Dieta norweska budzi dość duże kontrowersje wśród lekarzy i dietetyków, przede wszystkim z uwagi na swoją restrykcyjność. Czy obawy specjalistów są uzasadnione? W czym tkwi sekret skuteczności wspomnianego modelu odżywiania? Jaki wpływ wywiera ta kuracja odchudzająca na organizm? Przynosi więcej szkód czy może pożytku?
Dieta norweska - zasady
W diecie norweskiej panuje kilka ściśle określonych zasad. Przede wszystkim nie należy łączyć tłuszczów i węglowodanów w jednym posiłku – rozdzielenie wspomnianych makroskładników teoretycznie pozwala zmniejszyć łaknienie oraz przyspieszyć procesy metaboliczne (choć jak dotąd nie znaleziono żadnych wiarygodnych dowodów potwierdzających tezę postawioną przez twórców diety).
Do produktów ściśle zakazanych podczas stosowania kuracji należą śmietana, sosy, smażone potrawy, masła, oleje, cukier i sól. Trzeba wypijać minimum 3 litry płynów dziennie, głównie wody mineralnej (dozwolona również jest kawa i herbata, ale bez cukru czy mleka).
W menu mogą znaleźć się także surówki (na bazie pomidorów, marchwi, szpinaku, selera naciowego i ogórków), mięsa (kurczak lub chuda wołowina), grillowane ryby i owoce (inne niż grejpfruty) w dość mocno ograniczonej ilości. Z uwagi na niską kaloryczność dieta norweska nie powinna trwać dłużej niż dwa tygodnie.
Dieta norweska - przykładowe posiłki
Menu norweskie opiera się głównie na jajkach ugotowanych na twardo i grejpfrutach. Poniższy jadłospis sporządzono na tydzień, ale jest on wyłącznie w celu przykładowego zobrazowania schematu diety, którym nie należy się kierować.
Jadłospis - dzień 1
- śniadanie: 3 jajka na twardo, napój (kawa/herbata, bez dodatków cukru lub mleka)
- II śniadanie: 2 jajka na twardo, 1 grejpfrut
- obiad: ryba gotowana na parze (100 g), surówka z warzyw (100 g)
Jadłospis - dzień 2
- śniadanie: 3 jajka na twardo, napój (kawa/herbata, bez dodatków cukru lub mleka)
- II śniadanie: 2 jajka na twardo, 1 grejpfrut
- obiad: piersi z kurczaka gotowane na parze (100 g), surówka z warzyw (100 g)
Jadłospis - dzień 3
- śniadanie: 3 jajka na twardo, napój (kawa/herbata, bez dodatków cukru lub mleka)
- II śniadanie: 2 jajka na twardo, 1 grejpfrut
- obiad: piersi z indyka gotowane na parze (100 g), surówka z warzyw (100 g)
Jadłospis - dzień 4
- śniadanie: 3 jajka na twardo, napój (kawa/herbata, bez dodatków cukru lub mleka)
- II śniadanie: 2 jajka na twardo, 1 grejpfrut
- obiad: 2 jajka na twardo, szpinak, jogurt naturalny (150 g)
Jadłospis - dzień 5
- śniadanie: 3 jajka na twardo, napój (kawa/herbata, bez dodatków cukru lub mleka)
- II śniadanie: 2 jajka na twardo, 1 grejpfrut
- obiad: gotowane mięso wołowe (100 g), surówka z warzyw (100 g)
Jadłospis - dzień 6
- śniadanie: 3 jajka na twardo, napój (kawa/herbata, bez dodatków cukru lub mleka)
- II śniadanie: 2 jajka na twardo, 1 grejpfrut
- obiad: ryba pieczona w piekarniku (100 g), surówka z warzyw (100 g)
Jadłospis - dzień 7
- śniadanie: 3 jajka na twardo, napój (kawa/herbata, bez dodatków cukru lub mleka)
- II śniadanie: 2 jajka na twardo, 1 grejpfrut
- obiad: gotowane piersi indyka (100 g), surówka z warzyw (100 g)
Dieta norweska - wady i zalety
W poniższej tabeli zobrazowano niekorzyści lub korzyści wynikające ze wspomnianej kuracji odchudzającej.
Wady
|
Zalety
|
możliwość wystąpienia omdlenia i odwodnienia
|
duży spadek wagi w przeciągu krótkiego okresu czasu
|
problemy z cerą, paznokciami, włosami
|
|
efekt jo-jo
|
|
niedożywienie organizmu
|
|
restrykcyjność
|
|
absolutny zakaz jej stosowania dla osób aktywnych fizycznie
|
|
Założenia, na których opiera się cała idea diety norweskiej, jest mocno kontrowersyjna. Przed podjęciem decyzji o wcieleniu jej w życie warto zapoznać się z ryzykiem, na jakie możemy narazić nasz organizm.
Dieta norweska - efekty jakich możemy się spodziewać
Według założeń tej formy odchudzania, osoby trzymające się ściśle określonego schematu diety, mogą oczekiwać zrzucenia w ciągu dwóch tygodni aż 10 kg. To, o czym należy pamiętać, stosując powyższą kurację, to fakt, iż nie spalamy tkanki tłuszczowej, a masę mięśniową i zrzucenie wody z organizmu. Nie jest to zbilansowane menu, stąd też narażamy nasz organizm na niepożądane skutki.
Stosując tego rodzaju diety musimy zadać sobie pytanie, czy szybkie efekty są dla nas ważniejsze niż zachowanie pełni zdrowia. Dlatego, zamiast iść na skróty, warto być cierpliwym i stosować zdrową, odpowiednio dobraną dietę dla potrzeb naszego organizmu, którą już dziś mogą przygotować nasi specjaliści. Zapoznaj się z ofertą pod tym adresem: https://potreningu.pl/plan
Czy warto przejść na dietę norweską?
Kuracja norweska w obecnych czasach nie jest już tak popularna, jak to miało miejsce jeszcze 10 lat temu. Społeczeństwo jest bardziej świadome ryzyka, jakie niesie za sobą jej stosowanie. Po wcieleniu jej w życie, owszem możemy spodziewać się efektów, ale kosztem odwodnienia organizmu i czerpaniem energii z naszych mięśni.
Menu bazujące głównie na spożywaniu samych jajek nie jest najlepszym rozwiązaniem, gdyż w tak dużych ilościach może doprowadzić to do podwyższenia poziomu cholesterolu. Dietę norweską można określić mianem diety cud, a jak to bywa w naszych oczekiwaniach związanych z takimi terminami, spodziewamy się, że przyspieszają one nie tylko spalenie tkanki tłuszczowej, ale i przemianę materii. Rzeczywistość niestety wygląda inaczej. Dostarczana niewielka ilości energii z pokarmów powoduje spowolnienie naszego metabolizmu i jego wyniszczenie.