Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Forum

Stworzymy dla Ciebie

Indywidualny plan Dietetyczny

Sprawdź ofertę

Poznaj nasz nowy

Kalkulator kalorii

Wypróbuj go
Artykuły
Sklep

Tłuszcze trans zwiększają ryzyko chorób układu krążenia

Tłuszcze trans zwiększają ryzyko chorób układu krążenia
W obiegowym ujęciu ugruntował się podział na „dobre” tłuszcze roślinne oraz „złe” tłuszcze zwierzęce. Wiele osób sięgając po margarynę zamiast po masło uważa, że dokonuje słusznego wyboru. Tymczasem taki sposób wartościowania jakości zdrowotnej tłuszczu wydaje się zbyt uproszczony, czego dowodem są kwasy tłuszczowe trans (TFA) i ich biologiczne właściwości…

Ilość trans-kwasów tłuszczowych w naszej diecie zaczęła się drastycznie zwiększać w latach 60. minionego wieku, kiedy zaczęto stosować w przemyśle spożywczym utwardzanie tłuszczy roślinnych, umożliwiające „zamianę oleju w margarynę”. Dzięki uwodornieniu nienasyconych kwasów tłuszczowych powstawały ich izomery optyczne, które charakteryzują się ważną, pożądaną właściwością – mają konsystencję stałą w temperaturze pokojowej i nadają się do smarowania pieczywa.

Niestety wraz z upływem czasu badania naukowe pokazały, że spożywanie już nawet niewielkich ilości trans-kwasów tłuszczowych pochodzenia przemysłowego może zwiększać ryzyko chorób układu krążenia, zaburzając profil lipidowy krwi i nasilając produkcję prozapalnych cytokin. Kwasy tłuszczowe trans dostarczane wraz z żywnością wbudowują się w fosfolipidy błon komórkowych, zajmując miejsce innych kwasów tłuszczowych, zmniejszając jednocześnie elastyczności błony i doprowadzając do upośledzenia wrażliwości receptorów błonowych. Prowadzi to do upośledzenia funkcji komórki i powoduje m.in. insulinooporność, czyli stan w którym zaburzeniu ulega reakcja tkanek na działanie ważnego hormonu – insuliny. Zaburzenia gospodarki insulinowej sprzyjają m.in. chorobom układu krążenia.

Źródłem kwasów tłuszczowych trans są przede wszystkim margaryny twarde, wszystkie produkty żywnościowe zawierające utwardzone tłuszcze roślinne i tłuszcz cukierniczy, tak więc szczególnie zasobne w TFA są słodycze, zwłaszcza ciasta, ciastka, batony a niekiedy i płatki śniadaniowe typu „fit” czy „light”. Tłuszcze trans zawarte są także w daniach typu fast-food, utwardzone tłuszcze roślinne używa się w barach szybkiej obsługi i wielu restauracjach jako tłuszcz smażalniczy. Regularne spożywanie wyżej wymienionych produktów jest więc po prostu niebezpieczne dla zdrowia.

Reasumując: trans kwasy tłuszczowe pochodzenia przemysłowego w sposób istotny zwiększają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, a ich działanie jest wielopłaszczyznowe i polega na zaburzeniu profilu lipidowego, wypieraniu kwasów tłuszczowych omega 3 i zmianie budowy błon komórkowych, a także zwiększaniu produkcji prozapalnych cytokin i zaburzeniu działania receptorów błonowych. Nie ma zalecanej czy też bezpiecznej ilości TFA, którą ponad wszelką wątpliwość można w ciągu dnia spożyć.  Udział kwasów tłuszczowych trans pochodzenia przemysłowego w zdrowej diecie najlepiej zredukować do zera…