Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Dziczyzna – istotne źródło białka

Dziczyzna – istotne źródło białka
Wśród powszechnie panujących poglądów dominująca część z nich określa dziczyznę jako najczystsze i najlepsze jakościowo mięso, nadające się wręcz idealnie w celu kształtowania sylwetki i budowania formy sportowej. Wynika to głównie z tego, że mięso to nie jest hodowane, przez co jakość jego jest zdecydowanie wyższa niż drobiu, wieprzowiny czy wołowiny z powszechnych hodowli. Zwierzęta dziko żyjące, spożywające pożywienie naturalnego pochodzenia, nie dostarczają wraz z nim żadnych nienaturalnych substancji, które mogą być dodawane do paszy zwierząt hodowlanych.

Czym jest dziczyzna?

Dziczyzną nazywamy mięso otrzymywane z ubitej zwierzyny, dopuszczone do sprzedaży przez nadzór weterynaryjny.

Zaliczamy do niej różnego rodzaju gatunki mięs:

  • dzik,
  • jeleń,
  • sarna,
  • daniel,
  • zając,
  • królik,
  • ptactwo – kaczki, bażanty, przepiórki, kuropatwy, cyranki, cyraneczki.

Jest to jedno z tradycyjnych polskich mięs, o długiej historii spożywania. Cechuje się wyjątkowym smakiem i łatwością przyrządzania.

Skład

Dużym plusem dzikiego mięsa, jest jego wyjątkowy skład. Mięso to jest wyjątkowo niskokaloryczne i zawiera bardzo duże ilości białka. Idealnie więc sprawdza się w dietach o podwyższonej zawartości tego składnika odżywczego. Szczególnie gdy celem jest kształtowanie sylwetki. Średnia wartość energetyczna dziczyzny to 120 kcal. Białko stanowi z tego 3/4 energii – 22% białka, a tłuszcze wartości poniżej 3%.

Przykładowe składniki mięsa dzika wyglądają następująco:

  • 122 kcal,
  • białko 22%,
  • tłuszcze 3%,
  • tiamina 0,4 mg – 22%,
  • ryboflawina 0,1 mg – 6%,
  • niacyna 4 mg – 20%,
  • fosfor 120 mg – 12%,
  • selen 9,8 ug.

Dziczyzna jest jednym z lepszych źródeł żelaza. Mięso jelenia zawiera aż 5 mg tego składnika mineralnego. Żelazo jest składnikiem hemoglobiny. Bierze wraz z nią udział w tworzeniu czerwonych krwinek. Jest ono również składnikiem mioglobiny. Białka umożliwiającego pobieranie tlenu z krwi. Powinny na nie zwrócić uwagę szczególnie osoby chorujące na anemię. Dziczyzna wydaje się więc idealnym jego źródłem.

Podsumowanie

Dziczyzna jest bez wątpienia jednym z najbardziej wartościowych źródeł białka. Jeżeli tylko mamy możliwość, zdecydowanie warto wprowadzić ją na stałe do naszej diety. 

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.