Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Kuchnia

Mleczko pszczele - czym jest i jak działa?

Mleczko pszczele - czym jest i jak działa?
Mleczko pszczele, które występuje także pod nazwą Royal jelly to biała, lepka i galaretowata substancja. Jest to wydzielina pszczół miodnych. W mediach promuje się je jako tzw. super food. W przyrodzie mleczko pszczele służy do karmienia larw robotnic i trutni przez ich pierwsze 3-4 dni życia, a królowej pszczół przez całe jej życie.

Co zawiera mleczko pszczele?

Mleczko pszczele składa się z:

  • wody (50%-70%),
  • białek (9-18%); w tym zawiera aminokwasy, takie jak: walina, leucyna, izoleucyna, treonina, metionina, fenyloalanina, lizyna i tryptofan,
  • węglowodanów (7-18%),
  • tłuszczy (3%-8%),
  • soli mineralnych (1,5%),
  • witamin (kompleks A, B, C i E).

Jest źródłem żelaza, sodu, wapnia, potasu, cynku, magnezu, manganu i miedzi. Ponadto zawiera enzymy, hormony, polifenole, nukleotydy i mniejsze związki heterocykliczne.

Do tej pory mleczko pszczele było produkowane na dużą skalę do celów handlowych,  ponieważ jego cena jest znacznie wyższa, niż w przypadku innych produktów pszczelich, takich jak miód czy pyłek. Według niektórych źródeł mleczko pszczele jest głównym źródłem dochodów pszczelarzy.

Pszczelarze twierdzą, że mleczka jest niewiele, jest je ciężko pozyskać, dlatego twierdzenia, że „jest głównym źródłem dochodów pszczelarzy” jest trochę na wyrost. Być może inaczej wygląda kwestia produkcji mleczka pszczelego na skalę przemysłową, a inaczej na szczeblu detalicznym.

Mleczko pszczele – aminokwasy

Mleczko pszczele jest bogatym źródłem aminokwasów, w tym: lizyny, proliny, cysteiny, kwasu asparaginowego, waliny, kwasu glutaminowego, seryny, glicyny, cysteiny, treoniny, alaniny, tyrozyny, fenyloalaniny, hydroksyproliny, leucyny, izoleucyny i glutaminy. 

Właściwości i działanie mleczka pszczelego

Mleczko pszczele wykazuje właściwości:

  • przeciwutleniające
  • antynowotworowe 
  • przeciwstarzeniowe
  • przeciwzapalne
  • przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne

Mleczko pszczele a długowieczność

Stosowanie mleczka pszczelego wiąże się ze zwiększeniem długości życia królowych pszczół miodnych. Składniki białkowe i lipidowe w mleczku pszczelim mogą wydłużać życie pszczół miodnych, świerszczy, jedwabników, nicieni, myszy. Stwierdzono, że hamują one także starzenie się tkanek u człowieka.

Mleczko pszczele zmniejsza skutki uboczne stosowania sterydów

Sportowców  sięgających po sterydy zapewne zainteresuje to, iż mleczko pszczele (w dawce 100 mg na kg masy ciała dziennie) chroni przed oksydacyjnym uszkodzeniem wywołanym przez anapolon (oxymetholone). Potwierdzono także  ochronę w trakcie stosowania winstrolu (stanozolol). Dowiedziono też ochronnego wpływu mleczka pszczelego na gonady. Spożywanie mleczka pszczelego  przyczyniło się  poprawy takich parametrów nasienia, jak: ruchliwość, dojrzałość i objętość oraz zmniejszała uszkodzenia DNA.

Inne korzyści

Mleczko ma wpływ na ilość czerwonych krwinek, wzrost hemoglobiny, hematokrytu, spadek ilości glukozy mierzonej na czczo, wzrost stężenia testosteronu (efekt silniejszy u kobiet, niż u mężczyzn), samopoczucie i zdrowie psychiczne. Ponadto może  łagodzić objawy menopauzy (zaburzenia lękowe, ból pleców).

 

W artykule mówimy o: Zdrowie

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę