Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Oliwa z oliwek i tłuste ryby morskie wspomagają przyrost beztłuszczowej masy ciała

Chcesz zwiększyć masę mięśniową i boisz się tłuszczu zawartego w jedzeniu? Zupełnie niepotrzebnie, tłuszcz jest ważnym składnikiem diety nie tylko w kontekście ogólnie pojętego zdrowia, ale także dla estetycznej, umięśnionej sylwetki. Zresztą niezależnie od tego czy chcesz po prostu pozbyć się tłuszczu, czy wyrzeźbić ciało i dodać trochę dobrej jakości muskulatury są takie źródła tłuszczu, które wyraźnie pomogą Ci osiągnąć upragniony cel.

Jakiś czas temu poświęciłem oddzielny artykuł kwasom tłuszczowym omega 3, opisując ich „redukcyjny” potencjał, sporo także pisałem już na temat prozdrowotnych i odchudzających właściwości składników zawartych w oliwie z oliwek. Nie chciałbym jednak, by związki te były postrzegane jedynie jako „wspomagające odchudzanie”, ponieważ ich cenne właściwości znakomicie wspomagać mogą przyrost masy mięśniowej.

Tłuste ryby morskie są źródłem kwasów wielonienasyconych tłuszczowych z grupy omega 3, które oprócz wielu innych właściwości posiadają jedną, szczególnie cenną dla osób walczących o czystą masę mięśniową: poprawiają wrażliwość insulinową tkanek. Co to oznacza? Hormony takie jak insulina oddziałują na poszczególne komórki za pomocą specjalnych receptorów. Żeby oddziaływanie to zachodziło, sprawnie receptory muszą być „wyczulone” (wrażliwe) na działanie hormonu. Jeżeli w wyniku działania niekorzystnych czynników – np. niewłaściwej diety – zaczynają nabywać specyficznej oporności, dochodzi do wielu zaburzeń metabolicznych.  Pogorszenie wrażliwości insulinowej sprzyja gromadzeniu tkanki tłuszczowej i wybitnie utrudnia przyrost masy mięśniowej.

Podobnie działanie do kwasów tłuszczowych omega 3 posiadają składniki zawarte w oliwie z oliwek, przy czym niektórzy naukowcy sugerują, że za efekt ten odpowiadają jednonienasycone kwasy tłuszczowe, inni natomiast wskazują na związki fenolowe, których oliwa z pierwszego tłoczenia jest źródłem. Jakkolwiek by nie było, ważne jest, że włączenie do diety tego oliwy sprzyja poprawie parametrów metabolicznych, takich jak wrażliwość insulinowa co ma spore znaczenie dla rozwoju muskulatury.

Na podstawie zebranych informacji śmiało można polecić zarówno tłuste ryby morskie jak i oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia jako źródło szczególnie pożądanych dla sportowców składników. 

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.