Witamina D chroni wątrobę?  Badanie naukowe

Naukowcy pod wodzą Zhu CG sprawdzali czy witamina D ma wpływ na niealkoholową stłuszczeniową chorobę wątroby (nonalcoholic fatty liver disease – NAFLD). NAFLD to choroba związana ze stłuszczeniem wątroby, co uwidacznia się w badaniach obrazowych lub badaniu histologicznym.

Szczury podzielono na grupy i:

  • karmiono zwyczajnie, standardową dietą,
  • karmiono dietą wysokotłuszczową,
  • karmiono dietą wysokotłuszczową i podawano im witaminę D (5 μg/kg masy ciała, dwa razy w tygodniu),

Sprawdzano profil lipidowy, funkcjonowanie wątroby, mierzono gromadzenie tłuszczów wewnątrzwątrobowych oraz stężenie wapnia. Mierzono stres oksydacyjny (MDA oraz zawartość F2α-isoprostane).

Wyniki

Podawanie witaminy D:

  • poprawiło profil lipidowy,
  • zredukowało stłuszczenie wątroby,
  • zmniejszyło stan zapalny,
  • zmniejszyło stres oksydacyjny (mierzony MDA oraz zawartością F2α-isoprostane),

Najprawdopodobniej witamina D ma wpływ na ekspresję genów związanych z enzymami antyoksydacyjnymi w ustroju. Czy witamina D może być skuteczną terapią dla NAFLD? Potrzeba o wiele więcej dobrze kontrolowanych badań prowadzonych u ludzi, by to potwierdzić.

 

Źródła: Zhu CG „Active form of vitamin D ameliorates non-alcoholic fatty liver disease by alleviating oxidative stress in a high-fat diet rat model.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28539530