Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Witamina D chroni wątrobę?  Badanie naukowe

Witamina D chroni wątrobę? Badanie naukowe

Maciej Sulikowski

Naukowcy pod wodzą Zhu CG sprawdzali czy witamina D ma wpływ na niealkoholową stłuszczeniową chorobę wątroby (nonalcoholic fatty liver disease – NAFLD). NAFLD to choroba związana ze stłuszczeniem wątroby, co uwidacznia się w badaniach obrazowych lub badaniu histologicznym.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Szczury podzielono na grupy i:

  • karmiono zwyczajnie, standardową dietą,
  • karmiono dietą wysokotłuszczową,
  • karmiono dietą wysokotłuszczową i podawano im witaminę D (5 μg/kg masy ciała, dwa razy w tygodniu),

Sprawdzano profil lipidowy, funkcjonowanie wątroby, mierzono gromadzenie tłuszczów wewnątrzwątrobowych oraz stężenie wapnia. Mierzono stres oksydacyjny (MDA oraz zawartość F2α-isoprostane).

Wyniki

Podawanie witaminy D:

  • poprawiło profil lipidowy,
  • zredukowało stłuszczenie wątroby,
  • zmniejszyło stan zapalny,
  • zmniejszyło stres oksydacyjny (mierzony MDA oraz zawartością F2α-isoprostane),

Najprawdopodobniej witamina D ma wpływ na ekspresję genów związanych z enzymami antyoksydacyjnymi w ustroju. Czy witamina D może być skuteczną terapią dla NAFLD? Potrzeba o wiele więcej dobrze kontrolowanych badań prowadzonych u ludzi, by to potwierdzić.

 


Źródła: Zhu CG „Active form of vitamin D ameliorates non-alcoholic fatty liver disease by alleviating oxidative stress in a high-fat diet rat model.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28539530


W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie