BLACK WEEK • 60% RABATU NA PLANY Z KODEM: BLACK

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

5 mitów na temat oliwy z oliwek

5 mitów na temat oliwy z oliwek
Oliwa z oliwek uznawana jest powszechnie za zdecydowanie pożądany składnik diety, a lekarze, dietetycy i specjaliści zajmujący się promocją zdrowia przy każdej możliwej okazji podnoszą kwestie korzyści wynikających z regularnej jej konsumpcji. I chociaż oliwa z oliwek faktycznie posiada szereg zalet, to podkreślić należy, że nie wszystkie obiegowe teorie krążące na jej temat mają rzetelne uzasadnienie…

Mit #1: Oliwa z oliwek to najzdrowsze źródło tłuszczu

Wysoka zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz obecność związków o działaniu antyoksydacyjnym, antyagregacyjnym i przeciwzapalnym z pewnością świadczą na korzyść oliwy z oliwek extra virgin. Nie jest to jednak wystarczający powód by uznawać oliwę za najzdrowsze źródło tłuszczu, a już tym bardziej by – tak jak ma to w zwyczaju robić wiele osób – spożywać ją w nielimitowanych ilościach. Niestety oliwy dostępne na naszym rynku często charakteryzują się mierną jakością… Istnieje wiele innych produktów żywnościowych będących źródłem tłuszczu, które zdecydowanie warto włączać do diety, takich jak choćby ryby morskie, orzechy, oleje: kokosowy, lniany wysokolinolenowy, a także całe jaja, masło.

Mit #2: Wszystkie oliwy są takie same

To będzie zła wiadomość dla osób wybierających najtańsze wersje oliwy z oliwek. Istnieje kilka rodzajów tego tłuszczu, od niskogatunkowej sansy, przez oliwę rafinowaną, oliwę virgin, aż po oliwę extra virgin, która charakteryzuje się najwyższą jakością. Niestety również i najbardziej ceniona oliwa extra virgin może nie być produktem najwyższej klasy. W zasadzie można powiedzieć, że trudno raczej dostać naprawdę dobrą oliwę w cenie poniżej 35 – 40zł za litr. Niestety mało kto w naszym kraju wie jak powinna pachnieć, wyglądać i smakować oliwa extra virgin najwyższej klasy, i większość kupujących zadowala się jej namiastkami. Prawda jest taka, że lepiej już zamiast oliwy w cenie 20zł za litr wybrać inny rodzaj tłuszczu…

Mit #3: Oliwa extra virgin nie nadaje się do smażenia

Istnieje takie przekonanie, zgodnie z którym na oliwie z oliwek extra virgin nie należy smażyć, a do obróbki termicznej nadaje się jedynie oliwa z wytłoczyn oliwek. Nie jest to jednak teoria słuszna. Okazuje się, że związki o właściwościach antyoksydacyjnych obecne w oliwie zapobiegają powstawaniu niepożądanych produktów przemian termooksydatywnych lipidów, co ma istotne znaczenie w kontekście ogólnie pojętego zdrowia. Faktem natomiast jest, że oliwa z oliwek nie nadaje się do bardzo długiego czy wielokrotnego smażenia, w takim wypadku lepiej użyć smalcu, oleju kokosowego lub masła klarowanego.

Mity #4: Oliwa z oliwek jest dobrym źródłem kwasów omega 3

„Nie jadam ryb, ale spożywam dużo oliwy” – tymi słowami często tłumaczą się moi klienci podczas wywiadu żywieniowego, przekonani iż, oliwa z oliwek, to na tyle uniwersalne źródło tłuszczu, że dostarcza wszystkich niezbędnych kwasów tłuszczowych. Niestety oliwa nie jest dobrym źródłem kwasów omega 3, których zawiera ilości śladowe. Co więcej wadą oliwy jest nieprawidłowy stosunek kwasów tłuszczowych omega 6 do omega 3, tak więc bardzo wysoka jej konsumpcja jest wręcz niekorzystna w kontekście utrzymania prawidłowej relacji kwasów polienowych. Oprócz oliwy należy spożywać także ryby morskie, owoce morza lub chociaż orzechy włoskie, siemię lniane lub olej lniany, czyli produkty dostarczające kwasów omega 3. Rozwiązaniem alternatywnym jest prawidłowo zaplanowana suplementacja.

Mit #5: Oliwa zawiera dużo witamin i składników mineralnych

Naprawdę trudno mi powiedzieć skąd wzięło się przekonanie, że oliwa z oliwek jest znakomitym źródłem witamin i składników mineralnych, ale korzystając z okazji chciałbym jednoznacznie zdementować tę plotkę. Oliwa owszem zawiera pewne ilości witaminy K i witaminy E, ale raz, że nie są to dawki mogące robić duże wrażenie, dwa – na tym zawartość witamin w oliwie się kończy. Jedna łyżka oliwy pozwala pokryć zaledwie około 5% zapotrzebowania na wspomniane powyżej witaminy.

Podsumowanie

Oliwa z oliwek extra virgin uznawana jest przez wielu za najzdrowsze źródło tłuszczu o najbardziej uniwersalnym zastosowaniu. Faktycznie dobra jakościowo oliwa z oliwek jest źródłem uznawanych za pożądany składnik diety jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, dostarczając przy tym wielu innych cennych dla naszego zdrowia związków. Co więcej na oliwie można bezpiecznie smażyć, można też używać jej na surowo do dań takich jak sałatki. Wydawać by się mogło, że wszystko na temat oliwy zostało już powiedziane. Jak widać jednak w rzeczywistości sytuacja wygląda trochę inaczej, nie wszystkie obiegowe teorie na temat tego tłuszczu są prawdziwe…

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.