Wysokie spożycie cukru i wysokoglikemicznej żywności zwiększa ryzyko zachorowania na raka elita grubego, do takich wniosków doszli naukowcy z Harvard School of Public Health na podstawie wyników dwudziestoletnich letnich badań obserwacyjnych. Zależność ta była szczególnie zauważalna wśród mężczyzn z podwyższonym wskaźnikiem masy ciała, czyli innymi słowy – z nadwagą.
Nie tylko jednak przewód pokarmowy jest zagrożony nowotworem w przypadku spożywania nadmiernej ilości cukru. Wysoki udział produktów słodzonych sacharozą, glukozą czy fruktozą w diecie sprzyjać może insulinooporności i innym zaburzeniom gospodarki insulinowej, te natomiast wyraźnie zwiększać mogą ryzyko nowotworów trzustki. Wnioski te potwierdzają ustalenia naukowców z National Cancer Institute, których zdaniem zaburzenia metabolizmu glukozy będące następstwem wysokiego udziału wysokoprzetworzonej, słodzonej żywności w diecie zwiększają ryzyko wystąpienia choroby.
Dość ciekawych i zaskakujących wręcz wniosków dostarczyła publikacja autorstwa badaczy z Registro Nacional de Cancer w Urugwaju. Naukowcy Ci doszli do wniosku, że wysokie spożycie sacharozy może sprzyjać nowotworom płuc. Jest to szczególnie zła wiadomość dla palaczy tytoniu lubujących się w słodyczach, nie tylko bowiem nikotyna i inne toksyczne związki zawarte w dymie tytoniowym, ale także cukier mogą przyczynić się do zachowania na raka płuc.
Niestety po raz kolejny okazuje się, że czekoladki, cukierki, ciastka, batoniki, drożdżówki, serniki i im podobne tylko z nazwy są słodkie. W rzeczywistości nadmierna ich konsumpcja może mieć gorzki finał. Profilaktyka chorób nowotworowych, których częstotliwości występowania w ostatnich latach wzrasta powinna zakładać m.in. ograniczenie spożycia rafinowanych cukrów z diety.