Trzy zalety jedzenia wołowiny

Mięso wołowe należy do grupy mięs, które dość rzadko goszczą na stołach Polaków, a szkoda, gdyż posiada wiele walorów, nie tylko smakowych. Wołowina jest mięsem bogatym w dobrze przyswajalne białko, przy umiarkowanej ilości tłuszczu. Bogata jest także w witaminy i minerały, zawiera także kreatynę, która wpływa na zapewnienie energii w naszych mięśniach, poprzez wsparcie dla resyntezy ATP, jak i gromadzenie fosforanu kreatyny.

Dzięki wysokiej wartości odżywczej jest chętnie wybierana przez sportowców. Poniżej przedstawiamy wam 3 zalety jedzenia wołowiny i jej wpływ na nasze mięśnie. Dowiecie się, dlaczego warto umieścić ją w menu.

Dobrej jakości białko

Jak wcześniej napisałem, mięso wołowe stanowi źródło dobrze przyswajalnego białka, które nasz organizm wykorzystuje w minimum 70%, a może się zdarzyć, że nawet w 100%, w zależności od indywidualnych predyspozycji układu pokarmowego i uposażenia enzymatycznego. Ilość białka w 100 gramach mięsa zależy od części z jakiej pochodzi, ale jego wartość zazwyczaj szacuje się w ilości 22 gramów. Wołowina bogata jest również w kwasy tłuszczowe nasycone, które są dobrym źródłem energii. Oprócz kreatyny mięso wołowe zawiera spore ilości leucyny, która jest ważna dla naszych procesów anabolicznych, warunkując przyrosty masy mięśniowej. Wołowina bogata jest także w witaminy takie jak: B12, B1 i B6 oraz minerały: fosfor, żelazo i cynk.

Zawartość argininy i alaniny

Te dwa aminokwasy są bardzo ważne dla organizmu, który poddawany jest regularnym treningom. Arginina wspomaga gospodarkę hormonalną, a dokładniej wpływa na syntezę tlenku azotu oraz sekrecję hormonu wzrostu. Dzięki temu efekt tzw. pompy mięśniowej jest większy, co przekłada się na wsparcie w  uzyskaniu zjawiska hipertrofii, a to z kolei przyczynia się do zwiększenia masy mięśniowej, poprzez pogrubienie włókien mięśnia. Alanina natomiast wspomaga gospodarkę glukozową. Jest dobrym źródłem energii dla naszych mięśni podczas tzw. „kryzysów energetycznych”. Chroni również mięśnie przed katabolizmem, który może powodować utratę białek zawartych w muskulaturze. Alanina ma właściwości tworzenia cukrów z białka, więc podczas braków węglowodanowych zapewnia nam energię do dalszej pracy.

Ergogeniczne składniki

Trzecią zaletą, która przemawia za tym, aby wołowinę uwzględnić w menu, to składniki ergogeniczne, które wpływają na możliwości treningowe. Wymienić możemy tutaj:

  • kreatynę - zwiększa magazynowanie fosforanu kreatyny. Przekłada się to na większą ilość energii podczas treningu, a więc większe możliwości siłowe. To z kolei wpływa na wsparcie w budowie masy mięśniowej. Kreatyna usprawnia również regenerację między seriami, ale i po treningu, przyspieszając resyntezę ATP, pozwalając na szybszą gotowość do następnego treningu.
  • l-karnityna - jest dobrym antyoksydantem, który wpływa na naszą kondycję tlenową, wytrzymałość podczas treningu, zapobiega przedwczesnemu zmęczeniu i wspiera regenerację.
  • CLA - inaczej sprzężony kwas linolowy, jest to substancja, którą musimy dostarczać wraz z pożywieniem, ponieważ organizm nie jest w stanie sam jej syntetyzować. Jest stosowana często podczas odchudzania, ze względu na bezpieczeństwo i łatwo zauważalne efekty. Wspiera również nasz układ odpornościowy, utrzymując dobrostan zdrowotny.

Jak poznać dobrą wołowinę?

Tak jak w każdym rodzaju mięsa występują lepsze i gorsze części. Jak więc poznać czy dany kawałek mięsa jest dobry? Mięso wołowe dobrej jakości powinno mieć intensywny czerwony kolor i być lekko wilgotne. Po przekrojeniu, wewnątrz może znaleźć się tzw. marmurek, czyli tłuszcz. Najlepiej unikać mięsa wołowego, które jest bardzo ciemnie i ma jeszcze ciemniejsze plamy, z żółto-brązowym tłuszczem oraz takiego o kwaśnym zapachu, który świadczy o tym, że mięso zaczyna się po prostu psuć.

Podsumowanie

Mięso wołowe ma wiele zalet, które doskonale wpisują się w fit kanony. Niestety wołowina w Polsce jest dosyć droga, dlatego nie każdego stać na taki rarytas w codziennym menu. Jednak, jak to się mówi, płacimy za jakość i w tym przypadku również te słowa znajdują przełożenie.