Cztery diety odchudzające, która lepsza? Badania naukowe

Planując redukcję wagi często działamy pod wpływem impulsu, oceniając czyjąś metamorfozę lub napotykając na ubrany w marketing artykuł z kolorowej prasy. Zerknijmy jednak na badania i porównajmy najbardziej popularne diety.

Badanie nr 1

W pierwszym badaniu porównano dietę niskokaloryczną wegetariańską oraz śródziemnomorską.

Wzięło w nim udział 118 osób (średnia wieku: 51.1 lat, kobiety stanowiły 78% uczestników). Dostarczano im 1400, 1600 lub 1800 kcal dziennie. Po 3 miesiącach dokonywano zmian w grupach.

Wyniki po 3 miesiącach

  • w grupie diety wegetariańskiej średnia utrata wagi wynosiła 1.88 kg,
  • w grupie diety śródziemnomorskiej średnia utrata wagi wynosiła 1.77 kg,
  • w obu grupach odnotowano podobne zmiany w BMI i ilości tkanki tłuszczowej,
  • nie odnotowano różnic pod względem markerów stanu zapalnego, cytokin prozapalnych poza interleukiną-17. Poprawę w tym względzie odnotowano tylko w grupie diety śródziemnomorskiej,
  • dieta wegetariańska była skuteczniejsza pod względem redukcji transportera LDL,
  • dieta śródziemnomorska w większym stopniu zredukowała poziom trójglicerydów.

Wniosek

Oba rodzaje diety sprawdzą się do redukcji tkanki tłuszczowej oraz poprawy parametrów sercowo-naczyniowych.

Badanie nr 2

W badaniu drugim porównano dietę niskowęglowodanową z dietą niskotłuszczową.

W metaanalizie uwzględniono 5 badań i 447 osób spełniało nasze kryteria włączenia.

Wynik po 6 miesiącach

  • osoby przypisane do grupy diety niskowęglowodanowej (wysokotłuszczowej) straciły na wadze więcej, niż osoby losowo wybrane do diety niskotłuszczowej (bogatej w węglowodany); różnica wynosiła 3.3 kg,
  • różnica ta nie była już oczywista po 12 miesiącach; średnia różnica wynosiła już tylko 1 kg!
  • nie było różnic w ciśnieniu krwi,
  • wartości trójglicerydów i transportera HDL w większym stopniu zmieniły się na lepsze u osób w grupie diety o niskiej zawartości węglowodanów (wysokotłuszczowej). Po 6 miesiącach średnia różnica wynosiła 22.1 mg/dL dla trójglicerydów i 4.6 mg/dL dla HDL,
  • całkowity cholesterol i stężenie LDL uległy korzystniejszym zmianom w grupie diet niskotłuszczowych (bogatych w węglowodany).

Wnioski

Oba rodzaje diety są skuteczne. Dieta wysokotłuszczowa ma lepszy wpływ na trójglicerydy i HDL, za to słabo wpływa na LDL.

Na zakończenie...

Musimy przyjąć do wiadomości, iż o sukcesie w odchudzaniu decyduje najczęściej dyscyplina, silna wola, konsekwencja i trzymanie się przyjętych założeń dietetycznych. Wybór konkretnej diety nie jest elementem decydującym. Większą uwagę należy przyłożyć do tego, jak dana dieta wpływa na parametry zdrowotne.

Źródła: Referencje: Sofi F „Low-Calorie Vegetarian Versus Mediterranean Diets for Reducing Body Weight and Improving Cardiovascular Risk Profile: CARDIVEG Study (Cardiovascular Prevention With Vegetarian Diet)”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29483085, Nordmann AJ “Effects of low-carbohydrate vs low-fat diets on weight loss and cardiovascular risk factors: a meta-analysis of randomized controlled trials”.  https://www.ncbi.nlm.nih