Rozmaryn - prozdrowotne zastosowanie

Rozmaryn to jedno z bardziej popularnych ziół stosowanych w kuchni. Szczególnie do dań mięsnych, sałatek, ryb. Stosując go, z reguły myślimy tylko o walorach smakowych. Nieszczególnie zastanawiamy się nad jego wpływem na nasz organizm, a jest on bardzo ciekawy i różnorodny.

Przeanalizuję w tym artykule te najważniejsze właściwości, aby mieć świadomość tego, jak ta znana przyprawa ziołowa wpływa na nasze zdrowie.

Skład

Głównymi związkami nadającymi niepowtarzalny smak i aromat rozmarynowi są olejki eteryczne, garbniki, gorycze, diterpeny, flawonoidy, rozmarycyna i kwasy rozmarynowy.

Olejki lotne stanowią 1-2,5% składu rośliny. Wśród nich wyróżnić można kamforę, borneol czy cyneol. Olejki lotne różnią się dość mocno zawartością w zależności od poszczególnych części rozmarynu.

Szczególny skład rozmarynu przedstawia się bardzo ciekawie. Jednak pamiętać należy, że w kuchni używamy niewielkich ilości tego zioła. Zdecydowanie ciekawszym rozwiązaniem, w celach leczniczych jest mocno skoncentrowany olejek z rozmarynu.

Suszony rozmaryn w 100 g posiada 331 kcal. Białka występują w ilości 5 g, tłuszcze 15 g, a węglowodany 64 g, z czego błonnik aż 43 g.

Wartości odżywcze rozmarynu suszonego (w 100 g)

  • Wartość energetyczna - 331 kcal
  • Białko ogółem - 5 g
  • Tłuszcz - 15 g
  • Węglowodany - 64 g
  • Błonnik - 43 g


Witaminy

  • Witamina C – 61,2 mg
  • Tiamina – 0,5 mg
  • Ryboflawina – 0,4 mg
  • Niacyna - 1 mg
  • Witamina B6 – 1,6 mg
  • Kwas foliowy - 307 µg
  • Witamina A – 3128 IU


Minerały

  •  
  • Wapń – 1280 mg
  • Żelazo - 29,2 mg
  • Magnez - 220 mg
  • Fosfor - 70 mg
  • Potas - 955 mg
  • Sód – 50 mg
  • Cynk - 3,2 mg
  • Miedź 0,5 mg
  • Mangan 1,9 mg
  • Selen 4,6 µg

Na uwagę zasługuje wysoka zawartość witaminy C – 102% dziennego zapotrzebowania, B6 - 87%, foliany - 77%, wapń - 128%, żelazo - 162% i mangan  - 93%.

Właściwości

Rozmaryn stosowany może być w różnych formach. W zależności od tego, czego po jego działaniu oczekujemy. Może być to np. napar, olejek, kompres czy nalewka. Każdy z nich stosowany jest w innym celu.

  • Kompres ma właściwości rozgrzewające, co pomocne jest w:
  • stanach zmian reumatycznych,
  • bólu mięśni.

Napar stosowany jest jako:

  • środek zwiększający odporność organizmu,
  • zwalczający bakterie, wirusy,
  • pozytywnie wpływający na funkcjonowanie układu trawiennego,
  • bóle reumatyczne.

Nalewkę można podawać, gdy mamy na celu:

  • pomoc w walce z depresją,
  • pobudzenie (rozmarycyna posiada potwierdzone naukowo działanie pobudzające i przeciwbólowe).

Olejek stosuje się w celach:

  • ściągających,
  • nadających skórze elastyczności (np. w walce z rozstępami lub pozostałością skóry po znacznej redukcji tkanki tłuszczowej),
  • odkażania skóry (infekcje),
  • walki z łupieżem,
  • odstraszania komarów i kleszczy.

Podsumowanie

Rozmaryn jest dość niedocenianą rośliną, jednak ma liczne właściwości sprawdzające się w różnego rodzaju chorobach, dolegliwościach oraz profilaktycznie i upiększająco. Warto nie tylko stosować go jako przyprawę ziołową, ale również w przypadkach, gdy jego sprawdzone właściwości w różnej postaci są w stanie pomóc nam w określonych problemach.