Znane od tysięcy lat
Chińczycy, Mongołowie i Tybetańczycy uprawiają krzewy goji już od ponad 5 tysięcy lat. Mocny czerwony kolor, przyjemny smak i niesamowite wartości odżywcze są wystarczającym powodem, aby przedłużać przydatność do spożycia i suszyć je, aż do otrzymania małych rodzynek. Legenda chińska głosi, że codzienne wypicie zupy z jagód lub herbaty, zapewni nam bardzo długie życie.
Nadzwyczajna wartość odżywcza
Naukowcy badający lecznicze właściwości roślin wyodrębnili w jagodach goji ogrom składników odżywczych, które pozwalają cieszyć się długim życiem i zdrowiem. Posiadają szereg właściwości terapeutycznych, odżywiają, wzmacniają organizm i pomagają radzić sobie ze stresem poprzez regulację pracy nadnerczy. Medycyna chińska mówi o harmonizujących właściwościach jagód, które gwarantują potencjał seksualny, siłę, wzrost, odporność i długowieczność.
Owoce goji są najbardziej odżywczymi owocami na świecie. Zawierają dziewiętnaście różnych aminokwasów, w tym fenyloalaninę, wspomagającą nadnercza, oraz tryptofan, produkujący serotoninę. Są źródłem kompletnego białka, zawierają 21 pierwiastków śladowych oraz witamin B1, B2, B6 i E. Nie są stosowane jako lekarstwo, a raczej jako produkt odżywiający ciało. Mogą być pomocne podczas leczenia chorób przewlekłych, zaburzeń pracy wątroby i nerek, problemów z kręgosłupem, bólów głowy, szumów usznych, bezsenności, nadciśnienia i impotencji.
Hormony długowieczności
Podczas procesu starzenia, organizm wytwarza mniej hormonu wzrostu (HGH). Owoce goji to jedyny produkt, który w naturalny sposób stymuluje produkcję HGH. 70 letni człowiek produkuje tylko 1/10 hormonu wytwarzanego przez energicznego 20-latka. Odpowiedzialne są za to zmiany fizyczne, zanik mięśni, odkładanie się tkanki tłuszczowej i mniejsza ilość sił witalnych. W owocach goji znajdziemy również związki seskwiterpenowe, które mają właściwości przeciwzapalne i pobudzają przysadkę mózgową oraz szyszynkę do produkcji hormonu wzrostu.
Bardzo ważne jest spożywanie naturalnych i organicznych owoców. Pochodzące z chemicznych hodowli i pryskane pestycydami nie wnoszą nic dobrego w nasz proces leczenia. Mogą być pozbawione odżywczych wartości i w dodatku zatruwać organizm.