Na czym polega dieta jogurtowa?
Forma odchudzania proponowana przez to rozwiązanie, to dwutygodniowa kuracja opierająca się głównie na spożywaniu produktów pochodzenia mlecznego. W ramach tej diety należy spożywać trzy lub cztery kubeczki jogurtu, lub kefiru. Spożywanie regularnie takiej ilości nabiału powinny zapewnić systematyczne spalanie tkanki tłuszczowej a tym samym spadku wagi.
Dieta jogurtowa - zasady
Dieta jogurtowa opiera się przede wszystkim na produktach mlecznych, takich jak jogurty naturalne, kefiry czy maślanki. Jadłospis obejmuje jednak również płatki owsiane, musli, pieczywo pełnoziarniste, chude mięso, owoce (nawet te wysokokaloryczne) i różne rodzaje warzyw (np. pomidory, sałata, marchewka, pietruszka, seler itp.). Menu jest więc urozmaicone, a same posiłki smaczne i, co nie mniej istotne, dość sycące. Jedzenie nawet niewielkich porcji w regularnych odstępach czasu (4-5 razy dziennie) uwalnia od uczucia głodu, towarzyszącego niejednokrotnie wielu innym dietom odchudzającym.
Dieta jogurtowa - przykładowe posiłki
Jadłospis w diecie został ułożony w taki sposób, by w ciągu dnia spożywać od trzech do czterech kubeczków produktów pochodzenia mlecznego. Menu pozwala nam na wysoce różnorodność w dobieraniu pozostałych elementów posiłków. Poniżej przedstawiamy przykładowy jadłospis przygotowany na tydzień.
Jadłospis - dzień 1
- śniadanie: jogurt naturalny (250 g), otręby owsiane (14 g), 1 banan
- II śniadanie: pieczywo żytnie (70 g), szynka z piersi kurczaka (30 g), pomidor (50 g)
- obiad: ryż (60 g), warzywa gotowane na parze (150 g), jogurt naturalny (100 g)
- podwieczorek: jogurt naturalny (150 g), 2 mandarynki
- kolacja: twaróg chudy (100 g), rzodkiewka (100 g)
Jadłospis - dzień 2
- śniadanie: truskawki (150 g), jogurt naturalny (200 g)
- II śniadanie: 3 jajka na twardo, papryka czerwona (100 g), brokuły (100 g)
- obiad: kasza gryczana (60 g), filet z ryby gotowany na parze (100 g), brokuły (100 g), szklanka jogurtu naturalnego (150 ml)
- podwieczorek: 1 cała pomarańcza, kefir (240 g), łyżeczka miodu (4 g)
- kolacja: pieczywo chrupkie (65 g), szynka gotowana (45 g), papryka czerwona (70 g)
Jadłospis - dzień 3
- śniadanie: płatki owsiane (50 g), jogurt naturalny (150 g), dwie łyżki dżemu niskosłodzonego
- II śniadanie: chleb żytni (70 g), sałata, ogórki konserwowe (50 g)
- obiad: udka z kurczaka (150 g), ryż (60 g), ogórki (100 g), jogurt naturalny (130 g)
- podwieczorek: jogurt naturalny (250 g), ananas (100 g), łyżeczka miodu (4 g)
- kolacja: ser twarogowy chudy (150 g), rzodkiewka (100 g), pieczywo chrupkie (35 g)
Jadłospis - dzień 4
- śniadanie: jaja sadzone 3 sztuki, szczypiorek, szklanka kefiru (200 ml)
- II śniadanie: chleb żytni (70 g), szynka gotowana (35 g), pomidor (80 g)
- obiad: filet z piersi indyka (130 g), ziemniaki (80 g), buraki (100 g), jogurt naturalny (150 g)
- podwieczorek: truskawki (150 g), jogurt naturalny (250 g), łyżeczka miodu (4 g)
- kolacja: omlet z 3 jajek i płatków owsianych (50 g), dwie łyżki dżemu niskosłodzonego
Jadłospis - dzień 5
- śniadanie: jogurt naturalny (250 g), otręby owsiane (14 g), 1 banan
- II śniadanie: pasta jajeczna (3 jajka), pieczywo chrupkie (70 g), jabłko (120 g)
- obiad: papryki faszerowane (2 sztuki), ryż (90 g), mięso mielone (130 g), kefir (100 g)
- podwieczorek: 1 cała pomarańcza, kefir (240 g), łyżeczka miodu (4 g)
- kolacja: twaróg chudy (100 g), rzodkiewka (100 g)
Jadłospis - dzień 6
- śniadanie: truskawki i maliny (150 g), jogurt naturalny (200 g)
- II śniadanie: 3 jajka na twardo, papryka czerwona (100 g), brokuły (100 g)
- obiad: ryż (60 g), warzywa gotowane na parze (150 g), jogurt naturalny (100 g)
- podwieczorek: jogurt naturalny (150 g), 2 mandarynki
- kolacja: serek wiejski (150 g), pomidorki koktajlowe (100 g)
Jadłospis - dzień 7
- śniadanie: jaja sadzone 3 sztuki, szczypiorek, szklanka kefiru (200 ml)
- II śniadanie: chleb żytni (70 g), pomidor (100 g), szynka z piersi kurczaka (45 g), ogórki konserwowe (50 g)
- obiad: papryki faszerowane (2 sztuki), ryż (90 g), mięso mielone (130 g), kefir (100 g)
- podwieczorek: truskawki (150 g), jogurt naturalny (200 g)
- kolacja: omlet z 3 jajek i płatków owsianych (50 g), dwie łyżki dżemu niskosłodzonego