8 powodów, dla których warto jeść awokado

Dla wielu z was może być zaskoczeniem, że awokado to owoc, a nie warzywo. Tak, to zielony owoc, który znany jest także, jako „gruszka aligatora”. Pochodzi z Meksyku i aktualnie uprawiany jest głównie w Ameryce Północnej, Afryce i Azji.

Awokado dostarcza blisko 20 niezbędnych składników odżywczych, m.in. witaminę E, witaminy z grupy B, potas, kwas foliowy, cynk, błonnik i wiele innych. Zawiera też sporo tłuszczu, ale nie ma się czego obawiać, bo jest to jeden z najzdrowszych dla nas owoców.

Oto 8 korzyści, jakie otrzymasz jedząc awokado:

1. Właściwości przeciwzapalne

Awokado jest bogate w przeciwutleniacze karotenoidowe, w tym beta-karoten, alfa-karoten, luteinę, neoksantynę, neochrom, beta-kryptoksantynę, zeaksantynę, violaksantynę. Zawiera również minerały takie, jak: cynk, mangan i selen oraz kwasy tłuszczowe omega-3. To wszystko sprawia, że jest to owoc o silnych właściwościach przeciwzapalnych, który pomaga w zmniejszeniu ryzyka zaburzeń zapalnych i zwyrodnieniowych.

2. Korzyści dla serca

Wysoki poziom homocysteiny wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób serca. Awokado zawiera kwas foliowy i witaminę B6, o których wiadomo, że regulują poziom homocysteiny. Na utrzymanie serca w zdrowej kondycji ma także wpływ witamina E, tłuszcze jednonienasycone i glutation.

3. Obniża wysokie ciśnienie krwi

Na obniżenie zbyt wysokiego ciśnienia we krwi wpływa zawarty w awokado potas.

4. Obniża poziom cholesterolu

Beta-sitosterol to kolejny tajemniczy związek znajdujący się w awokado, a badania wykazują, że obniża on poziom cholesterolu. W jednym z badań 45 uczestników odnotowało średni spadek cholesterolu o 17%, przy jedzeniu awokado zaledwie przez tydzień. Tak krótkie badanie niesie za sobą sporo wątpliwości, ale biorąc pod uwagę korzyści, jakie daje ten owoc, istnieje duże prawdopodobieństwo, że i w dłuższej perspektywie wyniki byłyby zadowalające.

5. Dzięki awokado lepiej wchłaniają się składniki odżywcze

Badania wykazały, że niektóre składniki odżywcze lepiej się wchłaniają podczas jedzenia awokado. Tak się dzieje w przypadku rozpuszczalnych w tłuszczach składnikach odżywczych. Należy do nich np. witamina A, D, E i K.

6. Równoważy poziomy hormonów

Niektóre tłuszcze są niezbędne do procesów, które zachodzą w naszym organizmie, w tym także do produkcji hormonów. Niezbędne do tego są nienasycone kwasy tłuszczowe omega- i omega-6. Dotyczy to głównie hormonów steroidowych takich, jak: testosteron, kortyzol, estrogeny i progesteron. Awokado jest bogate w tłuszcze i to są właśnie te „dobre” tłuszcze.

7. Kontroluje poziom cukru we krwi

Dobre tłuszcze (jednonienasycone) z awokado mogą także pomóc w kontroli poziomu cukru we krwi poprzez poprawę wrażliwości na insulinę. Inną korzyścią jest wysoka zawartość błonnika, który wydłuża czas trawienia węglowodanów.

8. Pomaga zwalczać wolne rodniki

Już zostało wspomniane, że awokado jest bogate w przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać wolne rodniki i zapobiegać objawom starzenia się. Glutation z awokado może wzmacniać układ odpornościowy, spowalniać procesy starzenia się i wspierać kondycję układu nerwowego.