Dbamy o Wasze zdrowie - na czas zamknięcia siłowni wszystkie plany -30%! Szczególnie teraz ważne jest, by wzmacniać swój organizm! Trzymaj dietę i ćwicz w domu z naszymi planami. Skorzystaj z oferty

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Mięso indyka jest zdrowsze, bo "indyki nie tolerują antybiotyków”

Mięso indyka jest zdrowsze, bo "indyki nie tolerują antybiotyków”
Sportowcy często jedzą dużo mięsa, gdyż jest ono źródłem kompletnego białka. Dlatego warto wiedzieć, które mięso jest zdrowe, a jakich zwierząt należy się wystrzegać?

Mamy tu do czynienia z potężną dezinformacją. Wielokrotnie słyszałem, że mięso indyka jest zdrowsze, niż to pochodzące od kurczaka? Dlaczego?

Indyki i antybiotyki

Pewien lekarz (stomatolog) napisał: 

„Głównym nośnikiem antybiotyków oraz hormonów jest mięso. Najczęściej chodzi o mięso drobiowe. Wyjątkiem tutaj jest jednak mięso indyka, które w bardzo rzadkich przypadkach może być zanieczyszczone antybiotykami - ponieważ jest to jeden z niewielu gatunków, który jest bardzo wrażliwy na obecność antybiotyków w przewodzie pokarmowym i z powodu faszerowania pokarmów antybiotykami, indyki najzwyczajniej w świecie nie są w stanie być hodowane i umierają”.

Ludzie często powielają  żelazny mit, iż indyki nie są karmione antybiotykami, robią to nawet lekarze.

„Ale to lekarz napisał...”  

Tak, lekarz stomatolog, który nie musi mieć żadnego pojęcia o dietetyce, technologii produkcji żywności czy nawet o hormonach i ich oddziaływaniu na człowieka!

Fakty

W rzeczywistości: „Przeprowadzone inspekcje w rejonie Nadrenii Północnej-Westfalii wykazały, że aż 9 na 10 indyków wspomagana jest silnymi antybiotykami”. Podobnie jest ze sterydami anaboliczno-androgennymi czy peptydami. Wielu lekarzy nawet nie wie, że istnieją nie tylko nowe leki, ale nawet całe grupy setek związków (np. rodzina GHRP, SARMY)! Według badań zarówno SAA, jak i SARMY są nadużywane do nielegalnego wspomagania rozrostu nie tylko ludzi, ale też zwierząt rzeźnych.

Według badań indyki są tak samo skażone antybiotykami, jak klasyczne mięso np. kurczaka. W Iranie 66% mięsa z kurczaka i 20% próbek mięsa z indyka było skażone antybiotykiem (enrofloksacyną) w stopniu o wiele większym, niż przewidują europejskie normy.

Mało tego, w kolejnym z badań w żadnych próbkach kurczaka nie znaleziono nifursolu, za to występował on aż w 18 próbkach indyka. Nifursol był używany u indyków do walki np. z pierwotniakami powodującymi histomonozę. Obecnie w krajach EU ten środek jest zakazany. Kiedyś powszechnie znajdowano tę substancję w mięsie indyków. W kolejnym z badań 44.2% mięsa kurczaka i 37.8% mięsa z indyka w Portugalii było skażone enrofloksacyną, ciprofloksacyną, norfloksacyną czy sarafloksacyną.

W kolejnym z badań wykazano, że mięso kurczaka i indyka pochodzące z Prowincji Al-Kaljubijja (niedaleko Kairu) oraz z rejonu Gizy (Egipt) jest niemal w identyczny sposób skażone antybiotykiem (ciprofloksacyną). Nie dało się usunąć tych domieszek, są one stabilne w wysokiej temperaturze. Według naukowców może pomóc opiekanie przez 15-20 minut w kuchence mikrofalowej z użyciem mocy 800 W.

Podsumowanie

Nic nie wskazuje na to, by mięso indyka różniło się w jakikolwiek sposób pod względem zawartości antybiotyków. “NIK potwierdza, że problem istnieje. Jak czytamy w najnowszym raporcie, aż 70 procent hodowców zwierząt z woj. lubuskiego objętych monitoringiem wody i pasz, stosowało antybiotyki, a w przypadku indyków i kurcząt rzeźnych odsetek ten przekraczał 80 procent hodowli“.

Źródła: Teimuri s., Gholami Ahangaran M.*, Shakerian A. „Paper: Short communication: The comparison of enrofloxacin residue in chicken and turkey meat, by high-performance liquid chromatography in Isfahan Provence” https://www.sid.ir/en/journal/ViewPaper.aspx?ID=738576 M. Vahl „Analysis of nifursol residues in turkey and chicken meat using liquid chromatography-tandem mass spektrometry” https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02652030500037670 Pena „Determination of fluoroquinolone residues in poultry muscle in Portugal” https://link.springer.com/article/10.1007/s00216-010-3819-0 Faten, S. Hasanen „Ciprofloxacin residues in chicken and turkey carcasses” https://www.dw.com/pl/indyki-na-antybiotykach-niepokoj%C4%85ce-wyniki-kontroli/a-18341415 https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/nik-o-stosowaniu-antybiotykow-w-nbsp-hodowli-zwierzat-w-nbsp-woj-lubuskim.html

W artykule mówimy o: Dietetyka i zdrowe odżywianie

Podpowiedź trenera:

Jeśli nie masz wystarczającej wiedzy - chętnie ułożymy profesjonalny plan za Ciebie. Dołącz do grona 90 000 zadowolonych klientów :)

  • Darmowe konsultacje z doświadczonym dietetykiem i trenerem
  • Ponad 6000 posiłków i 600 ćwiczeń, które możesz dowolnie wymieniać
Sprawdź ofertę