Pomysły na wakacyjne posiłki dla aktywnych

Zapewne wiele razy słyszałeś powiedzenie, że kratę na brzuchu robi się w kuchni. Jest w tym powiedzeniu sporo prawdy. To, co jesz wpływa w dużej mierze na to, jak się czujesz, ile masz energii i jak wygląda twoje ciało. To dzięki odpowiedniemu żywieniu możesz trenować efektywniej, osiągać lepsze rezultaty i budować masę mięśniową.

Nie ma czegoś takiego, jak posiłek idealny do budowy mięśni. Najlepsze rozwiązanie to różnorodność w diecie. Dzięki stosowaniu różnych rozwiązań nie znudzisz się dietą, nie doprowadzisz do ewentualnych niedoborów czy nietolerancji pokarmowych.  

Nawet, jeśli gotowanie nie jest twoją mocną stroną, znajdziesz wiele prostych przepisów, których przygotowanie nie będzie stanowiło problemu.

Latem warto korzystać ze świeżych, sezonowych produktów.

Niżej znajdziesz kilka prostych przepisów, które stanowią świetne rozwiązanie na wakacyjne posiłki.

Owsianka z malinami i odżywką białkową

Proste i szybkie rozwiązanie, które sprawdzi się zawsze i wszędzie. Opcja ta jest pożywna, sycąca i bogata w białko oraz węglowodany. Rozwiązanie idealne dla trenujących osób.

Do podstawowej wersji potrzebujesz jedynie płatki owsiane błyskawiczne, odżywkę białkową, świeże owoce (sprawdzą się zarówno maliny, borówki, truskawki, czereśnie, wiśnie, śliwki). Opcjonalnie możesz dodać również cynamon i garść migdałów lub łyżkę masła orzechowego.

Płatki zalej wrzącą wodą,  odstaw na kilka minut by płatki wchłonęły wodę. Dodaj cynamon i odżywkę. Dokładnie wymieszaj. Podawaj z owocami i garstką migdałów.

Lody z mrożonych truskawek i banana

  • 2 zamrożone banany,
  • 150 g mrożonych truskawek,
  • 30 g odżywki białkowej,
  • 100 g jogurtu naturalnego.

Zamrożone owoce przekładamy do blendera i porządnie miksujemy do jednolitej konsystencji. Po zblendowaniu dodajemy odżywkę oraz jogurt naturalny. Ponownie blendujemy. Wstawiamy na 30 min. do zamrażalki, mieszając co 10 min.

Leczo z cukinią

W dużym garnku podgrzej oliwę, dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklij delikatnie. Kiełbasę pokrój na plasterki, dodaj do cebuli i dalej smaż na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając przez około 5 minut. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Następnie dodaj oczyszczoną z gniazd nasiennych, pokrojoną w kostkę paprykę oraz przyprawy. Gdy papryka nieco zmięknie, dodaj pokrojoną w kostkę cukinię. Wlej passatę pomidorową i wymieszaj dokładnie. Gotuj całość pod przykryciem jeszcze przez ok. 5-10 minut. Serwujemy z grahamem lub ziemniakami. Mimo, iż kiełbasa nie jest produktem "czysto" dietetycznym, bez problemy można ją wpisać w bilans i odpowiednio przeliczyć.