Czy dieta proteinowa jest bezpieczna?

Poniższy tekst, jest moją odpowiedzią na artykuł zamieszczony w serwisie fitnflexed.com, w którym mowa o dietach wysokobiałkowych jakby nie miały negatywnego wpływu na nasze samopoczucie, jak i zdrowie. Jest to dość kontrowersyjne stwierdzenie, gdyż uważam, że jakikolwiek nadmiar, ani deficyt nie jest obojętny dla organizmu i powodować może wiele niekorzystnych zmian.

Oczywiście wiele zależy od czasu trwania diety, parametrów zdrowotnych osoby, która chciałaby taką dietę przeprowadzić, a także tego, jak będzie urozmaicać swój jadłospis i z jakich produktów będzie korzystać. To istotne kwestie, które mają bezpośrednie znaczenie – jakie będą efekty diety, nie tylko te zewnętrzne, w postaci utraty kilogramów, ale czy aby na pewno dieta nie obciąży naszego organizmu.

Diety odchudzające, które wyróżnia wysoki udział energii z białka, kosztem udziału energii z węglowodanów lub/i tłuszczy cieszą się dość dużą popularnością od bardzo dawna. Przykładem może być dość kontrowersyjna dieta Dukana.

Nie od dziś wiadomo, że wyższy udział białka w diecie ma swoje korzyści, ale czy jest całkowicie bezpieczny? Badania mówią, że w przypadku osób zdrowych podwyższenie pułapu z 15% do nawet 35% udziału białka w diecie, będzie korzystne i nie będzie niosło za sobą ryzyka wystąpienia problemów zdrowotnych.

Warto nadmienić, iż konsumpcja większej ilości protein wiąże się poniekąd z nasilonym wydatkiem energetycznym, w dodatku proteiny mają stosunkowo mało kalorii, tym samym stanowią mało wydajny surowiec energetyczny, ponadto produkty białkowe mają silne właściwości sycące, i między innymi te aspekty spowodowały, iż dieta wysokobiałkowa jest polecana w przypadku redukcji. Ważnym aspektem spożywania produktów białkowych, który działa na korzyść diet z wyższą podażą protein, jest fakt, iż produkty białkowe zdecydowanie bardziej hamują łaknienie, niż np.: węglowodany. Stąd też lepsza tolerancja deficytu, który wprowadza się podczas redukcji. Osoby odchudzające się nie mają ciągłego uczucia głodu, jak to często bywa na innych dietach z ujemnym bilansem energetycznym. W takich wypadkach można zastosować nawet mocniejszy deficyt, oczywiście w krótkim okresie czasowym.    

Badanie, o którym mowa w powyższym artykule przedstawia, iż dieta wysokobiałkowa może mieć korzystny wpływ na organizm, w przypadku osób, które są dotknięte chorobami układu sercowo-naczyniowego. W badaniu tym autorzy przyglądali się, czy jakość i rodzaj białka ma wpływ na parametry zdrowotne tych osób. Naukowcy oszacowali ogólne spożycie białka, a także dokonali podziału na białko z produktów mlecznych, białko roślinne oraz białko zwierzęce.

Badacze uznali, iż konsumpcja białka roślinnego i zwierzęcego wiąże się z korzyściami kardiometabolicznymi, szczególnie poprawą otyłości brzusznej, bez widocznego upośledzenia funkcji nerek pośród badanych.

Oczywiście warto interpretować to badanie jako obserwację, na ten temat przydałoby się nieco więcej informacji, które potwierdzałyby te przypuszczenia. Natomiast warto zaznaczyć, że białko nie jest produktem, które w przypadku zdrowych osób może spowodować szkody.   

Podstawową kwestią jest fakt, dzięki samemu białku żyć się nie da, wiąże się to z pogorszeniem parametrów zdrowotnych i stanowić może bezpośrednie zagrożenie dla naszego zdrowia. Nie należy zapominać, iż dieta wysokobiałkowa to taka, w której zwiększona jest podaż protein, natomiast proteiny nie są jej jedynym elementem. Oczywiście prócz białka dieta taka powinna być bogata w:

  • warzywa i owoce, które dostarczą organizmowi wszelkich niezbędnych witamin oraz minerałów, a także cennego błonnika, warzywa można jeść pod różną postacią – surowe, gotowane czy duszone, owoce można dodawać do diety, starając się wybierać też te niskokaloryczne, takie jak truskawki, maliny, porzeczki czy też borówki,
  • tłuszcze, takie jak siemię lniane, oleje nierafinowane, nasiona chia, awokado, tłuste ryby czy orzechy,    
  • w niektórych przypadkach warto włączyć produkty zbożowe (sprawa indywidualna).

Należy również pamiętać o odpowiednim nawadnianiu, tym bardziej w przypadku diety wysokobiałkowej. Woda powinna być średnio lub wysokozmineralizowana, aby dostarczyła nam również odpowiedniej ilości składników mineralnych, takich jak:

  • wapń,    
  • potas,    
  • magnez.

Stosowanie diety wysokobiałkowej nie powinno być maksymalnie rozciągnięte w czasie, należy dokładnie opracować plan i trzymać się jego założeń. Podczas diety warto się obserwować, jak reagujemy na zwiększenie białka w diecie oraz jakie jest nasze ogólne samopoczucie, gdyż dzięki znajomości swojego organizmu możemy zareagować w odpowiednim czasie gdy dzieje się coś, co mogłoby mieć niekorzystny wpływ na nasze samopoczucie czy też zdrowie.    
Podsumowując: zastosowanie diety wysokobiałkowej może przynieść wiele korzyści, w przypadku chęci zredukowania nadprogramowych kilogramów, oczywiście, jeśli jesteśmy osobami zdrowymi. W przypadku osób chorych efekt może być odwrotny do zamierzonego. Dlatego, jeśli chcemy wdrożyć takową dietę w swój jadłospis, należałoby przeprowadzić podstawowe badania i w razie jakiejś nieprawidłowości poradzić się specjalisty. Warto również nadmienić, iż nawet w przypadku zdrowych osób, niewłaściwie skomponowany jadłospis może negatywnie wpłynąć na stan zdrowia. Dlatego też w przypadku diety wysokobiałkowej warto poradzić się specjalistów. W tym celu polecam odwiedzić dział Odżywianie i Odchudzanie, w którym moderatorzy wraz z doradcami na pewno podpowiedzą, jak należy układać swoje codzienne menu, aby były w nim zawarte wszystkie niezbędne witaminy oraz minerały i aby dieta wysokobiałkowa przyniosła zamierzone cele oraz zbliżyła nas do wymarzonej sylwetki.

http://www.fitnflexed.com/article/study-protein-great-your-heart-and-kidneys

Źródła: Referencje: (1) Berryman CE, Agarwal S, Lieberman HR, Fulgoni VL 3rd, Pasiakos SM. Diets higher in animal and plant protein are associated with lower adiposity and do not impair kidney function in US adults. Am J Clin Nutr.2016 Jul 27. pii: ajcn133819. [Epub ahead of print] (2) Pasiakos SM, Lieberman HR, Fulgoni VL 3rd.J Nutr. 2015 Mar; 145(3):605-14. Epub 2015 Jan 21.