Wybieraj sosy dietetyczne: czosnkowy, bbc, ketchup

Któż nie lubi sosów? Nadają wyrazistości potrawom, nowego smaku naszym ulubionym daniom i są idealnym towarzyszem wielu przekąsek. Dania bez sosów bywają nudne, dlatego warto szukać optymalnych rozwiązań. Mimo chęci, nie zawsze jest czas, aby przyrządzić coś ciekawego. Nie zawsze mamy też zdolności kulinarne i sto pomysłów w głowie. Stąd też pomysł na szukanie alternatyw w postaci gotowych sosów.

Te zwykłe, sklepowe niestety nie zadowalają nas składem, gdyż bardzo często są dosładzane, a w ich składzie goszczą podejrzane substancje. Z tego powodu pragnę dziś zaprezentować 3 bardzo ciekawe, nowe sosy firmy SFD, które po wypróbowaniu na pewno zagoszczą w naszej kuchni na stałe.

Sos czosnkowy – Dziki Czosnek

Sos czosnkowy jest najczęściej wybieranym sosem do przeróżnych dodatków, być może dlatego, że ma uniwersalny smak pasujący zarówno do kanapki z serem, frytek, a także pizzy, czy mięsa z ryżem. Jego zastosowanie jest bardzo szerokie. A któż nie lubi sosu czosnkowego?

Firma SFD wprowadziła na rynek sos czosnkowy o ciekawej nazwie „Dziki Czosnek” - w atrakcyjnej cenie i przede wszystkim ciekawym składzie.

Skład sosu „Dziki Czosnek”:

  • woda,
  • olej rzepakowy,
  • skrobia modyfikowana,
  • ocet spirytusowy,
  • żółtko jaja w proszku,
  • czosnek granulowany 1,8%,
  • sól,
  • stabilizator: guma ksantanowa,
  • substancje konserwujące: benzoesan sodu, sorbinian potasu,
  • suszona natka pietruszki,
  • wzmacniacz smaku: glutaminian sodu,
  • ekstrakt czosnku,
  • substancja słodząca: sukraloza.
  • Może także zawierać soję, gluten, mleko, seler, gorczycę i produkty pochodne.

Wartości energetyczne w 100g:

91kcal, w tym:

  • 7,2g tłuszczu, w tym kwasy tłuszczowe nienasycone: 0,8g,
  • 5,4g węglowodanów, w tym cukry: 0,4g,
  • 1g białka,
  • 1,3g soli.

Zastosowanie:

Sos czosnkowy może być z powodzeniem wykorzystany, jako dodatek do domowych frytek na bazie batatów. Może być ciekawym elementem zapiekanek, czy dań z makaronami. Także dania mięsne, czy rybne z jego dodatkiem będą na pewno smakowały wyśmienicie. Sosu oczywiście możemy również użyć, jako dipu do przeróżnych dań takich, jak tortilla, pizza, a także sałatka warzywna.

Jest na tyle uniwersalny, że będzie pasował praktycznie do każdego dania.

Ketchup – Dziki Ketchup

Ketchupu chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Ulubiony towarzysz fast-foodów i istotny element imprezy grillowej. Mimo jego tradycyjnego smaku nadal cieszy się szczególnym powodzeniem. Firma SFD wprowadziła na rynek „Dziki Ketchup”, z którego warto korzystać z wielu względów. Chociażby ze względu na niską ilość kalorii i niesamowity smak, a także brak dodatku cukru, co sprawia, że z takich ciekawych dodatków nie muszą rezygnować osoby będące na diecie redukcyjnej. Można wzbogacić nim smak potraw, a jednocześnie zachować swój bilans energetyczny.

Skład „Dzikiego Ketchupu”:

  • woda,
  • koncentrat pomidorowy (180g pomidorów na 100g produktu),
  • ocet spirytusowy,
  • skrobia modyfikowana,
  • syrop z agawy,
  • sól,
  • substancje zagęszczające: guma ksantanowa, guma guar,
  • przyprawy,
  • substancje konserwujące: sorbinian potasu, benzoesan sodu,
  • regulator kwasowości: kwas cytrynowy,
  • substancja słodząca: sukraloza.

Wartości energetyczne w 100g:

54kcal, w tym:

  • 0,4g tłuszczu, w tym kwasy tłuszczowe nienasycone: 0g,
  • 10,9g węglowodanów, w tym cukry: 6,4g,
  • 1,4g białka,
  • 1,7g soli.

Zastosowanie:

Ketchup można zastosować właściwie do wszystkiego. Szczególnie na imprezach, jako sos do frytek, czy na grillu, jako dodatek do kiełbasy. Ketchup bywa dodatkiem do dań z makaronem, ryżem, czy kaszą, a także ziemniakami. Może być ciekawym dipem do frytek z warzyw, a także, jako element kanapki. Ponadto ketchupu używa się również do domowych zapiekanek, burgerów i pizzy. Ketchup może być również zaprawą do zup oraz bazą, z której wykonać można inne pochodne sosy.

Sos BBQ – Dziki BBQ

Sos barbecue to nic innego, jak amerykańskie odkrycie do dań przede wszystkim z grilla. W daniach grillowych sprawdza się znakomicie, ale w tradycyjnych posiłkach, jak mięso z ryżem, czy kaszą również znajduje swoje zastosowanie, wydobywając smak i wyrazistość mięsa. To sprawia, że zwykły kurczak lub schab może smakować zupełnie inaczej, a po dołączeniu do tego warzyw i np.: zapiekanych ziemniaczków mamy smakowity posiłek, który nie tylko możemy wliczyć w swój bilans, ale też taki, który go nie nadszarpnie i znajdzie się jeszcze miejsce na jakiś fantastyczny deser.

Skład Dzikiego BBQ:

  • woda,
  • koncentrat pomidorowy,
  • ocet spirytusowy,
  • syrop z agawy,
  • skrobia modyfikowana,
  • sos sojowy (woda, soja, sól, mąka pszenna, cukier, barwnik: karmel amoniakalny),
  • sól,
  • barwnik: karmel amoniakalny,
  • przyprawy,
  • aromat dymu wędzarnianego,
  • substancja konserwująca: sorbinian potasu,
  • stabilizator: guma kasantanowa,
  • substancja słodząca: sukraloza.

Wartości energetyczne w 100g:

47kcal, w tym:

  • 0, 2g tłuszczu, w tym kwasy tłuszczowe nienasycone: 0g,
  • 10,5g węglowodanów, w tym cukry: 5,4g,
  • 0,6g białka,
  • 1,8g soli.

Zastosowanie:

Sosy BBQ kojarzone są zazwyczaj z sezonem grillowym, gdzie zajadamy się karkówką, kiełbaską, czy boczkiem i do takich potraw sos ten nada się wyśmienicie. Natomiast sporo osób spolszczyło ten sos i zostaje on wykorzystany również w naszej domowej, polskiej kuchni, gdzie jest naprawdę ciekawym odkryciem. Bywa elementem i urozmaiceniem smaku mięs szczególnie, gdy przygotowujemy jakąś uroczystość – goście na pewno będą zadowoleni. Sos ten będzie również dla nas ciekawym dodatkiem do dań obiadowych, które spożywamy w szkole, czy w pracy. Znany nam smak mięsa dzięki dodatkowi sosu Dziki BBQ zamieni się w naprawdę niesamowitą ucztę dla podniebienia. Dlatego warto spróbować nowej oferty firmy SFD.

Podsumowanie

Sezon grillowych spotkań niebawem się rozpoczyna. Możesz zaskoczyć swoich gości wykorzystując Dzikie Sosy, jako dodatek do przygotowanych dań, które na pewno będą jedną z głównych atrakcji. Można również wzbogacić smak naszych codziennych potraw. Jeśli znudził Ci się tradycyjny smak Twoich dań, te trzy sosy są na pewno dla Ciebie.