Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Niedożywienie mimo nadwagi i otyłości

Niedożywienie mimo nadwagi i otyłości

Kinga Żuralska

Pośpiech, brak czasu na regularne posiłki, częste sięganie po fast foody, za mała ilość warzyw i owoców w diecie, nadmiar herbaty, kawy, słodyczy i gazowanych napojów w dzisiejszych czasach nie należą do rzadkości. Wszystko to może skutkować niedoborami witamin i minerałów w naszym organizmie. Szacuje się, że nawet 90% ludzi brakuje co najmniej jednego minerału.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 50 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 4000 posiłków i 500 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Nadwaga i niedożywienie mogą iść w parze!

National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) pokazuje, że paradoksalnie mieszkańcy Ameryki są absurdalnie niedożywieni. 31% jest zagrożonych co najmniej jednym niedoborem witaminy. Znaczny odsetek ludności jest zagrożony niedokrwistością lub niedoborem 2, 3 lub więcej witamin.

Dlaczego tak się dzieje?

Większość ludzi stosuje nieodpowiednią dietę. Zbyt często sięgamy po gotowe dania, słodycze, słodkie napoje i przetworzone produkty.

Jak widać wzbogacanie żywności przetworzonej w witaminy i minerały nie przynosi najlepszych rezultatów.

Ważna rola witamin i minerałów

Witaminy pełnią w naszym organizmie funkcję regulacyjną. Wpływają na większość procesów metabolicznych, hormonalnych, odpornościowych. Niedobory witamin w diecie objawiają się różnymi schorzeniami. Początkowo mogą być to drobne symptomy, na które nie zwracamy większej uwagi. W rzeczywistości powinny one być dla nas sygnałem ostrzegawczym. Pogłębiające się niedobory witamin i minerałów mogą doprowadzić z czasem do poważnych problemów zdrowotnych.

Najczęściej występujące niedobory

Witamina D3

Naukowcy szacują, że 50% ogólnej populacji jest zagrożona niedoborem witaminy D, a odsetek ten wzrasta w populacji podwyższonego ryzyka. Na niedobór witaminy D wskazywać mogą bóle głowy, bóle mięśni i stawów, uczucie smutku, ciągłe zmęczenie, zaburzenia czynności immunologicznej. Warto regularnie badać poziom witaminy D3 i w razie potrzeby uzupełniać jej niedobory odpowiednimi suplementami. Dobrym pomysłem będzie również przybywanie na słońcu zwłaszcza wiosną i latem.

Kwasy tłuszczowe Omega 3

Niskie stężenie kwasów EPA i DHA wiąże się z wyższym ryzykiem śmierci. Oznaki zaburzonej równowagi między kwasami omega-3 i omega-6 to sucha, łuszcząca się skóra, łupież lub suche włosy, miękkie lub kruche paznokcie, zmęczenie, silne bóle menstruacyjne, spadek koncentracji. Odpowiednia podaż kwasów Omega 3 w diecie może zapobiegać chorobom układu krążenia, nowotworom, depresji, chorobom degeneracyjnym, takim jak Alzheimer, cukrzycy, a także reumatoidalnemu zapaleniu stawów.

Skoncentrowanym źródłem Omega 3 są sardynki. Znajdziemy je również w innych rybach morskich, takich jak makrela czy śledź.

Witamina K2

Witamina K2 jest istotna dla wytrzymałości kości, zdrowia tętnic i naczyń krwionośnych. Witamina K2 jest ważnym dodatkiem do witaminy D, bez której nie może działać prawidłowo. Witamina K znajduje się m.in. w zielonych warzywach liściastych, a także w produktach fermentowanych.

Magnez

Magnez jest czwartym, najbardziej obfitym minerałem w organizmie. Odgrywa on ważną rolę w procesach detoksykacji organizmu, minimalizuje szkody wynikające z zatrucia metalami ciężkimi i innymi toksynami. Magnez odgrywa również istotną rolę w profilaktyce migreny, chorób układu krążenia. Znajdziemy go w takich produktach, jak zielone warzywa liściaste, nasiona, pestki, orzechy, awokado.

Witamina B12

Witamina B12 ( kobalamina ) określana jest często witaminą energii. Niedobór tej witaminy wynika z ubogiej diety lub niezdolności do absorbowania jej ze spożywanych pokarmów. Niedobory witaminy B12 wiążą się z anemią i niedokrwistością. Ostrzegawczymi objawami niedoboru witaminy B12 są: zamęt w głowie, problemy z pamięcią, wahania nastroju, apatia, zmęczenie, osłabienie mięśni i mrowienie w kończynach. Witamina B12 występuje w naturalnej formie tylko w żywności pochodzenia zwierzęcego. Weganie i wegetarianie powinni suplementować witaminę B12.

Witamina E

Witamina E jest niezwykle ważna dla zdrowia mózgu. Witamina E jest przeciwutleniaczem, chroni komórki przed uszkodzeniami przez wolne rodniki i zbyt szybkim starzeniem się. Dobre źródła witaminy E w diecie to: orzechy, nasiona, oliwa z oliwek, szpinak, brokuły oraz warzywa strączkowe.

Witamina A

Witamina A jest ważna dla zdrowia zębów, skóry, kości, błoń śluzowych i wzroku. Witamina A występuje w formie retinolu oraz beta-karotenu. Retinol występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego – mięso, ryby, produkty mleczne. Beata-karoten znajdziemy natomiast w warzywach np. w marchewce.

Jod

Uważa się, że około 40% światowej populacji jest zagrożona niedoborem jodu. Jod jest niezbędny dla zdrowej tarczycy i efektywnego metabolizmu. Jod występuje w owocach morza oraz spirulinie.

Wapń

Wapń kojarzymy przede wszystkim ze zdrowiem kości i zębów. Zapominamy bardzo często o jego innych funkcjach, odgrywających biologicznie dużo większe znaczenie. Wapń to również pierwiastek, który jest sprzymierzeńcem osób dbających o szczupłą sylwetkę. Zaobserwowano, iż osoby spożywające produkty bogate w wapń rzadziej cierpią na otyłość i mają mniejszą zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie, niż osoby, których dieta uboga jest w produkty zawierające ten pierwiastek.

Do źródeł wapnia zaliczamy mleko i jego przetwory, w tym jogurty, kefiry, sery, twarogi. Warto zaznaczyć, że dużo lepszym źródłem wapnia od mleka są podpuszczkowe sery twarde. Parmezan jest bogatym źródłem wapnia - w 100 g tego sera znajdziemy aż 1100 mg wapnia, podczas, gdy w szklance mleka (250 ml) znajduje się około 300 mg wapnia.

Wapń znajdziemy również w wodzie zmineralizowanej, figach, maku, sezamie, migdałach, szprotkach.

Żelazo

Jeśli masz zbyt mało żelaza, możesz czuć się zmęczony i mieć osłabioną odporność. Niedobór żelaza może prowadzić do groźnej w skutkach anemii. Niedobór żelaza występuje u ponad ¼ światowej populacji. Warto jednak pamiętać, że nadmiar żelaza jest również szkodliwy dla zdrowia. Najwięcej naturalnego żelaza możemy znaleźć w: podrobach (wątroba, nerki), suchych nasionach roślin strączkowych i natce pietruszki.

Cholina

Cholina jest ważna dla rozwoju mózgu. Jest prekursorem neuroprzekaźnika acetylocholiny, która odgrywa rolę w procesach pamięci i kontroli mięśni. Niektóre z objawów związanych z niskim poziomem choliny obejmują: problemy z pamięcią, ospałość i otępienie umysłowe. Najlepsze źródła choliny to mięso i jaja.

Podsumowując

Wbrew pozorom osoby z nadwagą i otyłością bardzo często cierpią z powodu licznych niedoborów pokarmowych. Najczęstszą przyczyną jest nieprawidłowa dieta. Bazowanie na produktach przetworzonych, bogatych w cukier, tłuszcz, wysokokalorycznych, natomiast ubogich w składniki odżywcze.