Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Dlaczego warto jeść ryby?

Dlaczego warto jeść ryby?
O tym, że ryby stanowią cenny składnik zdrowej, zbilansowanej diety powszechnie wiadomo. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z jakiego powodu ryby stanowią pożądany element jadłospisu. Owszem - sporo się mówi o tym, że odpowiednie ich spożycie korzystnie wpływa na nasze zdrowie, a przede wszystkim układ krążenia, ale dla sporej grupy osób jest to bliżej niesprecyzowana wiedza.

W niniejszym artykule poświęcę trochę uwagi omówieniu wartości odżywczej ryb oraz przybliżę temat rozmaitych korzyści jak i potencjalnych zagrożeń wynikających z uwzględniania, bądź też – nieuwzględniania ich w swoim menu.

Tkanki jadalne ryb są znakomitym źródłem lekkostrawnego białka o wysokiej wartości biologicznej (i wysokim udziale aminokwasów rozgałęzionych BCAA) oraz – dotyczy to gatunków morskich – tłuszczu bogatego w cenne dla zdrowia wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3. Na uwagę zasługuje także zawartość niektórych witamin (A i z grupy B oraz w niektórych wypadkach - D)  i składników mineralnych.  Można powiedzieć, że ryby pod względem wartości odżywczej przypominają mięso ssaków, przy czym przewyższają je przede wszystkim jakością tłuszczu, a dokładnie obecnością wspomnianych już długołańcuchowych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3. Właśnie obecność tych kwasów tłuszczowych jest podstawowym powodem dla którego świeża, morska ryba powinna pojawić się na naszym talerzu minimum raz w tygodniu.

Tłuszcze z rodziny omega 3 działając antyarytmicznie, przeciwzapalnie i antyagregacyjnie zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Ma to szczególne znaczenie dla osób zagrożonych miażdżycą i nadciśnieniem. Dodatkowo tłuszcze te korzystnie wpływają na układ nerwowy wykazując m.in. potencjał antydepresyjny, pomocne mogą być również w łagodzeniu objawów PMS, co docenią z pewnością kobiety borykające się z uciążliwymi objawami. Kwasy omega 3 biorą udział w tłumieniu stanów zapalnych, a niektóre eksperymenty naukowe wykazały, że zmniejszają nasilenie objawów astmy i RZS.

Dla osób aktywnych fizycznie, a zwłaszcza odchudzających się , szczególnie istotny może okazać się  wpływ długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega 3 na wrażliwość insulinową oraz aktywność enzymów odpowiadających za lipolizę i lipogenezę. Tłuszcze te – co potwierdzają badania naukowe - ułatwiają pracę nad estetyką sylwetki i wspomagają rozwój formy sportowej.

Lista korzyści wynikających z zapewnienia odpowiedniego spożycia ryb jest wyjątkowo długa, a tymczasem znaczna część społeczeństwa zjada ich zbyt mało. Rybna abstynencja może przyczynić się do pewnej dysproporcji w spożyciu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6, której przypisuje się szereg niekorzystnych implikacji zdrowotnych. Zwiększone ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych, depresji, schorzeń i podłożu zapalnym (astma, RZS), a także pogorszenie składu ciała – to tylko jedne z wielo możliwych konsekwencji. Osoby nie jadające ryb, a gustujące w olejach roślinnych będących obfitym źródłem kwasów omega 6, powinny rozważyć suplementację preparatem zawierającym olej rybi.

Na koniec chciałbym jeszcze zwrócić uwagę, że nadmiar ryb w diecie również nie jest pożądany. Niestety drapieżne ryby morskie, będące źródłem cennych dla zdrowia tłuszczy, bardzo często kumulują w tkankach rozmaite rodzaje zanieczyszczeń takich jak rtęć, dioksyny czy polichlorowane bifenyle. Choć dotychczasowe wyniki badań naukowych jednocześnie wskazują na przewagę korzyści nad możliwym ryzykiem wynikającym z dostarczania dodatkowych dawek niepożądanych składników, to jednak warto zachować umiar.