
Naukowcy pod wodzą Zhu CG sprawdzali czy witamina D ma wpływ na niealkoholową stłuszczeniową chorobę wątroby (nonalcoholic fatty liver disease – NAFLD). NAFLD to choroba związana ze stłuszczeniem wątroby, co uwidacznia się w badaniach obrazowych lub badaniu histologicznym.
Szczury podzielono na grupy i:
- karmiono zwyczajnie, standardową dietą,
- karmiono dietą wysokotłuszczową,
- karmiono dietą wysokotłuszczową i podawano im witaminę D (5 μg/kg masy ciała, dwa razy w tygodniu),
Sprawdzano profil lipidowy, funkcjonowanie wątroby, mierzono gromadzenie tłuszczów wewnątrzwątrobowych oraz stężenie wapnia. Mierzono stres oksydacyjny (MDA oraz zawartość F2α-isoprostane).
Wyniki
Podawanie witaminy D:
- poprawiło profil lipidowy,
- zredukowało stłuszczenie wątroby,
- zmniejszyło stan zapalny,
- zmniejszyło stres oksydacyjny (mierzony MDA oraz zawartością F2α-isoprostane),
Najprawdopodobniej witamina D ma wpływ na ekspresję genów związanych z enzymami antyoksydacyjnymi w ustroju. Czy witamina D może być skuteczną terapią dla NAFLD? Potrzeba o wiele więcej dobrze kontrolowanych badań prowadzonych u ludzi, by to potwierdzić.