Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Nektarynki i brzoskwinie w roli głównej

Nadszedł czas, gdy soczyste brzoskwinie i jej niedalekie krewne nektarynki, obficie zalegają na sklepowych półkach czy ulicznych straganach, kusząc nie tylko samym widokiem i charakterystycznym aromatem, ale również przystępną ceną. O ile na sezon truskawkowy czekamy zazwyczaj z utęsknieniem przez cały rok, to obfitość nektarynek i brzoskwiń stanowi zazwyczaj zaskoczenie.

Warto zatem wykorzystać czas, kiedy zakup tych owoców nie wiąże się z trudnościami logistycznymi i dużym nakładem finansowym i włączyć je do swojego menu – zwłaszcza że stanowią niskokaloryczny, ale jego bardzo wartościowy element. Są między innymi źródłem potasu, beta-karotenu oraz zawartych w skórce polifenoli. Poniżej zamieszczam propozycje posiłków, które można uatrakcyjnić dodatkiem brzoskwini czy nektarynki.

Śniadanie – brzoskwiniowe musli

Owoce te doskonale smakują w połączeniu z mlekiem lub jogurtem naturalnym, dlatego można je wykorzystać jako świetny dodatek do pożywnej, tradycyjnej porannej owsianki. Tak więc wystarczy zalać płatki gorącą wodą, odstawić na minimum 15 minut, dodać umytą i pokrojoną na niewielkie cząstki brzoskwinię, a następnie zalać mlekiem lub jogurtem naturalnym. Doskonałym dopełnieniem będzie szczypta cynamonu, która uatrakcyjni nie tylko walory smakowe porannego posiłku, ale również wzbogaci o cenne dla zdrowia i sylwetki związki.

Obiad – filet z kurczaka zapiekany z warzywami i brzoskwinią

Jeżeli wydaje Ci się, że znasz już wszelkie możliwe wariacje związane z przygotowaniem piersi z kurczaka, to może się jednak okazać, iż jednak opcji z brzoskwiniami jeszcze nie wypróbowałeś. A przepis jest banalnie prosty: mięso należy pokroić na niewielkie kawałki, a następnie posypać ulubionymi przyprawami – zachęcam do stworzenia swojej ulubionej mieszanki zamiast wykorzystywania gotowców, zawierających często glutaminian sodu czy znaczne ilości soli. Doskonale sprawdzą się: czerwone papryki (zarówno ostra, jak i łagodna), kurkuma i wszelkie zioła. Następnie mięso skropić należy oliwą z oliwek i włożyć do naczynia żaroodpornego i odstawić do chłodnego miejsca.

W międzyczasie należy przygotować warzywa: cebulę pokroić w talarki, marchewkę pokroić w drobne talarki lub półksiężyce, paprykę w paski. Można również poeksperymentować z dodatkiem innych warzyw, takich jak np. kalafior, a także dodać kilka pieczarek. Pamiętać należy o brzoskwini lub nektarynce – umyty owoc najlepiej jest pokroić w cząstki. Następnie warzywa oraz owoce dodać należy do mięsa i zamieszać. Całość powinna się piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez około 20-25 minut.

Podwieczorek – makaron razowy z serkiem wiejskim i brzoskwinią

Gdy dopadnie Cię ochota na coś słodkiego, niniejszy przepis stanowi zdecydowanie zdrowszą alternatywę dla typowych „podwieczorkowych” łakoci, a przy tym jest bardzo łatwy do przygotowania. Razowy makaron (lub można przygotować opcję z brązowym ryżem) należy ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, uważając, by nie dopuścić do rozgotowania. Po ostudzeniu dodajemy pokrojoną w cząstki brzoskwinię lub nektarynkę, a także serek twarogowy ziarnisty. Całość można również doprawić szczyptą cynamonu.

Kolacja – sałatka z serem typu greckiego i brzoskwinią

Przepis również nie wymaga specjalnie zaawansowanych umiejętności kulinarnych, a stanowi miłe urozmaicenie typowej sałatki. Wystarczy kilka liści sałaty (może być masłowa, lodowa, rzymska, polna lub strzępiasta) umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze kawałki i włożyć do miski. Do tego dodać pokrojonego pomidora oraz brzoskwinię lub nektarynkę. Jeżeli mamy akurat pod ręką inne warzywa – np. paprykę, zielonego ogórka lub ogórka kiszonego, również możemy je dodać.

Ostatnim etapem jest przygotowanie sosu: pół łyżeczki dowolnej musztardy (polecam francuską) rozrobić z dwiema łyżkami oliwy z oliwek i niewielką ilością octu balsamicznego lub jabłkowego. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodać należy: rozgnieciony ząbek czosnku, pokrojoną drobno szalotkę lub pół cebuli oraz przyprawy – pieprz, sól oraz ulubione zioła, np. bazylię lub lubczyk. Następnie wymieszany sos połączyć należy z warzywami znajdującymi się w misce, a na koniec udekorować pokrojonym drobno serem typu greckiego. Uzupełnieniem wyżej opisanej sałatki może być dodatek orzechów włoskich lub ugotowane jajko.

Podsumowanie

Przedstawione wyżej przepisy niekoniecznie należy wykorzystać w ciągu jednego dnia, bo może się okazać, że brzoskwinie i nektarynki spożywane w każdym posiłku dość szybko się nam znudzą. Zachęcam również do spożywania tych owoców samodzielnie – stanowią bowiem zdrową i niskokaloryczną przekąskę; a także do własnych eksperymentów kuchennych. Może się okazać, że „zwyczajne” danie nabierze nowego charakteru, właśnie dzięki aromatycznej brzoskwini lub nektarynce.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.