Miód postrzegany jest powszechnie jako produkt o walorach prozdrowotnych i dość powszechnym jest przekonanie, że włączenie go do diety niesie za sobą same korzyści. Wiele osób zastępuje nim cukier stołowy wierząc, że miód w przeciwieństwie do sacharozy nie wpływa negatywnie na kompozycję sylwetki. Czy jednak przekonania te mają poparcie w faktach?
Wątpliwości dotyczące miodu
Wokół prozdrowotnych walorów miodu krąży wiele kontrowersji. Entuzjaści przekonują, że posiada on właściwości profilaktyczne i terapeutyczne, nie tylko pomagając uchronić przed rozwojem wielu chorób, ale także wspomagając ich leczenie. Sceptycy natomiast zwracają uwagę na fakt, że brakuje dobrych jakościowo badań i wskazują, że to po prostu mieszanka cukrów, wody i niewielkich ilości bioaktywnych składników, których realny wpływ na funkcjonowanie organizmu nie został w pełni zbadany… Osobną kwestią jest fakt, iż miody dostępne na rynku znacznie różnią się pomiędzy sobą zawartością prozdrowotnych związków chemicznych.
Potwierdzone walory miodu
Przeglądając wyniki badań naukowych łatwo zauważyć, że znaczna część domniemanych właściwości prozdrowotnych miodu nie ma w nich potwierdzenia. Nie oznacza to jednak iż miód jest bewartościowy, pewne przypisywane mu walory mają poparcie w publikacjach naukowych. Do tej pory udało się wykazać, że miód może wykazywać działanie antybakteryjne, przeciwalergiczne i przeciwkaszlowe. W badaniach na zwierzętach wykazano także, że substancje zawarte w miodzie mogą łagodzić niektóre z objawów nieswoistych chorób zapalnych jelit. Dość interesujące okazują się także wyniki badań, w przebiegu których oceniono wpływ spożycia miodu na profil lipidowy krwi, poziom glukozy na czczo oraz na masę ciała.
Miód a masa ciała
Chociaż nie ulega wątpliwości, że miód niemal w 80% składa się w z cukrów takich jak glukoza, fruktoza i maltoza, to istnieją przesłanki by uważać, że w kontekście wpływu na kompozycję sylwetki stanowić on może lepszą alternatywę dla sacharozy i syropu glukozowo-fruktozowego. W jednym z eksperymentów zaobserwowano, że w grupie uczestników spożywających 70g miodu przez miesiąc czasu (w przeciwieństwie do grupy uczestników przyjmujących 70g sacharozy dziennie), nie tylko nie doszło do przyrostu masy ciała, ale uległa ona niewielkiemu zmniejszeniu (średnio 1,3%). Istotnym walorem miodu był także korzystny wpływ na profil lipidowy krwi, poziom glukozy na czczo i markera stanu zapalnego – CRP.
Wnioski
W świetle dostępnych badań miód okazuje się być lepszą alternatywą dla stołowego cukru. Nie ma jednak powodów by popadać w hurraoptymizm i wierzyć, że miód jest produktem zupełnie wad pozbawionym. Trzeba pamiętać, że miód w dużej mierze składa się z glukozy i fruktozy, czym de facto przypomina sacharozę. Pomimo pewnych jego walorów, należy zakładać iż brak umiaru w konsumpcji z pewnością nie przysłuży się poprawie kompozycji sylwetki.
Źródła: Münstedt K, Hoffmann S, Hauenschild A, Bülte M, von Georgi R, Hackethal A. Effect of honey on serum cholesterol and lipid values. J Med Food. 2009 Jun;12(3):624-8. doi: 10.1089/jmf.2008.0188. · Yaghoobi N , Al-Waili N , Ghayour-Mobarhan M , Parizadeh SM , Abasalti Z , Yaghoobi Z , Yaghoobi F , Esmaeili H , Kazemi-Bajestani SM , Aghasizadeh R , Saloom KY , Paprocie GA. Natural honey and cardiovascular risk factors; effects on blood glucose, cholesterol, triacylglycerole, CRP, and body weight compared with sucrose. ScientificWorldJournal. 2008 Apr 20;8:463-9. doi: 10.1100/tsw.2008.64.