Parówki czy kabanosy — czego bardziej nie lubi dietetyk?
Parówki i kabanosy to jedne z najpopularniejszych produktów mięsnych na polskich stołach. Łatwe w przygotowaniu,...
Umiejętność wyznaczania realnych celów i konsekwencja w dążeniu do ich realizacji, tak pożądane w trakcie pracy nad estetyką sylwetki, mogą być cechami ludzi wyspanych. Podobnie jak asertywność, samodyscyplina, zdolność do poskramiania własnych popędów i kaprysów. Badania naukowe wskazują, że długość snu w sposób istotny wpływa na nasze zachowania w ciągu dnia. Niedostateczna jego ilość zaburza mechanizmy odpowiedzialne za podejmowanie racjonalnych decyzji.
Osoby niewyspane mają skłonność do ulegania własnym słabościom i działają impulsywnie, nie tylko w relacjach interpersonalnych, ale także dokonując żywieniowych wyborów. Mówiąc w prosty sposób skrócenie długości snu sprawia, że chętniej poczęstujemy się czekoladką, ciastkiem, batonikiem i zwiększa prawdopodobieństwo, iż w trakcie przerwy w pracy czy szkole, bądź w czasie powrotu do domu zajrzymy do baru szybkiej obsługi i zamówimy frytki lub hamburgera.
Opisaną powyżej zależność potwierdzają eksperymenty naukowe przeprowadzone z zastosowaniem funkcjonalnego rezonansu magnetycznego (fMRI). Okazuje się, że mózg osób niewyspanych inaczej reaguje na widok niektórych potraw. Zaobserwowano że zmienia się u nich aktywność płatu czołowego, który odpowiedzialny jest za podejmowanie złożonych i racjonalnych decyzji. Brak snu jest więc czynnikiem predysponującym do działań nieodpowiedzialnych, co w oczywisty sposób przekłada się na dokonywanie żywieniowych wyborów…
Oprócz właściwie zaplanowanej diety i solidnego treningu to właśnie jakość i długość snu jest trzecim kluczowym czynnikiem wpływającym na to czy uda nam się schudnąć czy nie. Warto poświecić należytą uwagę temu zagadnieniu i zapewnić sobie odpowiednie warunki do głębokiego i długiego snu. Ilość czasu poświęcona na sen powinna być nie mniejsza niż siedem godzin w ciągu doby, a korzystnie jest ten czas wydłużyć o dodatkową godzinę.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.
Parówki i kabanosy to jedne z najpopularniejszych produktów mięsnych na polskich stołach. Łatwe w przygotowaniu,...
Probiotyki, prebiotyki i symbiotyki to pojęcia, które coraz częściej pojawiają się w kontekście zdrowia...
Ciągłe infekcje i uporczywy katar mogą być nie tylko uciążliwe, ale także sygnałem, że coś w organizmie...