Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Czy cebula i czosnek mogą uchronić przed rakiem?

Czy cebula i czosnek mogą uchronić przed rakiem?
Czosnek (Allium sativum) i cebula (Allium cepa) są jednymi z najstarszych ze wszystkich uprawianych roślin i są obecnie stosowane jako dodatek do wielu dań, a nawet do celów leczniczych (np. czosnek w hipercholesterolemii i nadciśnieniu).

O korzyściach płynących z konsumpcji cebuli i czosnku wiemy co najmniej od starożytności. Wykazują one działanie przeciwbakteryjne, przeciwpłytkowe, fibrynolityczne, obniżające ciśnienie, zmniejszające poziom homocysteiny oraz lipidów, w tym cholesterolu. Zmniejszają ryzyko miażdżycy.

Cebula a Covid-19

Cebula może mieć wpływ nawet na łagodzenie infekcji koronawirusem, wywołującym COVID-19. Najprawdopodobniej dzieje się tak ponieważ cebula zawiera duże ilości flawonów, np. kwercetyny.

Badanie naukowe

Naukowcy badali rolę warzyw cebulowych w etiologii różnych nowotworów korzystając z danych ze zintegrowanej sieci włoskich i szwajcarskich badań kliniczno-kontrolnych. Wzięto pod uwagę związek występujący między częstotliwością używania cebuli i czosnku, a rakiem w różnych lokalizacjach w ustroju.

Wyniki badania

Spożycie cebuli wahało się od 0–14 do 0–22 porcji tygodniowo odpowiednio w grupie interwencji i w grupie kontrolnej.

Najwyższa konsumpcja warzyw cebulowych:

  • zmniejszała ryzyko raka jamy ustnej (cebula redukcja o 84%, czosnek o 39%),
  • zmniejszała ryzyko raka przełyku (cebula redukcja o 88%, czosnek o 57%),
  • zmniejszała ryzyko raka jelita grubego (cebula redukcja o 56%, czosnek o 26%),
  • zmniejszała ryzyko raka krtani (cebula redukcja o 83%, czosnek o 44%),
  • zmniejszała ryzyko raka piersi (cebula redukcja o 25%, czosnek o 10%),
  • zmniejszała ryzyko raka jajnika (cebula redukcja o 73%, czosnek o 22%),
  • zmniejszała ryzyko raka prostaty (cebula redukcja o 71%, czosnek o 19%),
  • zmniejszała ryzyko raka nerkowo komórkowego (cebula redukcja o 38%, czosnek o 31%),

Wnioski

Wyniki badań z populacji południowoeuropejskich wykazują odwrotną zależność między częstością stosowania warzyw z grupy alium a ryzykiem kilku powszechnych występujących nowotworów. Warzywa Allium są korzystnym elementem zapobiegania nowotworom.

Nasz komentarz

Oczywiście, nie są to dane najwyższej wartości, gdyż ciężko jest kontrolować wszystkie zmienne mające wpływ na wyniki badania. Niemniej podobne wyniki uzyskali np. chińscy naukowcy np. pod względem redukcji ryzyka raka żołądka, jelita grubego itd.

Źródła: Carlotta Galeone i in. „Onion and garlic use and human cancer” https://academic.oup.com/ajcn/article/84/5/1027/4649181

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.