IDZIEMY RAZEM PO TWOJĄ FORMĘ! 40% RABATU NA PLAN DIETETYCZNY I TRENINGOWY! SKORZYSTAJ Z KODU "40PT"

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Wysokie spożycie cukru zwiększa ryzyko zachorowania na raka!

„Cukier krzepi” to popularne niegdyś hasło mocno nabiera innego znaczenia w świetle odkryć naukowych ostatnich kilkunastu lat. Z resztą nie potrzeba tytułów naukowych by zaobserwować, że osoby, które szczególnie upodobały sobie słodkie potrawy specjalnie krzepcy nie są, a wręcz przeciwnie – zazwyczaj borykają się z nadwagą i często chorują na cukrzycę i miażdżycę. Do listy niekorzystnych skutków zajadania się cukrem dopisać teraz należałoby także wzrost ryzyka zachorowania na przynajmniej kilka typów nowotworów.

Wysokie spożycie cukru i wysokoglikemicznej żywności zwiększa ryzyko zachorowania na raka elita grubego, do takich wniosków doszli naukowcy z Harvard School of Public Health na podstawie wyników dwudziestoletnich letnich badań obserwacyjnych. Zależność ta była szczególnie zauważalna wśród mężczyzn z podwyższonym wskaźnikiem masy ciała, czyli innymi słowy – z nadwagą.

Nie tylko jednak przewód pokarmowy jest zagrożony nowotworem w przypadku spożywania nadmiernej ilości cukru. Wysoki udział produktów słodzonych sacharozą, glukozą czy fruktozą w diecie sprzyjać może insulinooporności i innym zaburzeniom gospodarki insulinowej, te natomiast wyraźnie zwiększać mogą ryzyko nowotworów trzustki. Wnioski te potwierdzają ustalenia naukowców z National Cancer Institute, których zdaniem zaburzenia metabolizmu glukozy będące następstwem wysokiego udziału wysokoprzetworzonej, słodzonej żywności w diecie zwiększają ryzyko wystąpienia choroby.

Dość ciekawych i zaskakujących wręcz wniosków dostarczyła publikacja autorstwa badaczy z Registro Nacional de Cancer w Urugwaju. Naukowcy Ci doszli do wniosku, że wysokie spożycie sacharozy może sprzyjać nowotworom płuc. Jest to szczególnie zła wiadomość dla palaczy tytoniu lubujących się w słodyczach, nie tylko bowiem nikotyna i inne toksyczne związki zawarte w dymie tytoniowym, ale także cukier mogą przyczynić się do zachowania na raka płuc.

Niestety po raz kolejny okazuje się, że czekoladki, cukierki, ciastka, batoniki, drożdżówki, serniki i im podobne tylko z nazwy są słodkie. W rzeczywistości nadmierna ich konsumpcja może mieć gorzki finał. Profilaktyka chorób nowotworowych, których częstotliwości występowania w ostatnich latach wzrasta powinna zakładać m.in. ograniczenie spożycia rafinowanych cukrów z diety. 

Źródła: *Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2005 Jan;14(1):138-47.Dietary glycemic load, carbohydrate, sugar, and colorectal cancer risk in men and women.Michaud DS, Fuchs CS, Liu S, Willett WC, Colditz GA, Giovannucci E. *J Natl Cancer Inst. 2002 Sep 4;94(17):1293-300.Dietary sugar, glycemic load, and pancreatic cancer risk in a prospective study.Michaud DS, Liu S, Giovannucci E, Willett WC, Colditz GA, Fuchs CS. *Nutr Cancer. 1998;31(2):132-7.Dietary sugar and lung cancer: a case-control study in Uruguay.De Stefani E, Deneo-Pellegrini H, Mendilaharsu M, Ronco A, Carzoglio JC.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.