Spożycie produktów żywnościowych będących źródłem kwasów tłuszczowych trans jest niebezpieczne dla zdrowia. Wielu amatorów przetworzonej żywności, w tym między innymi wyrobów cukierniczych, margaryn twardych i produktów smażonych na głębokim oleju, nie do końca z daje sobie sprawę z konsekwencji zdrowotnych wynikających z ich spożycia.
Co warto wiedzieć o tłuszczach trans?
Tłuszcze trans, powstające na skutek częściowego uwodornienia olejów roślinnych są atrakcyjne dla producentów żywności. Ich największe, z technologicznego punktu widzenia, walory to to, iż posiadają stały stan skupienia w temperaturze pokojowej oraz wykazują zdolność do przedłużania trwałości danego produktu. Nie bez znaczenia pozostaje także ich bardzo niska cena. Stąd też powszechnie używa się ich do wyrobu słodyczy, dań typu instant czy innych przetworzonych produktów spożywczych.
Świadomi konsumenci, zwłaszcza ci dbający o zdrowie i estetykę sylwetki, analizując skład surowcowy danego produktu żywnościowego, winni rezygnować z pokarmów zawierających w składzie utwardzony tłuszcz roślinny – mając na uwadze jego udokumentowany, negatywny wpływ na kondycję zdrowotną organizmu. Nadmierne spożycie produktów żywnościowych będących źródłem kwasów tłuszczowych trans zwiększa ryzyko występowania choroby wieńcowej serca, wpływa negatywnie na gospodarkę lipidową- podnosi poziom frakcji LDL cholesterolu (tzw. zły cholesterol) i triglicerydów, obniża natomiast poziom frakcji HDL (tzw. dobry cholesterol).
Coraz częściej wskazuje się na zależność pomiędzy spożywaniem tłuszczów trans a zwiększonym ryzykiem występowania cukrzycy typu 2. Naukowcy podkreślają także, iż tłuszcze te przyczyniają się do zmniejszenia płodności u kobiet, rozwoju i nasilenia objawów depresji, a także mogą powodować agresywne zachowania oraz stanowić przyczynę zaburzeń pamięci.
Tłuszcze trans a ryzyko udaru
Lista negatywnych konsekwencji, wynikających ze spożywania produktów zawierających utwardzone lub częściowo utwardzone tłuszcze roślinne, ciągle wydłuża się o kolejne poważne dolegliwości. Zespół amerykańskich badaczy z University of North Carolina wskazał na zależność pomiędzy występowaniem udaru niedokrwiennego mózgu a spożywaniem żywności będącej źródłem tłuszczów o konfiguracji trans. Szczególnie zagrożoną występowaniem tej dolegliwości grupą osób okazują się być kobiety w okresie pomenopauzalnym. Analizy pokazały, iż u pań będących w tej grupie wiekowej, spożywanie średnio 6,1g kwasów tłuszczowych trans zwiększa ryzyko występowanie udaru mózgu o około 39% - w porównaniu do kobiet spożywających ich dziennie około 2,2 g.
Podsumowanie
Kwasy tłuszczowe trans to niewątpliwie kontrowersyjny składnik wchodzący w skład wielu produktów spożywczych powszechnie występujących w sklepach. W trosce o zdrowie i dobre samopoczucie warto ograniczyć ich spożycie do minimum – w tym celu należy zwracać szczególną uwagę na dobór jakościowy spożywanych pokarmów oraz na ich właściwą obróbkę kulinarną.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.