Domowe jedzenie – najczęstsze nieporozumienia
Przygotowywanie posiłków w domu, to pierwszy krok do odzyskania kontroli nad ilością i jakością spożywanego...
Co lepsze – ryż czy komosa ryżowa?
Wybór produktów węglowodanowych w diecie jest bardzo szeroki. Osoby aktywne fizycznie wybierają jednak...
HDL – czy aby na pewno „dobry” cholesterol?
Powszechnie uznawane i często podnoszone założenie mówiące, iż wysoki poziom lipoprotein o wysokiej gęstości,...
Czego nie wiesz na temat migdałów?
Migdały należą do pokarmów o zdecydowanie nietuzinkowych właściwościach. Niestety ich unikalnym walorom...
Ile kalorii ma chleb?
Istnieje dość powszechne przekonanie, zgodnie z którym, chcąc schudnąć powinniśmy wyeliminować ze swojej...
Ile potasu potrzebuje człowiek?
W ostatnich czasach regularnie uświadamiani jesteśmy co do tego, że spożywamy za mało magnezu, witaminy...
Otyłość i niedożywienie idą ze sobą w parze
Z racji tego, iż problem nadmiernej masy ciała postrzegany bywa jako konsekwencja braku umiaru w jedzeniu,...
Czy jogurty tuczą?
Jogurty stanowią dość częsty element diety. Sięgamy po nie chętnie zarówno ze względu na walory smakowe,...
Czy kanapki są zdrowe? Dieta w szkole
Coraz młodsze osoby są świadome korzyści wynikających ze zdrowego odżywiania. Stąd też często, nie tylko...
Szybkie odchudzenie – najdziwniejsze pomysły – część II
W związku z pozytywnym odzewem na pierwszą część tekstu omówię kolejne niezwykłe pomysły ludzi na szybką...
Matcha tea
Matcha to rodzaj zielonej herbaty, występującej w formie zielonego pudru. Do niedawna używana zwykle...
Chia fresca
Nasiona chia znane są nam nie od dziś. Dzięki swojej wartości odżywczej znalazły miejsce w diecie zwolenników...
Herbaty świata - co je różni?
Czarna herbata podana klasycznie z cytryną to z pewnością nie jedyna opcja na wypicie tego napoju. Herbata...
Dieta odchudzająca - od teorii do praktyki
Pozbywanie się zbędnych tłuszczowych kilogramów, to nie lada wyzwanie – szczególnie dla naszych umiejętności...