Korzeń Konjac - zero kcal i właściwości zdrowotne

Wiele osób, będąc w końcowych etapach redukcji tkanki tłuszczowej, zaczyna odczuwać problemy z głodem, wynikającym z dość znacznego obniżenia ilości kcal w diecie. Często sprawia to dość znaczne problemy z trzymaniem diety, wynikającym z głodu. Zaobserwować można to najczęściej wśród kulturystów tuż przed zawodami lub osób trenujących sporty walki, zbijających masę ciała przed walką. W sytuacjach takich bardzo ciekawym rozwiązaniem jest ciągle dość mało popularny korzeń konjac, a dokładniej produkty z niego wytwarzane w postaci makaronu czy ryżu. Postaram się przybliżyć właściwości tej rośliny.

Charakterystyka

Amorphophallus konjac, występujący w Europie pod nazwą dziwidło, a czasami spotykany pod nazwami trupi kwiat i lilia voodoo, pochodzi z Chin i Wietnamu, gdzie od setek lat jego właściwości wykorzystywane są w tamtejszej medycynie i kuchni. Roślina ta w Azji występuje pod wieloma nazwami. Między innymi: gonyak, ruo czy konnyaku. Główne wykorzystanie korzenia konjac polega na produkcji z niego mąki.

Nazwa dziwidło wynika między innymi z dość dziwnego sposobu, w jaki rośnie konjac oraz od tego, jak wygląda. Przez pierwsze 10 lat roślina ta w ogólne nie kwitnie. Następnie kwitnie raz na kilka lat. Kiedy już zakwita wydziela specyficzny "zapach" zgniłego mięsa. Stąd też pochodzi nazwa trupi kwiat. W czasie wydzielania nieprzyjemnej woni przyciąga ona owady zwabione odorem padliny.

Dziwidło w swoim składzie zawieraj pewien rodzaj błonnika, występujący pod nazwą glukomannan. To właśnie dzięki niemu roślina ta nie zawiera praktycznie w ogóle kcal. W 100 g produktów wytwarzanych z konjac jest około 7 kcal, które pochodzą z 4 g błonnika. Nie zawierają one białka ani tłuszczu.

Glukomannan ma bardzo specyficzne właściwości chłonięcia wody. Potrafi on chłonąć aż 200 krotność swojej masy. Dlatego też przez Japończyków stosowany jest do wytwarzania gąbek do pielęgnacji skóry.

Co ciekawe, konjac bogaty jest w składniki mineralne. Jest on źródłem między innymi: wapnia, potasu i jodu. Ten ostatni składnik mineralny występuje w ilości 93 ug, co stanowi dwie trzecie dziennego zapotrzebowania organizmu. Z kolei zawierając aż 70 mg wapnia, jest jego dobrym źródłem.

Witaminy:

Witamina B6 – 0,02 mg
Kwas foliowy – 0,2 μg
Biotyna – 0,1 ug

Składniki mineralne:

Wapń – 70 mg
Żelazo – 0,6 mg
Magnez – 5 mg
Fosfor – 7 mg
Potas – 45 mg
Sód – 2 mg
Cynk – 0,2 mg
Miedź 0,04 mg
Jod 93 ug
Chrom 1 mg
Molibden 1 mg

Właściwości

W wyniku tego, że glukomannan ma specyficzne właściwości wiązania wody wykorzystywany jest jako suplement, dzięki któremu można zmniejszać uczucie apetytu. Poprzez pęcznienie w żołądku rozpycha on jego ściany, dając uczucie najedzenia się. W badaniach przeprowadzonych w 1992 roku przez Mineva Med. obserwowano dwie grupy po 25 osób mocno otyłych, w okresie 3 miesięcy. Jedna z grup stosowała suplementację glukomannanem w ilości 4 g, trzy razy dziennie jako uzupełnienie diety. Druga z grup tylko dietę. Analiza porównawcza wyników uzyskanych w obu grupach wykazała, że grupa stosująca suplementację glukomannanem straciła większą ilość tkanki tłuszczowej, uzyskała lepsze wyniki lipidogramu (cholesterol, trójglicerydy, lipoproteiny LDL, HDL) oraz poprawę wrażliwości insulinowej.

Mając na uwadze przeprowadzone różnego rodzaju badania na ludziach i zwierzętach określono wnioski, iż glukomannan jest bezpieczny dla organizmu. Zbyt duże ilości powodować mogą ewentualne problemy układu trawiennego, wynikające ze zbyt dużego spożycia błonnika, takie jak: biegunki i wzdęcia.

Makarony i ryże produkowane z konjac stanowić mogą bardzo dobre zastępstwo źródeł węglowodanów, gdy występuje konieczność ich ograniczenia. Dzięki właściwościom glukomannanu, po ich spożyciu można najeść się w dość znaczny sposób, nie dostarczając praktycznie w ogóle kcal.

Podsumowanie

Produkty z konjac są bardzo ciekawą alternatywą pożywienia w okresach redukcji tkanki tłuszczowej, w celu zaspokojenia głodu, przy okazji mając ciekawe właściwości zdrowotne. Minusem jest bez wątpienia cena wynosząca około 7-8 zł za opakowanie przeznaczone na jeden posiłek. Można jednak liczyć na wzrost popularności i z biegiem czasu spadki cen produktu.