Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Tych owoców i warzyw nie przechowuj w lodówce

Tych owoców i warzyw nie przechowuj w lodówce

Ewa Krawczyk

Warzywa i owoce to jedne z najważniejszych elementów naszej diety. Dostarczają nam wiele cennych witamin i minerałów. Bardzo ważne jest odpowiednie przechowywanie, które może przedłużyć ich przydatność do spożycia. Które warzywa i owoce źle się czują w lodówce?

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Zimno czy ciepło?

Warzywa i owoce w zależności od rodzaju lubią odpowiednie warunki przechowywania. Większość warzyw i owoców powinniśmy trzymać w lodówce. Zimno sprzyja dłuższemu przechowywaniu. Ważne jest również umieszczenie warzy i owoców na odpowiedniej półce  w lodówce i regulacja temperatury. Nie powinna być ani za niska, a ani wysoka. Niektóre produkty nie powinny być przechowywane w lodówce. Mango, ananas, banany czy awokado nie lubią niskich temperatur i w takich warunkach mogą się szybciej psuć. Owoce tropikalne najlepiej przechowywać w warunkach podobnych do tych, z których pochodzą. Lubią miejsca suche i ciepłe, więc warto wygospodarować odpowiedni półmisek i tam je umieścić. Podobnie cytryny, które poza lodówką można przechowywać około dwóch tygodni.

Warzywa także mogą psuć się w zimnych temperaturach. Ogórki, pomidory czy cukinie lepiej przechowywać w cieplejszym miejscu. Niska temperatura sprawia, że tracą walory smakowe i mogą po prostu zgnić. Podobnie jest z cebulą czy ziemniakami. Ziemniaki wolą suche i ciemne miejsce w piwnicy, spiżarni czy nawet pod zlewem. A cebula dobrze się czuje w przewiewnej siatce, najlepiej bez dostępu do światła. Czosnek również nie przepada za niskimi temperaturami. Można go zapleść w warkocz i powiesić w dowolnym miejscu w kuchni. Niskie temperatury lubią brukselki, kapusta i por. Natomiast jabłka i gruszki mogą być przechowywane zarówno w ciepłym jak i chłodniejszym miejscu.

Prawidłowe przechowywanie w lodówce?

Najlepiej na dolnych półkach, tych wskazanych do przechowywania warzyw i owoców. Warto przed umieszczeniem wyłożyć dno szuflady papierem, który będzie pochłaniał tworzącą się wilgoć i zapobiega szybszemu psuciu się. Warzywa i owoce powinny być przechowywane oddzielnie, w osobnych pojemnikach czy szufladach, ten trik również przedłuży ich żywotność. Oczywiście przed włożeniem należy je również wyjąć z foliowych reklamówek, woreczków czy papierowych toreb. Aby pozostały smaczne i świeże potrzebują dostępu do powietrza. Dziś ciężko spotkać roślinny bez sztucznych nawozów. Przechowywanie takich warzyw czy owoców w foliowych workach jest bardzo niebezpieczne, gdyż sprzyja procesowi przemiany azotanów w rakotwórcze azotyny.

Część owoców przed włożeniem do lodówki należy dokładnie umyć i osuszyć, natomiast owoce jagodowe takie jak truskawki, maliny, poziomki czy borówki dłużej wytrzymają bez mycia, nie obrane ze szpatułek. Ich czas przechowywania jest i tak krótki, dlatego ten zabieg może go trochę przedłużyć. Podczas zakupów warto wybierać warzywa i owoce dojrzałe, jędrne i zdrowe. Każde pęknięcie czy uszkodzenie może przyspieszać psucie niezależnie od sposobu przechowywania. Jest to także niebezpieczeństwo dla innych produktów, które będą przechowywane w pobliżu.

 



W artykule mówimy o: Dietetyka i zdrowe odżywianie