IDZIEMY RAZEM PO TWOJĄ FORMĘ! 40% RABATU NA PLAN DIETETYCZNY I TRENINGOWY! SKORZYSTAJ Z KODU "40PT"

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Czy miód to dobry zamiennik cukru?

Czy miód to dobry zamiennik cukru?
Miód postrzegany jest powszechnie jako produkt o walorach prozdrowotnych i dość powszechne jest przekonanie, że włączenie go do diety niesie za sobą same korzyści. Wiele osób zastępuje nim cukier stołowy, wierząc, że miód w przeciwieństwie do sacharozy nie wpływa negatywnie na kompozycję sylwetki. Czy jednak przekonania te mają poparcie w faktach?

Wątpliwości dotyczące miodu

Wokół prozdrowotnych walorów miodu krąży wiele kontrowersji. Entuzjaści przekonują, że posiada on właściwości profilaktyczne i terapeutyczne, nie tylko pomagając uchronić przed rozwojem wielu chorób, ale także wspomagając ich leczenie. Sceptycy natomiast zwracają uwagę na fakt, że brakuje dobrych jakościowo badań i wskazują, że to po prostu mieszanka cukrów, wody i niewielkich ilości bioaktywnych składników, których realny wpływ na funkcjonowanie organizmu nie został w pełni zbadany… Osobną kwestią jest fakt, iż miody dostępne na rynku znacznie różnią się pomiędzy sobą zawartością prozdrowotnych związków chemicznych.

Potwierdzone walory miodu

Przeglądając wyniki badań naukowych łatwo zauważyć, że znaczna część domniemanych właściwości prozdrowotnych miodu nie ma w nich potwierdzenia. Nie oznacza to jednak, iż miód jest bezwartościowy, pewne przypisywane mu walory mają poparcie w publikacjach naukowych. Do tej pory udało się wykazać, że miód może wykazywać działanie antybakteryjne, przeciwalergiczne i przeciwkaszlowe. W badaniach na zwierzętach wykazano także, że substancje zawarte w miodzie mogą łagodzić niektóre z objawów nieswoistych chorób zapalnych jelit. Dość interesujące okazują się także wyniki badań, w których przebiegu oceniono wpływ spożycia miodu na profil lipidowy krwi, poziom glukozy na czczo oraz na masę ciała.

Miód a masa ciała

Chociaż nie ulega wątpliwości, że miód niemal w 80% składa się z cukrów takich jak glukoza, fruktoza i maltoza, to istnieją przesłanki, by uważać, że w kontekście wpływu na kompozycję sylwetki stanowić on może lepszą alternatywę dla sacharozy i syropu glukozowo-fruktozowego. W jednym z eksperymentów zaobserwowano, że w grupie uczestników spożywających 70 g miodu przez miesiąc czasu (w przeciwieństwie do grupy uczestników przyjmujących 70 g sacharozy dziennie), nie tylko nie doszło do przyrostu masy ciała, ale uległa ona niewielkiemu zmniejszeniu (średnio 1,3%). Istotnym walorem miodu był także korzystny wpływ na profil lipidowy krwi, poziom glukozy na czczo i markera stanu zapalnego – CRP.

Podsumowanie

W świetle dostępnych badań miód okazuje się być lepszą alternatywą dla stołowego cukru. Nie ma jednak powodów, by popadać w hurraoptymizm i wierzyć, że miód jest produktem zupełnie pozbawionym wad. Trzeba pamiętać, że miód w dużej mierze składa się z glukozy i fruktozy, czym de facto przypomina sacharozę. Pomimo pewnych jego walorów, należy zakładać, iż brak umiaru w konsumpcji z pewnością nie przysłuży się poprawie kompozycji sylwetki.

Źródła: Münstedt K, Hoffmann S, Hauenschild A, Bülte M, von Georgi R, Hackethal A. Effect of honey on serum cholesterol and lipid values. J Med Food. 2009 Jun;12(3):624-8. doi: 10.1089/jmf.2008.0188. · Yaghoobi N , Al-Waili N , Ghayour-Mobarhan M , Parizadeh SM , Abasalti Z , Yaghoobi Z , Yaghoobi F , Esmaeili H , Kazemi-Bajestani SM , Aghasizadeh R , Saloom KY , Paprocie GA. Natural honey and cardiovascular risk factors; effects on blood glucose, cholesterol, triacylglycerole, CRP, and body weight compared with sucrose. ScientificWorldJournal. 2008 Apr 20;8:463-9. doi: 10.1100/tsw.2008.64.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.