Co zamiast soli?

Jako sól kuchenną określić można artykuł spożywczy, który praktycznie jest czystym chlorowodorkiem sodu stosowanym w kuchni, jako przyprawa i konserwant. Już niewielka ilość wystarcza ku temu, aby w zupełności zmienić smak potrawy, wręcz z jałowej na całkiem smaczną. Dlatego właśnie jest ona tak popularna na świecie.

Nadmiar soli w naszej diecie w połączeniu ze spożywaniem przetworzonej żywności i brakiem aktywności może jednak przyczynić się do powstania problemów zdrowotnych, takich jak zwiększone ryzyko miażdżycy, zawału czy nadciśnienia tętniczego. W zdrowej diecie i z udziałem aktywności zdecydowanie nie powinna wpływać negatywnie na nasz stan zdrowia, a wręcz przeciwnie.

Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, ale sól występuje pod wieloma postaciami.

Wyróżnić można np. sól:

  • kamienną (najczęściej spotykana i stosowana. W jej skład wchodzą niewielkie ilości wapnia i magnezu),
  • warzoną (ma ona najmniej wartości i raczej rzadko stosowana jest w kuchni),
  • hawajską (jest solą morską z dodatkiem pyłu wulkanicznego zawierającego aktywny węgiel. Może ona mieć barwę czarną, czerwoną lub różową),
  • morską (wartościowa pod względem zawartości jodu w swoim składzie. Szczególnie dla osób z niedoczynnością tarczycy),
  • smakową (zawierająca dodatki smakowe, takie jak: zioła, suszony czosnek, przyprawy, skórka cytryny czy najpopularniejszy pieprz),
  • potasową (jest to połączenie soli kuchennej, czyli chlorku sodu z dodatkiem chlorku potasu. Ciekawy dodatek dla osób chorujących na serce oraz o wysokiej aktywności fizycznej). 

Wyróżnić warto również, a nawet przede wszystkim sól himalajską. Zyskała ona w ostatnich latach bardzo dużą popularność wśród osób dbających o zdrowie, kondycję i ogólną sprawność naszego organizmu. Czym tak naprawdę jest tak popularna sól himalajska?

Sól tą określić można, jako sól kamienną o różnym zabarwieniu i strukturze. Spotykana jest sól gruboziarnista lub drobnoziarnista. Z kolei barwa od białej poprzez jasnoczerwoną do różowej. Pochodzi ona z okolic Pakistanu, kilkaset kilometrów od Himalajów.

Około 97% składu tej soli stanowi chlorek sodu. Można więc pomyśleć, że jest ona bardzo podobna do soli kuchennej.

W składzie jej znajdują się również:

  • chlor,
  • wapń,
  • żelazo,
  • jod,
  • potas,
  • magnez,
  • fluor,
  • mangan,
  • miedź,
  • molibden,
  • cynk, 
  • chrom.

W związku z ciekawymi właściwościami, oczekiwaniami i dużą popularnością firma ALLNUTRITION postanowiła wypuścić na rynek Sól Himalajską  w wersji drobno rozdrobnionej. Przydatna ona będzie bez wątpienia w kuchni każdego z nas.

Właściwości ALLNUTRITION Sól Himalajska

  • jako uzupełnienie istotnych składników mineralnych w dietach każdego z nas,
  • jest ona pochodzenia naturalnego, przy wydobyciu bez zastosowania urządzeń mechanicznych i procesów chemicznych,
  • świetnie podkreśla smak przygotowywanych przez nas potraw,
  • sprawdza się bardzo dobrze, jako dodatek do własnej roboty napojów izotonicznych nawadniając nasz organizm,
  • według badań zamieszczonych w książce „Water & Salt – The Essence of Life” jest ona źródłem blisko 100 substancji pozytywnie wpływających na nasz organizm.

Zastosowanie ALLNUTRITION Sól Himalajska

  • w zasadzie do każdego posiłku, któremu chcemy nadać bardziej wyrazisty smak,
  • w celu stworzenia napoju izotonicznego i nawadniającego nasz organizm w czasie treningów lub ciężkiej pracy fizycznej,
  • możliwość zastosowania nie tylko w żywieniu, ale również w pielęgnacji skóry.

Dawkowanie ALLNUTRITION Sól Himalajska

Dawkowanie soli himalajskiej nie jest określone. W zasadzie dodawać powinniśmy jej tyle, aby poprawić smak posiłków. Jednak, jak z każdym z produktów, również i z solą himalajską nie należy przesadzać. Bez wątpienia jednak niedobór sodu w diecie osób aktywnych fizycznie może mieć dużo bardziej negatywne skutki, niż jej nadmiar. Warto poczytać na ten temat w tym oto artykule.

Z czym łączyć ALLNUTRITION Sól Himalajska?

Sól dodawać można do każdego posiłku w naszej diecie. Wzbogacić ona może smak np. omletów na słodko.

Ciekawym rozwiązaniem może być również suplementacja w trakcie treningu, kiedy to łączymy niewielki dodatek soli himalajskiej z węglowodanami oraz BCAA.

Podsumowanie

Sól towarzyszy nam od bardzo dawna i bez wątpienia w istotny sposób zmienia smak naszych posiłków. Wybierając się na zakupy warto pamiętać o tym, aby kupować tą najlepszej jakości, a do takich bez wątpienia zaliczana jest sól himalajska.