Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Kapsaicyna - termogenik i nie tylko

Kapsaicyna - termogenik i nie tylko

Łukasz Domeracki

Kapsaicyna jest jedną z podstawowych substancji pochodzenia naturalnego, występująca jako składnik różnego rodzaju spalaczy tkanki tłuszczowej. Zaliczana jest ona do organicznych związków chemicznych i odpowiada przede wszystkim za pikantny smak niektórych produktów, głównie popularnej papryczki chilli. Wykorzystywana jest ona między innymi, w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym. Z czego wynika jej termogeniczne działanie i jakie właściwości jeszcze posiada? Przyjrzyjmy się jej dokładniej.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 50 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 4000 posiłków i 500 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Działanie termogeniczne

Kapsaicyna działając na nocyceptory powoduje uczucie pieczenia w jamie ustnej. Receptory bólowe reagując na bodziec powodują wydzielanie enzymów proteolitycznych, które indukują wydzielanie kinin i prostaglandyn. Działanie ich ma na celu ostrzeżenie nas przed zbyt silnym uczuciem pikantnego smaku.

Alkaloid ten ma wpływ na przyspieszenie redukcji tkanki tłuszczowej, stymulując przy okazji metabolizm. Wynika to z wpływu na zwiększenie wydzielania katecholamin, takich jak adrenalina i noradrenalina. Zjawisko to przekłada się na rozpraszanie części wytwarzanego ciepła w czasie procesów metabolicznych.

Stwierdzono również, że ma ona istotny wpływ na pracę tarczycy, poprzez stymulowanie wydzielania dopaminy i adrenaliny. Przekłada się to na zmniejszenie apetytu.

Właściwości prozdrowotne

Według badań przeprowadzonych w 2006 roku przez naukowców z Uniwersytetu w Nottingham, kapsaicyna podawana wewnętrznie zwierzętom powodowała zmniejszenie rozwoju komórek nowotworowych, poprzez niszczenie mitochondriów odpowiedzialnych za ich rozrost. Co ciekawe, podobne wnioski wyciągnięto w przypadku różnych rodzajów nowotworów. Przeciwnowotworowe działanie kapsaicyny wynika z pobudzenia receptorów waniloidowych, które wiążąc się z komórkami nowotworowymi, niszczą je, nie uszkadzając przy tym zdrowych komórek. Daje to bardzo ciekawą perspektywę na zastosowanie kapsaicyny w dalszych badaniach nad walką z nowotworami.

Oprócz potencjalnego działania przeciwnowotworowego kapsaicyna podawana zewnętrznie, w postaci maści i plastrów działa jako środek przeciwbólowy, łagodząc bóle stawów czy w chorobach reumatoidalnych, czy w mięśniowych. Mechanizm działania tego alkaloidu polega na oddziaływaniu z receptorami czuciowymi TRPV1, przez co potocznie nazywane są receptorami "kapsaicynowymi". Skutkiem przyłączenia kapsaicyny do receptora TRPV1 jest wytworzenie z zakończeń nerwowych neuropeptydu CGRP oraz substancji P. Co ciekawe, początkowo daje to odwrotny skutek. Mianowicie, powoduje aktywację receptorów odpowiedzialnych za czucie bólu. Jednak przy przedłużonym oddziaływaniu przechodzi on w stan inaktywacji. W wyniku tego, receptor mimo bodźca, nie jest pobudzany.

Podsumowanie

Właściwości kapsaicyny dają bardzo ciekawe spojrzenie na wykorzystanie jej nie tylko w celu wspomagania redukcji tkanki tłuszczowej, ale również w walce z nowotworami czy uśmierzaniu bólu. Zdecydowanie warto zwrócić uwagę na ten związek i jego wykorzystanie w przyszłości.



W artykule mówimy o: Odchudzanie