Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Czy mięso indyka jest zdrowsze, bo indyki nie tolerują antybiotyków?

Czy mięso indyka jest zdrowsze, bo indyki nie tolerują antybiotyków?
Sportowcy często jedzą dużo mięsa, gdyż jest ono źródłem kompletnego białka. Dlatego warto wiedzieć, które mięso jest zdrowe, a jakich zwierząt należy się wystrzegać?

Mamy tu do czynienia z potężną dezinformacją. Wielokrotnie słyszałem, że mięso indyka jest zdrowsze, niż to pochodzące od kurczaka? Dlaczego?

Indyki i antybiotyki

Pewien lekarz (stomatolog) napisał: 

„Głównym nośnikiem antybiotyków oraz hormonów jest mięso. Najczęściej chodzi o mięso drobiowe. Wyjątkiem tutaj jest jednak mięso indyka, które w bardzo rzadkich przypadkach może być zanieczyszczone antybiotykami - ponieważ jest to jeden z niewielu gatunków, który jest bardzo wrażliwy na obecność antybiotyków w przewodzie pokarmowym i z powodu faszerowania pokarmów antybiotykami, indyki najzwyczajniej w świecie nie są w stanie być hodowane i umierają.”


Ludzie często powielają żelazny mit, iż indyki nie są karmione antybiotykami, robią to nawet lekarze.
 

„Ale to lekarz napisał...”


Tak, lekarz stomatolog, który nie musi mieć żadnego pojęcia o dietetyce, technologii produkcji żywności czy nawet o hormonach i ich oddziaływaniu na człowieka!

Jak wygląda rzeczywistość?

„Przeprowadzone inspekcje w rejonie Nadrenii Północnej-Westfalii wykazały, że aż 9 na 10 indyków wspomagana jest silnymi antybiotykami.”


Podobnie jest ze sterydami anaboliczno-androgennymi czy peptydami. Wielu lekarzy nawet nie wie, że istnieją nie tylko nowe leki, ale nawet całe grupy setek związków (np. rodzina GHRP, SARMY)! Według badań zarówno SAA, jak i SARMY są nadużywane do nielegalnego wspomagania rozrostu nie tylko ludzi, ale też zwierząt rzeźnych.

Według badań indyki są tak samo skażone antybiotykami, jak klasyczne mięso np. kurczaka. W Iranie 66% mięsa z kurczaka i 20% próbek mięsa z indyka było skażone antybiotykiem (enrofloksacyną) w stopniu o wiele większym, niż przewidują europejskie normy.

Mało tego, w kolejnym z badań w żadnych próbkach kurczaka nie znaleziono nifursolu, za to występował on aż w 18 próbkach indyka. Nifursol był używany u indyków do walki np. z pierwotniakami powodującymi histomonozę. Obecnie w krajach EU ten środek jest zakazany. Kiedyś powszechnie znajdowano tę substancję w mięsie indyków. W kolejnym z badań 44.2% mięsa kurczaka i 37.8% mięsa z indyka w Portugalii było skażone enrofloksacyną, ciprofloksacyną, norfloksacyną czy sarafloksacyną.

W kolejnym z badań wykazano, że mięso kurczaka i indyka pochodzące z Prowincji Al-Kaljubijja (niedaleko Kairu) oraz z rejonu Gizy (Egipt) jest niemal w identyczny sposób skażone antybiotykiem (ciprofloksacyną). Nie dało się usunąć tych domieszek, są one stabilne w wysokiej temperaturze. Według naukowców może pomóc opiekanie przez 15-20 minut w kuchence mikrofalowej z użyciem mocy 800 W.

Podsumowanie

Nic nie wskazuje na to, by mięso indyka różniło się w jakikolwiek sposób pod względem zawartości antybiotyków. “NIK potwierdza, że problem istnieje. Jak czytamy w najnowszym raporcie, aż 70 procent hodowców zwierząt z woj. lubuskiego objętych monitoringiem wody i pasz, stosowało antybiotyki, a w przypadku indyków i kurcząt rzeźnych odsetek ten przekraczał 80 procent hodowli“.

Źródła: Teimuri s., Gholami Ahangaran M.*, Shakerian A. „Paper: Short communication: The comparison of enrofloxacin residue in chicken and turkey meat, by high-performance liquid chromatography in Isfahan Provence” https://www.sid.ir/en/journal/ViewPaper.aspx?ID=738576 M. Vahl „Analysis of nifursol residues in turkey and chicken meat using liquid chromatography-tandem mass spektrometry” https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02652030500037670 Pena „Determination of fluoroquinolone residues in poultry muscle in Portugal” https://link.springer.com/article/10.1007/s00216-010-3819-0 Faten, S. Hasanen „Ciprofloxacin residues in chicken and turkey carcasses” https://www.dw.com/pl/indyki-na-antybiotykach-niepokoj%C4%85ce-wyniki-kontroli/a-18341415 https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/nik-o-stosowaniu-antybiotykow-w-nbsp-hodowli-zwierzat-w-nbsp-woj-lubuskim.html

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.