jadalnego są mało popularne w Polsce. Coraz częściej można je jednak u nas kupić.

Kasztany zawierają dużo potasu, witamin z grupy B i witaminę C, mnóstwo skrobi i tłuszczów nienasyconych oraz minerały. Kasztany zawierają m.in. potas (600 mg/100 g), magnez (45 mg/100 g) oraz wapń (40 mg/100 g) zatem można je polecić szczególnie osobom uprawiającym sporty.

Średnia wartość kaloryczna kasztana szacuje się około 180 kalorii na 100g i jest porównywalna do płatków zbożowych.

Najlepsze jednak są kasztany pieczone. Jest to danie wyjątkowo proste w przygotowaniu i jednoskładnikowe. Kasztany należy umyć i naciąć na krzyż. Następnie włożyć do rozgrzanego piekarnika na 20-30 min. Najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe. Upieczone kasztany mają słodkawy, lekko orzechowy, mączysty smak.

Podsumowując, zima to wbrew pozorom czas, w którym znaleźć możemy wiele ciekawych owoców i warzyw. Warto sięgać po te produkty, na które aktualnie panuje sezon. Są wtedy dużo smaczniejsze i łatwiej dostępne.