Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Jak poprawić trawienie? Naturalne sposoby

Jak poprawić trawienie? Naturalne sposoby
Wiele osób, nawet tych zmieniających tryb życia i przyzwyczajenia żywieniowe, skarży się na różnego rodzaju kłopoty z prawidłowym funkcjonowaniem układu trawiennego. Problemy te mogą być bardzo złożone. Jednak już na sam początek można wskazać pewne czynniki, mogące pomóc w pozbyciu się tego zjawiska. Przeanalizujmy te najważniejsze po to, aby nasz układ trawienny mógł pracować zdecydowanie wydajniej.

Odpowiednia ilość płynów

To właśnie dostarczane organizmowi płyny, szczególnie w postaci wody wysokozmineralizowanej, w dużej mierze odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Nawodnienie treści pokarmowej zdecydowanie poprawia perystaltykę jelit, pomagając w regularnym wypróżnianiu się.

Ilość płynów w diecie zależna jest od wielu czynników, między innymi od:

  • ilości kcal,
  • aktywności fizycznej,
  • pory roku,
  • warunków pracy,
  • warunków treningów,
  • ilości białka w diecie,
  • ilość błonnika.

Standardowe zalecenia mówią o ilości od 2 do 5 litrów. Jednak w niektórych przypadkach wartość ta może być wyższa. Spotkać można się również z zaleceniem określającym spożycie 1 litra na spożycie 1000 kcal z pożywienia. Zdecydowanie należy pamiętać o popijaniu małymi łykami przez cały dzień. Warto wprowadzić również większą ilość płynów, bezpośrednio po przebudzeniu. Ok. 300-500 ml spożyte bezpośrednio po wstaniu nawodni odpowiednio nasz organizmu i ułatwi wypróżnienie zalegających treści.

Błonnik

Problem z błonnikiem jest na tyle różnorodny, że zarówno zbyt mała czy zbyt duża jego obecność w diecie, jak i nieodpowiedni rodzaj mogą zaburzyć pracę jelit i prowadzić do zaparć. Uwagę należy zwrócić na to, aby ilości błonnika w diecie mieściły się w granicach 25-50 g. Jednak najlepiej w okolicach 30-40 g. Im wyższa ilość kcal dostarczanych z węglowodanów, w tym błonnika, tym więcej płynów należy spożywać, ponieważ ma on zdolności do wiązania wody.

Do podstawowych źródeł błonnika zaliczamy:

  • kasze, ryże, makarony,
  • pieczywo,
  • płatki zbożowe,
  • warzywa, owoce,
  • otręby.

Produkty fermentacji mlekowej

Układ trawienny jest wręcz siedliskiem różnego rodzaju bakterii. Zarówno tych wpływających pozytywnie na jego funkcjonowanie, jak i tych niepożądanych. Mikrobiota układu trawiennego ma bardzo istotny wpływ na jego prawidłową pracę.

Dlatego też warto mieć na uwadze spożywanie wraz z dietą odpowiedniej ilości:

  • mlecznych napojów fermentowanych – kefir, jogurt, maślanka, mleko acidofilne, kumys, zsiadłe mleko,
  • kiszonek – ogórki, kapusta, kalafior,
  • suplementacji odpowiednimi szczepami bakterii probiotycznych,
  • spożyciem odpowiednich ilości cebuli, czosnku, ziemniaków, pora, cykorii, czyli produktów zawierających bakterie probiotyczne.

Zioła, przyprawy, nasiona

Wśród ziół, przypraw i nasion istnieje liczna grupa tych odpowiadających za zwiększanie wydzielania soków żołądkowych i żółci, co w istotny sposób wpływa na odpowiednie trawienie spożywanego pożywienia.

Do najważniejszych zaliczyć możemy:

  • siemię lniane,
  • mięta,
  • melisa,
  • szałwia,
  • mniszek lekarski,
  • kminek,
  • kurkuma,
  • koper włoski,
  • rozmaryn,
  • cząber,
  • tymianek,
  • ostropest plamisty.
  • pieprz,
  • imbir,
  • pokrzywa,
  • herbaty,
  • cynamon.

Ocet jabłkowy

Częstą przyczyną problemów trawiennych jest zbyt słabe zakwaszenie soków żołądkowych. W wyniku tego pożywienie nie do końca jest trawione. Szczególnie źródła białka. Tracimy w ten sposób nie tylko cenny budulec mięśni, ale również narażamy się na zaleganie niestrawionego pożywienia w jelitach, to powoduje liczne problemy. Warto w takiej sytuacji odpowiednio dokwasić żołądek, stosując ocet jabłkowy. Pobudza on wydzielanie żółci i produkcje soku żołądkowego. Odpowiednie pH soku żołądkowego odpowiada za lepsze trawienie źródeł białka z pożywienia, umożliwiając im wchłanianie w jelitach. Warto go dodawać do surówek lub sporządzać roztwór wody.

Podsumowanie

Jak mówi popularne powiedzenie - "nasze zdrowie zaczyna się od jelit". Dlatego też warto zwrócić uwagę na to, co spożywamy i w jakich ilościach. Jednak w niepokojących sytuacjach zdecydowanie należy skonsultować problem z lekarzem.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.