BLACK WEEK • 60% RABATU NA PLANY Z KODEM: BLACK

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Kwas ursolowy – związek o potencjale anabolicznym naturalnie występujący w żywności

Owoce w powszechnym przekonaniu są źródłem witamin i cukrów prostych, takich jak glukoza czy fruktoza. Osoby aktywne fizycznie w okresie pracy nad estetyką sylwetki obawiają się ich i raczej unikają w swojej diecie. Tymczasem owoce są źródłem wielu innych bioaktywnych związków, których potencjalnie korzystny wpływ na organizm ciągle jest odkrywany. Jednym z takich obiecujących składników jest kwas ursolowy. Czym zwrócił on na siebie uwagę naukowców?

W badaniach wykonanych najpierw na hodowlach komórkowych, a następnie na modelu zwierzęcym okazało się, że kwas ursolowy hamuje zanik mięśni (który na potrzeby eksperymentów wywoływany był różnymi czynnikami). Mało tego, odkryto, że związek ten poprawia relację tkanki mięśniowej do tkanki tłuszczowej powodując m.in. zmniejszenie objętości komórek tłuszczowych. Kolejną korzyścią była poprawa profilu lipidowego krwi u zwierząt otrzymujących kwas ursolowy. Jak to możliwe, że jedna substancja ma taki potencjał biologiczny?

Na podstawie wstępnych analiz  stwierdzono, że zaobserwowane właściwości kwasu ursolowego wynikają w dużej mierze z jego wpływu na receptory IGF-1, czyli miejsca reagujące na działanie insulinopodobnego czynnika wzrostu.

Można powiedzieć, iż poprawiają ich wrażliwość - zwiększają odpowiedź tkanek na działanie IGH-1. Insulinopodobny czynnik wzrostu to specyficzny polipeptyd wytwarzany naturalnie w ustroju, ma potencjał anaboliczny i antykataboliczny oraz sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej. Kwas ursolowy po prostu wydaje się wzmacniać jego działanie.

Jak wspomniałem na wstępie, źródłem kwasu ursolowego jest żywność, a dokładnie owoce. Jeśli zainteresowało Cię to zagadnienie i szukasz najlepszych źródeł opisywanego tutaj związku, to wiedz, że występuje on np. w jabłkach, jagodach i śliwkach, ale także w przyprawach takich jak oregano, rozmaryn, bazylia czy tymianek.

Uwzględnienie tych produktów żywnościowych w diecie z pewnością Ci nie zaszkodzi, a potencjalnie może być korzystne również w kontekście pracy nad estetyką sylwetki. Co prawda, brakuje  badań z udziałem ludzi, które potwierdzałyby zaobserwowane u zwierząt działanie kwasu ursolowego, tak więc obracamy się w sferze domysłów i teorii, jednak możliwy potencjał biologiczny tego związku jest na tyle ciekawy, że raczej na pewno niebawem doczekamy się takich eksperymentów.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.