Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Pascha wielkanocna w wersji fit

Pascha to jedna z tradycyjnych potraw Wielkanocnych. Upowszechniła się w naszym kraju dzięki kuchni kresowej. Nadal jednak jest to deser wielu osobom nieznany, a przez to niedoceniany. Pascha to nie lada gratka dla miłośników słodkości.

Tradycyjna pascha

Pascha to zazwyczaj potrawa bardzo słodka. Podaje się ją w formie ubitej piramidki ozdobionej bakaliami, przykładowo rodzynkami i skórką pomarańczową. Kształt ściętej piramidy symbolizować ma grób Chrystusa.

Tradycyjnie pascha składać miała się z mleka i jaj – będących symbolem odradzającej się przyrody, nowego życia, oraz bakalii, cukru, wanilii – będących symbolami bogactwa, luksusu i dobrobytu.

Paschę przyrządzać można na gorąco lub na zimno. Do przygotowania paschy na zimno wykorzystuje się twaróg i masło, nie dodaje się jajek. Natomiast na ciepło - przygotować można z twarogu, masła i jaj lub z mleka, śmietany i jaj.

Kaloryczność paschy

Może się znacząco różnić w zależności od sposobu jej przygotowania. Kawałek wielkanocnej paschy waniliowej, przygotowanej z twarogu tłustego, cukru pudru, masła 82 % tłuszczu, śmietanki 36 % tłuszczu, żółtka, żurawiny, pistacji, orzechów włoskich, rodzynek, płatków migdałowych, skórki pomarańczowej kandyzowanej, wanilii mielonej typ Bourbon.

Ważący około 150 g kawałek dostarcza:

  • ponad 500 kcal,
  • w tym około 18 g białka,
  • 32 g tłuszczu,
  • 38 g węglowodanów.

Pascha może więc na pierwszy rzut oka wydawać się dość niskokalorycznym przysmakiem, w końcu jej głównym składnikiem jest twaróg. W rzeczywistości jednak jest to deser stosunkowo kaloryczny, zawierający znaczną ilość tłuszczów. Nie oznacza to oczywiście, że powinniśmy z niej całkowicie rezygnować. Warto jednak zdawać sobie sprawę z tego, że jedna porcja może energetycznie dorównywać niemalże średniej porcji obiadu.

Paschę stosunkowo łatwo przygotować możemy w wersji odchudzonej. Tłusty twaróg możemy zastąpić twarogiem półtłustym lub chudym, cukier – stewią lub innym zamiennikiem cukru, nieco ograniczmy ilość masła, dodajmy świeże owoce. Otrzymamy dzięki temu pyszny, nieco mniej kaloryczny deser.

Pascha wielkanocna w wersji fit

Składniki:

  • chudy ser twarogowy mielony – 1 kg,
  • miód – 2 łyżki,
  • ksylitol – 2 łyżki,
  • żelatyna – 2 łyżki,
  • wanilia – nasiona z 1 laski,
  • orzechy włoskie – 1 garść,
  • orzechy laskowe – 1 garść,
  • mielone migdały – 2 łyżki,
  • wiórki kokosowe – 2-3 łyżki,
  • płatki migdałów - 3 łyżki + do dekoracji,
  • rodzynki – 2 garści + do dekoracji,
  • suszona żurawina – 1 garść,
  • skórka z pomarańczy– 2 łyżki + do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i moczymy przez pół godziny.
  2. Ser mieszamy z miodem, ksylitolem i rozpuszczoną żelatyną. Następnie do masy dodajemy bakalie, mielone migdały i wiórki kokosowe. Całość przekładamy do naczynia/sitka wyłożonego delikatnie zwilżoną gazą. Brzegi gazy zawijamy, a na górze kładziemy talerzyk, tak aby obciążyć masę serową.
  3. Naczynie z serem wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.
  4. Po tym czasie dekorujemy pachę płatkami migdałów, rodzynkami i skórką z pomarańczy.

Podsumowanie

Pascha to tradycyjna potrawa Wielkanocna z północnej części Rosji. Jest jedną z ciekawszych odmian sernika. Stanowi nie lada gratkę dla smakoszy słodyczy. Z pewnością warto jej skosztować. Jeśli obawiamy się nadmiaru kalorii, możemy przygotować ją w lżejszej wersji.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.