Dieta wegańska, a niedoczynność tarczycy. Badanie naukowe

Niedoczynność tarczycy objawia się wysokim stężeniem TSH, może być on powiązany z zupełnie innymi jednostkami i zespołami chorobowymi.

Ogólnie wzrost stężenia TSH odnotowuje się:

  • w pierwotnej niedoczynności tarczycy,
  • przy zwiększonej aromatyzacji (estradiol wpływa pobudzająco na TSH),
  • w okresie zdrowienia po ciężkich chorobach,
  • przy marskości wątroby,
  • w pierwotnej niedoczynności kory nadnerczy,
  • przy zespołach nieadekwatnego wydzielania tyreotropiny (np. gruczolak przysadki wydzielający tyreotropinę),
  • w zespołach oporności na hormony tarczycy.

Czy diety w których eliminuje się produkty pochodzenia zwierzęcego mogą powodować niedoczynność tarczycy?

Naukowcy zbadali związek pomiędzy wystąpieniem niedoczynności tarczycy z wegetarianizmem. W tym celu porównali diety wegetariańskie i wegańskie do diety w której je się „wszystko” (głównie chodzi o to, iż nie unika się mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego). Adventist Health Study-2 przeprowadzono wśród członków kościoła. O niedoczynność tarczycy pytano w 2002 i 2008 r.

Wyniki

  • 6.4% kohorty miało niedoczynność tarczycy przed rozpoczęciem obserwacji, a 2.9% stanowiły nowe przypadki niedoczynności,
  • nadwaga i otyłość zwiększały szanse wystąpienia niedoczynności (nawet o 32%),
  • diety wegańskie zmniejszały ryzyko niedoczynności tarczycy o 11%, w sposób nieistotny statystycznie,
  • dieta laktoowowegetariańska (te osoby jedzą także jajka i produkty mleczne) wiązała się z nieco wyższym ryzykiem wystąpienia niedoczynności tarczycy (9%),

Wniosek

Diety wegańskie raczej zmniejszają ryzyko niedoczynności tarczycy. Jednak istotniejsze mogą być tu inne czynniki jak otyłość, tryb życia itd.

Źródła: Serena Tonstad 1,2,*, Edward Nathan 3, Keiji Oda 4 and Gary Fraser „Vegan Diets and Hypothyroidism” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3847753/