Orzechy piniowe - wyjątkowy afrodyzjak

Nie każdy zdaje sobie sprawę, jak wyjątkowe właściwości posiadają nasiona sosny iglastej, potocznie nazywane orzechami piniowymi czy piniolami. Drzewo to rośnie głównie w okolicach Morza Śródziemnego – w Grecji, Włoszech czy na Cyprze. Już w czasach starożytnych poznano ich ciekawe właściwości i hodowano na znaczną skalę. Smak ich przypomina nasiona słonecznika, z lekko wyczuwalnym aromatem sosny.

Skład   

Piniole, jak większość orzechów, są źródłem tłuszczów. Ich wartość kaloryczna wynosi 673 kcal. Z tego 67 g to tłuszcze. W ich skład wchodzi 5 g nasyconych, 18 g jednonienasyconych i aż 34g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Niewątpliwą wadą tych orzechów jest znaczna obecność kwasów tłuszczowych omega 6, względem omega 3. Śladowa ilość omega 3, przy aż 34 g omega 6 jest ilością w pewnym stopniu zaburzającą proporcje tych kwasów w diecie (zalecane 1:2-1:4 omega 3:omega 6). Jak większość orzechów, również piniowe zawierają dość sporo białka, jak na produkt pochodzenia roślinnego - 14 g. Węglowodany występują w ilości 13 g. Z tego 4 g cennego błonnika i tylko 4 g cukrów prostych.

Orzechy te wyróżnia znaczna ilość różnego rodzaju witamin i składników mineralnych. Na wyszczególnienie zasługuje witamina E - 9,3 mg. Daje to 47% dziennego zapotrzebowania. Witamina K 54 ug - 67%. Z kolei wśród składników mineralnych między innymi: żelazo 5,5 mg - 31%, magnez 251 mg - 63%, cynk 6,4 mg – 43%, miedź 1,3 mg – 66% oraz wyjątkowa ilość manganu, aż 8,8 mg, co jest ilością dającą zaspokojenie 440% dziennego zapotrzebowania.

Wartości odżywcze orzeszków piniowych (w 100 g)

  • Wartość energetyczna - 673 kcal
  • Białko ogółem - 14 g
  • Tłuszcz - 68 g
  • Węglowodany - 13 g (w tym cukry proste 4 g)
  • Błonnik - 4 g


Witaminy

  • Witamina C – 0,8 mg
  • Tiamina – 0,4 mg
  • Ryboflawina – 0,2 mg
  • Niacyna - 4,4 mg
  • Witamina B6 - 0,1 mg
  • Kwas foliowy - 34 µg
  • Witamina A - 29 IU
  • Witamina E – 9,3 mg
  • Witamina K - 54 µg

Minerały

  • Wapń – 16 mg
  • Żelazo - 5,5 mg
  • Magnez - 251 mg
  • Fosfor - 575 mg
  • Potas - 597 mg
  • Sód – 2 mg
  • Cynk - 6,4 mg
  • Miedź - 1,3 mg
  • Mangan - 8,8 mg
  • Selen - 0,7 µg

Idealny afrodyzjak

Z uwagi na wyjątkowo wysoką zawartość cynku, piniole są bardzo dobrym afrodyzjakiem. Pierwiastek ten odgrywa istotną rolę w procesie produkcji męskich hormonów – androgenów. Zwiększona produkcja testosteronu przekłada się na wzrost libido, regeneracji organizmu i ogólnej poprawy samopoczucia. Cynk bierze również udział w spermatogenezie, więc na jego obecność w diecie zwrócić uwagę powinny osoby starające się o potomstwo. Z kolei dla kobiet pierwiastek ten ma istotne znaczenie w czasie ciąży, dla prawidłowego rozwoju płodu oraz w późniejszym etapie laktacji. Odgrywa on również znaczną rolę w utrzymaniu prawidłowej jakości skóry, co daje jeszcze lepszy efekt w połączeniu z dużą zawartością witaminy E – silnego antyoksydantu.

Pomoc w odchudzaniu

Orzechy piniowe zawierają bardzo ciekawy związek, o nazwie kwas pinolowy. W 2014 roku badania opublikowane w magazynie "Food Technology" przedstawiły właściwości tego kwasu jako pomocne w kontrolowaniu apetytu i szybszym zapewnieniu uczucia sytości. Wynika to z faktu, iż kwas ten powoduje zwiększanie wydzielania cholecystokininy (CCK) i peptydu 1 glukagonopodobnego (GLP1), które są markerami uczucia sytości. Wysyłają one sygnał uczucia sytości do mózgu, hamując aktywność motoryczną żołądka i ruchy perystaltyczne jelit. Sprawdza się to w walce z otyłością u osób mających problemy z podjadaniem.

Podsumowanie

Orzechy piniowe niewątpliwie są dobrym źródłem wielu cennych składników i w pewnych przypadkach warto dodać je do codziennej diety. Należy jednak pamiętać, że wiele innych orzechów również ma bogaty skład i cenne właściwości, przy zdecydowanie niższej cenie.