Mięta pieprzowa - przyprawa jakiej nie znacie

Mięta pieprzowa, występująca pod nazwą mięta lekarska, jest gatunkiem rośliny należącej do jasnotowatych. Należy do mieszanki gatunków: mięty nawodnej i zielonej. Połączenie to powstało prawdopodobnie w Anglii, gdzie jest uprawiana i występuje pod nazwami: miętkiew oraz miętkiewa. Roślinie tej przypisuje się kilka ciekawych właściwości zdrowotnych. Przeanalizujmy te najważniejsze.

Skład i charakterystyka

Wśród składników odpowiadających za właściwości zdrowotne rośliny wyróżnić należy:

  • olejek eteryczny
  • karoten
  • kwas askorbinowy
  • witaminę A
  • rutynę
  • żelazo
  • wapń
  • potas
  • magnez

Głównymi składnikami olejku eterycznego są: mentol, garbnik, flawonoidy i gorycze. To właśnie mentol i garbniki są związkami mającymi najciekawsze właściwości zdrowotne.

Mięta pieprzowa występuje pod kilkoma postaciami. Najbardziej popularna jest postać suszonej przyprawy, którą dodawać można do różnego rodzaju dań mięsnych, rybnych, zup czy sosów. Kolejną formą jest olejek, maść lub aerozol, w których koncentracja składników aktywnych, szczególnie mentolu, jest wyższa niż w przypadku postaci suszonej. Stosowane głównie zewnętrznie na skórę w celach przeciwbólowych, chłodzących czy zmniejszających swąd w różnego rodzaju przypadkach. 

Przeciwbólowy, przeciwzapalny i antybakteryjny

Mentol obecny w składzie mięty pieprzowej wykazuje działanie przeciwbólowe. W tych celach stosuje się głównie postać olejku eterycznego, wcierając go w bolące miejsca. Wykazuje on właściwości niwelujące bóle głowy czy obolałość mięśni, dzięki kąpielom relaksacyjnym i łagodzącym.

Przydatny jest on również w sytuacjach dolegliwości górnych dróg oddechowych. Działanie przeciwzapalne jest w stanie udrażniać je i wspomagać oddychanie w przypadku kataru, astmy czy przekrwienia błony śluzowej nosa.

Posiada on również właściwości antybakteryjne. Dlatego też stosowany jest w pastach do zębów i płynach do płukania ust. Właściwości przeciwbakteryjne przypisywane są obecnym w mięcie pieprzowej garbnikach. Jak wykazują badania, sprawdza się ona w zwalczaniu bakterii gronkowca, czerwonki czy grzybów Candida. Również stwierdzono pozytywny wpływ na łagodzenie zmian skórnych powodowanych przez wirusa opryszczki. 

Wspieranie układu trawiennego

Mięta pieprzowa ma właściwości żółciopędne i rozkurczowe. Napary z jej liści, przyprawa czy olejek są w stanie pomóc w przypadku dolegliwości zaburzeń trawienia, skurczów mięśni gładkich, niestrawności czy nudności. Zwiększenie wydzielania soku żołądkowego i żółci ułatwia trawienie oraz przyswajanie składników odżywczych. Zastosowanie ma również w sytuacji zespołu jelita drażliwego i nieżytu żołądka. Właściwości przeciwskurczowe posiadają głównie mentol i flawonoidy.

Podsumowanie

Mięta pieprzowa znajduje zastosowanie w kuchni, jako przyprawa nadająca bardzo ciekawy i urozmaicony smak potrawom, w szczególności mięsnym i sosom. Jednak posiada ona również właściwości prozdrowotne, na które zwrócić uwagę powinny osoby z problemami skórnymi, żołądkowymi czy z układem oddechowym.