Ser feta to aromatyczny przysmak wywodzący się z kuchni greckiej i śródziemnomorskiej. Gości w wielu domach, jako dodatek do sałatki, kanapki, a nawet może być podawany jako samodzielna przystawka.
Choć jest tak powszechny, to wciąż możemy się zastanawiać, z jakiego rodzaju mleka jest wykonany. W poniższym artykule przyjrzymy mu się dokładniej i sprawdzimy, jak odnosi się to do koziego sera.
Jak jest robiony ser feta?
Tradycyjnie ser feta wykonany jest w 100% z mleka owczego, ale niektóre mogą zawierać aż do 30% mleka koziego. Produkcja polega na dodaniu bakterii kwasu mlekowego do mleka, w celu jego zakwaszenia, a tym samym zainicjowaniu fermentacji.
Następnie do mleka dodawane są enzymy, które powodują oddzielenie skrzepu mleka od płynnej serwatki, która jest produktem ubocznym.
Powstały skrzep krojony jest w bloczki i umieszcza się go w pojemniku o podobnym kształcie. Po 24 godzinach bloczki wyjmuje się, dodaje soli i odkłada się w pojemniku drewnianym, bądź metalowym, w celu dalszego dojrzewania.
Kolejnym elementem produkcji jest jego ponowne przeniesienie do pojemników, które zawierają płynną solankę, a tam ser dojrzewa przez kolejne dwa miesiące.
Różnica między serem feta a kozim serem
Główną różnicą między tymi przysmakami jest mleko, z jakich są wykonane, tj. feta wykonana jest z mleka owczego, natomiast kozi z mleka koziego.
Ser feta posiada orzechowy zapach i bardzo słony smak, który jest efektem peklowania w solance, natomiast ser kozi ma silniejszy, ziemisty aromat o cierpkim i odważnym smaku.
Podczas produkcji ser feta formowany jest w bloki i czasami ma małe, płytkie dziurki, co tworzy lekko ziarnistą strukturę. Nie posiada otaczającej go skórki.
Ser kozi formowany jest najczęściej w kłodę, koło lub pokrojony w trójkątny blok. Posiada często otoczkę w postaci jadalnej skórki. Ich struktura potrafi być zbliżona do siebie, feta, kiedy jest twarda bardzo, dobrze się kruszy, natomiast bardziej miękka idealna jest do rozsmarowania.
Podobieństwa, jakie występują między tymi potrawami, prowadzą często do zmylenia tych dwóch serów ze sobą.
Porównanie wartości odżywczych
Przyglądając się dokładniej serom, możemy zaobserwować ich bogactwo w składniki odżywcze, takie jak białko czy wapń.
Na wiele wartości odżywczych sera mają wpływ niewielkie zmiany w produkcji, takie jak rodzaj mleka oraz stosowane metody solenia. Mimo wszystko ser feta oraz kozi mogą stanowić zdrową i pożywną przekąskę w naszej diecie. W poniższej tabeli przedstawiamy zawartość wartości odżywczych przypadających na porcję małego kawałka sera (ok. 38 g).
SER FETA
SER KOZI
Kalorie
100 kcal
137 kcal
Białko
5 g
9 g
Węglowodany
2 g
poniżej 1 g
Tłuszcze
8 g
11 g
Tłuszcze nasycone
28% GDA
38% GDA
Sód
15% GDA
7% GDA
Wapń
14% GDA
13% GDA
Niektóre sery bogate są w kwasy tłuszczowe, w tym sprzężony kwas linolowy (CLA) - grupę tłuszczów, które mogą przynosić korzyści, takie jak zapobieganie chorobom serca oraz redukcję tkanki tłuszczowej.
Jak odpowiednio wybrać ser do naszej kuchni?
Najlepszym sposobem określenia rodzaju kupowanej fety jest uważne przyjrzenie się etykiecie opakowania i składnikom użytym do produkcji sera. Wiele jednak opakowań, już na samym przodzie produktu, zawiera informacje dotyczące użycia rodzaju mleka w produkcji. Dokonując zakupów w markecie, sami również możemy zapytać o szczegóły produkcji pracownika sklepu. W przypadku zakupu sera, o którym napisane jest, że jego pochodzenie wywodzi się z Grecji, możemy mieć pewność, iż został wyprodukowany w 100% z mleka owczego.
Podsumowanie
Feta to pyszny i kremowy, biały ser, który może być zdrową przekąską lub dodatkiem do wielu posiłków. Dojrzewa w solance, posiadając kilka wartych uwagi wartości odżywczych. Choć niektóre sery posiadają niewielką ilość mleka koziego, jednak to owcze zapewni nam autentyczne doznania. Jako dodatek w naszych potrawach pozwoli nam nie tylko na urozmaicenie naszej diety, ale wzbogaci nasz organizm o wartości odżywcze.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.