Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia
Ananas i jego zalety dla kobiecego organizmu

Ananas i jego zalety dla kobiecego organizmu

Agata Bugorska

Ananas to tropikalny, soczysty i pyszny owoc. Jest źródłem wielu witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i innych pomocnych związków, które mogą chronić nasz organizm przed stanami zapalnymi i chorobami.

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę

Ananas chroni przed osteoporozą

Osteoporoza jest chorobą charakteryzującą się osłabieniem oraz kruchością kości z powodu zmniejszenia gęstości kości masy kostnej. Jest to stan nieodwracalny, który zwiększa ryzyko złamania. W niektórych przypadkach wymaga nawet operacji. I choć osteoporoza może występować u obu płci, to częściej dotyka ona kobiet.

Jednym ze składników odżywczych, który jest ważny dla zdrowia kości jest witamina C. Stymuluje ona produkcję komórek odpowiedzialnych za tworzenie kości i chroni inne komórki kostne przed uszkodzeniem. W rzeczywistości, spożycie odpowiedniej ilości witaminy C jest związane z wyższą gęstością masy kostnej i zmniejszonym ryzykiem osteoporozy i złamań kości. W niektórych badaniach wykazano, że osoby, które spożywały pokarmy bogate w witaminę C, miały znacznie niższe ryzyko rozwoju osteoporozy czy pojawienia się złamań kości udowej.

Co ciekawe, zaledwie jedna szklanka ananasa (ok. 160 g owocu) zawiera 88% dziennego zapotrzebowania dla witaminy C dla dorosłej osoby. Dostarcza także nieco magnezu, który też jest ważny dla zdrowia kości. Można więc powiedzieć, że włączenie ananasa do diety może korzystnie wpłynąć na zdrowie kości i przeciwdziałać osteoporozie.

Ananas  dostarcza ważnych podczas ciąży składników odżywczych

Pomimo twierdzenia, że jedzenie ananasa może być niebezpieczne w czasie ciąży, to nie ma badań potwierdzających ten pogląd. W rzeczywistości ananas może być bardzo pożywnym dodatkiem do diety podczas ciąży.

Potrzebna w niewielkich  ilościach miedź jest minerałem niezbędnym do tworzenia czerwonych krwinek. W czasie ciąży zapotrzebowanie na miedź wzrasta do 1 mg dziennie, aby wspierać wzrost przepływu krwi występujący w czasie ciąży. Miedź jest również potrzebna do rozwoju serca dziecka, naczyń krwionośnych oraz układu kostnego i nerwowego. Jedna szklanka (160 g) pokrojonego w kostkę ananasa zapewnia około 18% dziennego zapotrzebowania na miedź w czasie ciąży.

Ananas jest również dobrym źródłem wielu witamin z grupy B, w tym B1, B6, B9. I choć każda z nich ma nieco inną rolę, to i tak wszystkie witaminy z grupy B są potrzebne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dziecka.

Ananas  działa antynowotworowo

Rak piersi jest jednym z najczęstszych rodzajów raka u kobiet, stanowiąc około 25% wszystkich diagnoz nowotworu u kobiet. Ananas zawiera niewielkie ilości bromelainy, enzymu, który ma działanie przeciwnowotworowe, szczególnie w odniesieniu do raka piersi. 

Ananas jednak nie dla wszystkich...

Ananas w gruncie rzeczy uważany jest za bezpieczny owoc dla większości kobiet. Jednak ze względu na wysoką kwasowość, spożywanie ananasa może powodować nasilenie objawów zgagi lub refluksu u osób z chorobą refluksową przełyku. Ponadto, jeśli po zjedzeniu ananasa wystąpią jakiekolwiek objawy alergiczne, ważne jest, aby skontaktować się z lekarzem.

Potencjalne objawy alergii obejmują:

  • swędzenie lub obrzęk ust
  • trudności w oddychaniu
  • pokrzywka lub wysypka na skórze
  • przekrwienie lub katar

Jeśli masz alergię na lateks, istnieje większe prawdopodobieństwo reakcji alergicznej na ananasa. Jest to określane mianem zespołu lateksowo-owocowego i wynika z tego, że ananas i lateks mają podobne białka.

Wykazano również, że bromelaina znajdująca się w ananasie zwiększa działanie niektórych leków, w tym:

  • antybiotyków
  • leków rozrzedzających krew
  • leków przeciwdepresyjnych
  • W związku z tym, jeśli zażywasz jeden z tych leków, zalecamy porozmawianie ze swoim lekarzem o tym, ile ananasa jest bezpieczne do spożycia.

Podsumowanie

Ananas to pyszny i zdrowy dodatek do każdej diety. Jedzenie tego owocu może być szczególnie korzystne dla kobiet, ponieważ wysoka zawartość witaminy C odgrywa ważną rolę we wspieraniu zdrowych kości i zmniejszaniu ryzyka osteoporozy. Ponadto, ananas dostarcza składników odżywczych, takich jak miedź i kilka witamin z grupy B, które są ważne w czasie ciąży.

Jeśli chcesz włączyć ten tropikalny owoc do swojej diety, spróbuj dodać mrożonego ananasa do koktajli lub grillować świeże pierścienie ananasa, aby uzyskać zdrowy deser. Wykorzystaj go także, jako składnik sałatki (nie tylko owocowej) lub dodatek do mięsa.

Jeśli preferujesz słodkie śniadania, to ananas będzie doskonałym dodatkiem do owsianki, jogurtu czy omleta. Jest to dość słodki owoc, dlatego z pewnością zaspokoi każdego miłośnika tego smaku.



W artykule mówimy o: Zdrowie Dietetyka i zdrowe odżywianie