Wapń - nie tyko zdrowe kości i zęby

Wapń zazwyczaj kojarzy nam się z nabiałem oraz dobrą kondycją kości i zębów. Nie powinniśmy jednak ograniczać się wyłącznie do tych faktów na temat nabiału, ponieważ jego właściwości wykraczają daleko poza zdrowie naszych kości i zębów.

Z kolei nabiał, wbrew pozorom, wcale nie jest tak "najlepszym" źródłem wapnia, jak mogłoby się wydawać. W naszej diecie możemy śmiało z powodzeniem czerpać nabiał z innych źródeł. Jakie to składniki żywieniowe oraz jakie właściwości posiada wapń?

Produkty bogate w wapń

Nabiał wcale nie jest  niezastąpionym źródłem wapnia. Jest on co prawda bogaty w ten mikroelement, niestety nabiał, a w szczególności ten z masowej produkcji, jest również bogaty w liczne niezdrowe substancje. Mogą one być nie tylko uczulające, ale również stać na naszej drodze ku lepszej sylwetce i negatywnie wpływać na zdrowie.

Czym więc zastąpić nabiał? Mało kto wie o tym, że łatwo dostępnych źródeł wapnia jest naprawdę wiele. Jedne z najlepszych z nich to:

  • woda mineralna - w Polsce szczególnie wody Muszyńskie są niezwykle bogate w wapń, ilość wapnia: około 200 mg na litr wody,
  • ryby - najlepszym wyborem są m.in. sardynki czy szprotki, zazwyczaj spożywane z kręgosłupami, dzięki czemu możemy z nich wyciągnąć maksimum, ilość wapnia około 300-400 mg na 100 g produktu,
  • warzywa - brokuły, szpinak czy jarmuż to tylko kilka z licznych warzyw, które mogą w sporym stopniu pokryć nasze dzienne zapotrzebowanie na wapń i świetnie urozmaicić naszą dietę, ilość wapnia około 130 mg na 100 g jarmużu czy szpinaku. W brokule znajdziemy z kolei około 50 mg w 100 g,
  • migdały - garść migdałów potrafi pokryć połowę naszego dziennego zapotrzebowania na wapń, poza całymi migdałami możemy śmiało postawić również na produkty takie, jak mleko czy masło migdałowe, które nie tylko uzupełniają nasze zapotrzebowanie na wapń ale są również pyszne, ilość wapnia około 230 mg w 100 g produktu,
  • suplementy diety - jeżeli boimy się, że nie jesteśmy w stanie pokryć naszego dziennego zapotrzebowania lub chcemy postawić na wyższe dawki wapnia w codziennej diecie, warto zaopatrzyć się w suplement, w którym jest zawarty wapń.

Właściwości wapnia

Chyba najbardziej znaną oraz rozpowszechnioną funkcją wapnia jest jego wpływ na zdrowie kości i zębów. Możemy usłyszeć to praktycznie wszędzie: w gazetach, internecie, telewizji, od rodziców czy przyjaciół. Niestety większość społeczeństwa zapomina o innych bardzo ważnych jego funkcjach nie ograniczających się do zapobiegania urazom kości czy psuciu się zębów.

Wapń pełni bardzo istotną rolę w funkcjach takich, jak:

  • skurcze naszych mięśni,
  • uczestniczy w procesach przemian energetycznych w organizmie,
  • ma wpływ na przemiany metaboliczne w naszym organizmie,
  • ma wpływ na metabolizm lipidów, czyli wspomaga odchudzanie,
  • pełni kluczową rolę w procesach krzepnięcia krwi,
  • łagodzi niektóre objawy alergii,
  • reguluje równowagę kwasowo-zasadową.

Jak widać wapń ma spory wpływ na zdrowe funkcjonowanie naszego organizmu, jednak warto o nim pamiętać nie tylko ze względów zdrowotnych, ale również pro-sylwetkowych. Wapń ma spory wpływ na proces naszego odchudzania i co ciekawe, może mieć naprawdę znaczący wpływ na przyspieszenie tego procesu.

Dawkowanie i niedobory

W organizmie ludzkim wapń w blisko 99% jest magazynowany w kościach, a jedynie 1% jest magazynowany poza nimi. Niestety niedobory wapnia, pomimo diety bogatej w produkty mleczne, wśród społeczeństwa występują stosunkowo często. Jest to prawdopodobnie związane z tym, że zapotrzebowanie na wapń jest dość spore, ponieważ wynosi około 1 g na dobę.

Niedobory wapnia mogą prowadzić nie tylko do chorób kostnych takich, jak osteoporoza, ale powodować również skurcze i drżenia mięśni, niedociśnienie tętnicze, zaburzenia rytmu serca i krzepnięcia krwi, krzywicę czy osteomalację.