Jesz regularnie kilka sporych posiłków w ciągu dnia, a mimo wszystko doskwiera Ci dotkliwy głód? Okazuje się, iż niektóre pokarmy i składniki pokarmowe oszukują nasz organizm – sprawiają, iż nie odczuwamy pełnej sytości, a mamy dodatkowo ochotę na produkty o odmiennej smakowitości. Jak sobie poradzić w takiej sytuacji? Należy zwrócić uwagę przede wszystkim na jakość spożywanych produktów, a także wyeliminować z jadłospisu następujące pokarmy:
Słodzone napoje
Badania wskazują, iż słodzone napoje niekorzystnie wpływają na mechanizmy związane z odczuwaniem głodu i sytości. Większość dosładzanych, kolorowych i gazowanych napoi słodzona jest syropem glukozowo-fruktozowym . Okazuje się, iż fruktoza (która wchodzi w skład sacharozy i syropów glukozowo-fruktozowych), nie pobudza ośrodka sytości w mózgu. Dlatego też pomimo dostarczenia znacznych ilości kalorii w płynie, nadal będziemy odczuwać głód.
Jedzenie i picie z puszek
Wiele produktów żywnościowych pakowanych w puszkach stanowi źródło bisfenolu-A (BPA) – organicznego związku używanego do produkcji opakowań, które posiadają kontakt z żywnością. Badania wykazują, iż substancja ta wykazuje aktywność hormonalną. Naukowcy z Harvard University wskazują między innymi na zdolność BPA do wywoływania wahań poziomu leptyny, co kolei prowadzi do powstawania zachcianek żywieniowych i przyczynia się do rozwoju otyłości. Dlatego też należy zminimalizować ilość spożywanych produktów, które pakowane są w puszki. Dotyczy to zarówno konserw, zup, ryb, jak i ich przetworów, a także napojów. Badania wskazują także, iż źródłem bisfenolu-A mogą być również plastikowe opakowania produktów żywnościowych.
Za mało warzyw i białka w diecie
Jadłospis bogaty w produkty z oczyszczonej mąki, rafinowane cukry, czyli np. w białe pieczywo, makarony, słodycze, drożdżówki na pewno nie pomoże utrzymać w ryzach apetytu. Wysoko przetworzona żywność ma charakterystyczną cechę: pomimo dostarczania znacznych ilości kalorii, syci na krótko, gdyż nie dostarcza ważnych dla organizmu składników, takich jak błonnik, witaminy i składniki mineralne. Dlatego, jeśli dokucza Ci nadmierny apetyt, a tkanki tłuszczowej wokół pasa ciągle przybywa, powinieneś zmienić nawyki żywieniowe. Przede wszystkim uwzględnij produkty z mąki razowej, jedz znacznie więcej warzyw – przede wszystkim zielonych, a także zwiększ podaż białka w diecie. Szczególnie wysokobiałkowe śniadanie pomoże Ci utrzymać w ryzach apetyt w ciągu całego dnia.
Zbyt niska podaż płynów
Uczucie pragnienia jest bardzo często mylone z uczuciem głodu. Dlatego, jeżeli pomimo niedawno spożytego posiłku dopadła cię zachcianka na coś do jedzenia, sięgnij najpierw po szklankę wody mineralnej. Wskazane do picia są także herbaty – czarna, czerwona, zielona etc. Badania naukowe pokazują, iż ich spożywanie także ułatwia regulację glikemii posiłków i zapobiega napadom głodu.
Podsumowanie
Pojawianie się uczucia głodu czy zachcianek żywieniowych, pomimo dostarczania znacznych ilości energii, wynika przede wszystkim z kiepskiej jakości spożywanych pokarmów i źle zbilansowanego jadłospisu. Rzadziej nadmierny apetyt wynika z poważniejszych dolegliwości zdrowotnych. Naukowcy zwracają także uwagę, iż przyczyny mogą być także o wiele bardziej prozaiczne. Podkreśla się m.in. wpływ czynników poza żywieniowych – okazuje się np. iż nuda i brak konstruktywnych zajęć mogą się także przyczynić do zwiększenia apetytu.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.