IDZIEMY RAZEM PO TWOJĄ FORMĘ! 40% RABATU NA PLAN DIETETYCZNY I TRENINGOWY! SKORZYSTAJ Z KODU "40PT"

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Czekolada na zdrowie

Spożywanie słodyczy w ogólnej świadomości powiązane jest z nadwagą, otyłością i zdrowotnymi ich konsekwencjami, co w świetle współczesnych badań i obserwacji ma oczywiście swoje uzasadnienie. Nie mniej jednak niektóre z popularnych słodkości mogą stanowić z punktu widzenia zdrowotnego zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż inne. Wynika to nie tyle z mniejszej kaloryczności, a z zawartości cennych dla zdrowia substancji takich jak flawonoidy.


Czekolada, zwłaszcza gorzka, może stanowić znakomite uzupełnienie diety w przeciwutleniacze, które wspomagają naturalną barierę antyoksydacyjną organizmu. W ostatnich latach pojawiło się wiele badań, które potwierdzają korzystny wpływ ww. związków w profilaktyce wielu chorób.

Lista zalet jest bardzo długa, istnieją badania i publikacje naukowe, które wykazują, że polifenole zawarte w ziarnie kakao:

  • Hamują utlenianie cholesterolu LDL, czyli tzw. złego cholesterolu. Proces utleniania tej frakcji jest jednym z czynników inicjujących powstawanie zmian miażdżycowych.
  • Działają antyagregacyjnie, czyli hamują „zlepianie się" płytek krwi, które również stanowi istotny element tworzenia blaszki miażdżycowej.
  • Działają przeciwzapalnie
  • Wpływają „relaksująco" na mięśniówkę naczyń krwionośnych, zmniejszając ryzyko wystąpienia nadciśnienia
  • Wspomagają pracę układu odpornościowego
  • Wspomagają leczenie niektórych zaburzeń żołądkowo-jelitowych (hamują wydzielanie płynów w jelicie cienkim)

Najcenniejszym źródłem antyoksydantów jest czekolada gorzka, o wysokiej zawartości kakao, najlepiej ponad 70%. Analogicznie najmniej wartościowe są czekolady białe, czekolady mleczne, nadziewane, w nich zawartość prozdrowotnych substancji jest niewielka, wysoka natomiast jest zawartość cukru stołowego, czyli sacharozy.

Należy jednakże pamiętać, że czekolada, niezależnie od rodzaju jest wysokokalorycznym produktem spożywczym i nie należy objadać się nią bezkarnie, szybko bowiem skończyć się to może zwiększeniem obwodu pasa. Kilka kostek dobrego gatunkowo wyrobu stanowić może wartościowe uzupełnienie i urozmaicenie diety, np. w chwili słabości i silnej ochoty na słodkie.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.