Mają one w zasadzie same plusy, wśród których wymienić można:
- obecność w składzie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych,
- wysoką zawartość białka, co ma istotne znaczenie np. dla wegan,
- różnorodność, jeżeli chodzi o zastosowanie (ciekawy dodatek do owsianki, omletów, sałatek, dietetycznych ciast czy posiłków z nabiałem),
- trwałość, która pozwala przechowywać je przez długi okres i zabrać ze sobą, gdy jesteśmy przez dłuższy okres poza miejscem zamieszkania,
- obecność w składzie ogromnych ilości składników mineralnych, witamin i innych nutraceutyków,
- spora zawartość błonnika.
Większości z nas na myśl o orzechach przychodzą do głowy głównie ziemne, włoskie, laskowe czy kokos. Z nimi każdy z nas miał kontakt i doskonale wiemy, jak smakują. Nie wszyscy jednak wiedzą, że wśród orzechów i nasion wyróżnić można jeszcze kilka innych równie, jak nie bardziej wartościowych.
Są to w szczególności:
- orzechy brazylijskie,
- nerkowce,
- migdały,
- pekan,
- makadamia,
- pini.
Większość z nich jest niestety bardzo droga. Jednak można wśród nich znaleźć takie, które pod względem ceny i dostępności są w zasadzie dla każdego, a pod względem składu równie dobre. Pisząc to, mam na myśli nerkowce i migdały, które kupić można w zasadzie w każdym sklepie i pozwolić sobie na nie od czasu do czasu.
Na szczególną uwagę zasługuje fakt obecności w migdałach i nerkowcach składników mineralnych, takich jak: potas 778 mg, magnez 292 mg, wapń 239 mg, miedź 2,2 mg, żelazo 7 mg.
Masło z nerkowców i migdałów w wersji crunch?
Wyjątkowość nerkowców i migdałów doceniła również firma ALLNUTRITION, która widząc zainteresowanie społeczności zdrową żywnością i dodatkami do niej, postanowiła wypuścić na rynek dwa produkty, które w atrakcyjny sposób mogą urozmaicić nasze posiłki i stać się ich stałymi elementami. Są to kremy orzechowe Cashew Cream Crunch oraz Almond Cream Crunch, czyli wysokiej jakości smarowidła uzyskane w wyniku prażenia i zmielenia w odpowiedni sposób orzechów nerkowca oraz migdałów. Co ciekawe, są to wersje Crunch, czyli zawierające w swoim składzie pyszne dodatki kawałków nerkowców i migdałów. Dzięki temu jeszcze bardziej będziemy w stanie delektować się ich smakiem i aromatem.
Nowe produkty firmy ALLNUTRITION cechują się wyjątkowością smaku i jakości. Warto pamiętać, że to nie jedyne ich plusy. Są one najlepszym wyborem, jako dodatek do diety, w zasadzie pod każdym względem:
- pyszny smak,
- idealna konsystencja z obecnością kawałów nerkowców i migdałów,
- świetne źródło zdrowych kalorii dla osób, które mają problemy z ich dostarczeniem,
- atrakcyjna cena w stosunku do ilości produktu,
- ciekawy dodatek do różnego rodzaju dań, zarówno na słodko, jak i na słono,
- idealna i zdrowa przekąska,
- wysoka zawartość białka idealna dla wegan, która wynosi około 20%,
- bogate i naturalne źródło błonnika, dla wyrobu z migdałów aż 12,9%,
- wysoka zawartość zdrowych tłuszczów wynosząca 48-52%,
- idealne źródło bardzo istotnych składników mineralnych,
- 100% orzechów, bez dodatków soli, cukrów, oleju palmowego czy utwardzonych kwasów tłuszczowych,
- przewaga jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Kompozycja wymienionych zalet tworzy wręcz idealny produkt, nie tylko urozmaicający nasze posiłki i zmieniający ich smak na jedyny w swoim rodzaju, ale również pozwala cieszyć się zdrowiem i witalnością przez długie lata. Świetna kompozycja składu kwasów tłuszczowych wspomaga pracę naszego układu immunologicznego, chroni przed ryzykiem cukrzycy, zmniejsza ryzyko powstania chorób układu sercowo-naczyniowego, osteoporozy czy niedoborów białka i składników mineralnych, szczególnie w dietach z ryzykiem ich braków np. u wegan.