Owoce jagodowe są jednymi z najlepszych źródeł związków antyoksydacyjnych. Zaliczają się do nich m.in. borówki, żurawiny, truskawki, maliny, czy jagody. Najbardziej znanymi przeciwutleniaczami o znaczeniu prozdrowotnym zawartymi w tych owocach są antocyjany, kwasy fenolowe, kwas askorbinowy, flawonole i taniny.
Borówki, bo o nich będzie mowa, stanowią doskonałe źródło niektórych z tych związków oraz charakteryzują się orzeźwiającym i słodkim smakiem.
Właściwości borówek
Borówka, która jest bogata głównie w antocyjany, może według badań na komórkach oraz modelach zwierzęcych sprzyjać poprawie wzroku, działać przeciwnowotworowo, przeciwcukrzycowo, neuroprotekcyjnie i przeciwdziałać zwyrodnieniu plamki żółtej oraz osteoporozie. Ponadto wykazuje potencjał w kontekście terapii hiperlipidemii i nadciśnienia tętniczego. Nie da się bezpośrednio zbadać wpływu borówek na profilaktykę, czy terapię chorób, jednak dotychczasowe eksperymenty wydają się wskazywać na rolę borówek jako “super-food” o wysokim profilu bezpieczeństwa spożycia.
Działanie przeciwnowotworowe
Związki aktywne biologicznie zawarte w borówkach mogą regulować procesy apoptozy (programowanej śmierci komórek) i wzmacniać potencjał antyoksydacyjny organizmu (poprzez usprawnienie zwalczania wolnych rodników) oraz działać przeciwzapalnie (co ma wpływ na homeostazę, czy ból) i hamować angiogenezę (upraszczając: unaczynienie nowotworów). Aktywności te odgrywają rolę m.in. w procesach powstawania nowotworów i rozwijania przerzutów. Dieta jest jednym z najważniejszych aspektów ochrony organizmu przed tego typu schorzeniami, a borówki mogą dostarczyć zarówno doznań smakowych, jak i związków prozdrowotnych.
Składniki odżywcze borówek
Owoce powinny stanowić nieodłączny element diety, zwłaszcza gdy są to owoce o tak wysokim potencjale prozdrowotnym, jak borówki. Porcja wielkości 100 g dostarcza około 60 kcal, na które składają się głównie węglowodany w ilości około 14 g. Porcja taka zawiera śladowe ilości białka i tłuszczu, jednak zawiera około 10 g błonnika i prawie 80 mg potasu oraz 10 mg witaminy C. Spora zawartość wody i błonnika może wpływać na sytość po ich spożyciu, natomiast potas i witamina C stanowią istotne elementy diety m.in. ze względu na wpływ na ciśnienie tętnicze, czy syntezę kolagenu.
Borówki jako dodatek do śniadania
Borówki dzięki smakowi, który wpisuje się w wiele gustów, oraz wysokiej gęstości odżywczej i niskiej energetycznej, a także dzięki bogactwu substancji antyoksydacyjnych mogą być świetnym uzupełnieniem śniadań. Nie mogą one stanowić podstawy śniadania, gdyż zawierają głównie cukry proste i nie dostarczają np. białek, czy tłuszczy. W połączeniu jednak ze źródłem węglowodanów złożonych (np. płatki owsiane), pełnowartościowych białek (np. koncentrat białek serwatkowych) oraz tłuszczy (np. orzechy włoskie) mogą stanowić cenne uzupełnienie zawartości błonnika, potasu, witaminy C oraz silnych przeciwutleniaczy.
Źródła:
Ma L, Sun Z, Zeng Y, Luo M, Yang J. Molecular Mechanism and Health Role of Functional Ingredients in Blueberry for Chronic Disease in Human Beings. Int J Mol Sci. 2018 Sep 16;19(9):2785. doi: 10.3390/ijms19092785. PMID: 30223619; PMCID: PMC6164568.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.